Відставка Тимошенко: найшла коса на камінь

10.09.2005

«Нью-Йорк Таймс», США

      «Отже, Помаранчева революція закінчується, принаймні її перший акт. Президент України Віктор Ющенко після багатьох місяців суперечок, які ставали все більш непристойними, звільнив свого харизматичного Прем'єр-міністра і призначив замість неї тимчасового опікуна. Юлія Тимошенко не зробила жодних заяв поки що. Але вона обов'язково щось скаже. Її запальні промови були одним із найважливіших чинників у народному повстанні, яке минулої осенi привело до влади пана Ющенка, і вона, без будь-яких сумнівів, поверне цю свою зброю проти Президента та його нового уряду, особливо з урахуванням того, що на березень наступного року заплановані вибори до парламенту. Все це є серйозним ударом по надіях та сподіваннях, які пов'язані з майбутнім України, а також по реформаторах у Білорусі та інших колишніх радянських республіках... Якщо пан Ющенко сподівається врятувати хоч щось із душевного настрою свого народу, то йому потрібно переконати свою країну та дуже насторожений Захід, що він не лише вірить у демократію, вільні ринки та верховенство закону, а й здатен повернути Україну в цьому напрямі».

«Індепендент», Велика Британія

      «Якою ж далекою здається тепер ейфорія Помаранчевої революції. Відставки відбулися лише тепер, але «гниття» розпочалося багато місяців тому. Насправді дивно, що цей уряд проіснував так довго. Різноголосся в ньому виникло iз самого початку».

      Газета називає останні вісім місяців «втраченим часом», а саму Помаранчеву революцію «побляклою». Але при цьому зазначає, що відправлена у відставку Юлія Тимошенко тримає порох сухим і очікується, що вона зробить постріл, коли оприлюднить свою версію того, що сталося.

«Файненшл Таймс», Велика Британія

      «Ющенко мав рацію, коли переборов властиву йому обережність і відважився на звільнення популістського Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Однак Україна не може розраховувати на справжню стабільність до наступних парламентських виборів, а до того часу добре ставлення до Помаранчевої революції як в країні, так і за кордоном уже може бути втраченим. У Москві президент Путін тепер задоволено потирає руки: він попереджав, що Помаранчева революція добром не скінчиться. Однак Україна не повинна давати Росії шанс знову втручатися у свої справи. І Кремлю не варто цього робити»

«Таймс», Велика Британія

      «Головна вада Помаранчевої революції полягала в тому, що її робили не незаплямовані демократи в білих шатах. Репутація самого Ющенка завжди була високою, однак і пан Порошенко, і пані Тимошенко — дуже заможні люди, які зробили свої статки в 90-ті роки, коли всі, хто займався бізнесом, не могли не забруднити руки. На руку Ющенку було б те, якби Порошенко і Тимошенко повернулися в бізнес, а він міг сформувати уряд технократів. Але проблема полягає в тому, що у Тимошенко вже є не лише статки, але також великі політичні амбіції та висока популярність. Якщо тепер вона стане частиною опозиції, то на березневих виборах це може створити Ющенку велику проблему».

«Франкфуртер Рундшау», Німеччина

      «На перший погляд, Президент Ющенко поклав кінець суперечкам між кількома впливовими фігурами, викинувши їх усіх та змусивши піти за власним бажанням... Але чи можна досягти таким чином примирення? Якого примирення і з ким, якщо лише не всередині старих владних еліт? Народ, який взимку повернув собі громадянську самосвідомість і заявив про неї, повинен ще раз починати все спочатку. І в цьому полягає київська трагедія».

«Фігаро», Франція

      «Герої Майдану пообіцяли «змінити владу», зробити політику більш моральною. Однак, судячи з назрілої кризи, Віктору Ющенку до цього ще далеко»... Досягнення України в довгостроковій перспективі розглядаються як головний чинник для того, щоб підштовхнути її велику сестру — Росію — на демократичний шлях, з якого вона збилася. Провал Помаранчевої революції, навпаки, утвердить Росію в її авторитарних переконаннях».

«Газета виборча», Польща

      «Розпад «помаранчевої» команди буде дуже важко стримати... Але чи компроміс уже неможливий? Ні, сама Тимошенко ще не спалила за собою мостів і не критикує Ющенка. Як стверджують наші джерела в її оточенні, вона все ще веде переговори з Ющенком... Ця війна дає неочікуваний шанс людям колишнього Прем'єр-міністра Віктора Януковича і всьому табору колишніх, які прагнуть реваншу. А «помаранчеві» затято борються за голоси не тих, кого перемогли, а між собою. Шкода, що люди, які стояли поруч на Майдані, здобули серця співвітчизників та громадської думки світу, так швидко вчепилися одне одному в горла».

Бі-Бі-Сі

      «Ющенку належить вдихнути нове життя в саму ідею Помаранчевої революції і знайти людей, які допоможуть це здійснити. Навіть важко уявити, що всього лиш через вісім місяців після Майдану новій владі доводиться займатися не вступом України до ЄС, а відновленням єдності команди, яку роздирають на шматки внутрішні протиріччя».

«Час», Латвія

      «Варто вважати, що рішення про відставку Тимошенко далося Ющенку нелегко. По-перше, перемогою на Майдані він зобов'язаний передусім їй, по-друге, в суспільстві це може бути сприйняте як перемога олігархів над «народною заступницею Юлею». Звинувачення на адресу Порошенка посередньо стосуються і Ющенка. Дійсно, Ющенко — людина занадто м'яка і він не міг образити тих, хто стояв поруч на Майдані. Але «пряників солодких не завжди вистачає на всіх» — ось і закипіло у казані... А тепер в опозиції може з'явитися сильний лідер — протистояти Ющенку буде найбільш яскравий та харизматичний політик України».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>