Бурштинове диво

06.09.2005
Бурштинове диво

      Якщо комусь спаде на думку підлікувати психіку, для цього зовсім не потрібно наймати добрих санітарів і платити купу грошей за гамівні сорочки та антидепресанти. Продукт, яким лікують душу і тіло, давно винайдено, тисячоліть шість тому... Це — пиво! Так, психіатри Бостонської клініки успішно провели незвичайний експеримент: деякі медикаменти замінили на пляшку пива щодня. І стан хворих значно покращився! І це не дивно, адже ще в середні віки лікарі взагалі рекомендували запивати пігулки пивом. Розширюючи капіляри шлунка, воно сприяє всмоктуванню медикаментів. Однак якщо зараз ви спробуєте відновити старовинний досвід, то використовуйте краще безалкогольне, яке не викликає небажаних реакцій організму.

 

Декілька міфів про пиво

      Крім того, всупереч загальному уявленню, пиво — не є висококалорійним продуктом, а «пивний животик», радше, пов'язаний з пристрастю його хазяїна добре поїсти, під пиво, звичайно. Цей бурштиновий напій значно підвищує апетит, тому всілякі недієтичні горішки-чіпси непомітно перетворюються на зайві кілограми навколо талії. А якщо так посидіти не один вечір і не раз на місяць...

      Якщо хочете знати напевне, в одному літрі пива приблизно стільки ж вуглеводів, скільки у 150 грамах хліба, і приблизно стільки ж білкових речовин, скільки їх у 100—120 грамах молока чи у 25—30 грамах м'яса. До того ж, хмільний напій містить менше калорій, ніж інші солодкі тоніки-лонгери.

      От чого в пиві дійсно багато, так це корисних мінералів та органічних сполук. Один літр пива містить 20 відсотків добової норми вітаміну В2, 32 відсотки вітаміну В6, 25 відсотків вітаміну РР, добову норму цинку, половину норми заліза, фтору, міді, кальцію і магнію, а також близько 200 міліграмів біологічно активних речовин. Адже «пиво є одним із найбільш збалансованих напоїв, який добре впливає на обмін речовин і є важливим джерелом вітамінів», переконані учені Празького інституту пива.

      Пиво прискорює обмін речовин в організмі, сприяє омолодженню клітин. Геронтологи доводять, що люди, котрі регулярно вживають пиво (у помірних кількостях, звичайно ж!), старіють значно повільніше, ніж противники цього напою. Не кажучи вже про те, що здавна жінки з пива робили омолоджуючі маски для обличчя, шиї та грудей! Вважалося, що триразовий масаж персів з використанням пива може збільшити їхній розмір.

      Ті самі німці — чемпіони з кількості щорічно спожитого пива (150 л на особу щороку). Їхні лікарі оптимістично запевняють, що для профілактики серцево-судинних хвороб та остеопорозу чоловікам на день треба випивати 1 літр, а жінкам 0,5 літрів пінного дива, так вважає професор, доктор медицини Манфред Вальцль із клініки нервових захкорювань міста Грац.

      Учені ж Гарвардського університету дійшли висновку, що склянка пива на день ще й зменшує ризик появи каменів у нирках на 21 відсоток. З ними також погоджуються чеські колеги. Науковці відзначають, що чехи набагато рідше страждають захворюваннями нирок завдяки регулярному вживанню пива.

      У Чехії взагалі на якісному пиві знаються. Не дивуйтесь, якщо у празькому пабі побачите, як хтось кидає собі у кухля дрібну монетку. Якщо вона не протримається на поверхні густої, як сметана, пінки хоч кілька секунд, будьте певні — чех його не питиме. Коли ж вип'є та побачить, що на стінках кружки нема білого мережива піни, мабуть, вирішить культурно пояснити хазяїну закладу, що напій має бути якісним. А винахідники пива — древні шумери за розведення напою водою взагалі у ньому ж і топили. Або ж змушували пити той сурогат, доки винний не вріже дуба. Що там казати! Навіть «радянська Рада Міністрів ще в 1972 р. прийняла постанову — «здійснити збільшення випуску пива і виноградного вина»... Щоб — цитата — «посилити боротьбу проти пияцтва і алкоголізму».

      Достеменно відомо іще одне: щоденна норма будiвельника пірамід складалася з трьох буханок хліба, трьох жбанів пива та декількох пучків часнику та цибулі. Ну чим не їжа українського хлібороба?

У чому ж тут секрет?

      Справа в натуральності всіх складників та у традиційній технології пивоваріння. Солод (пророслий ячмінь) багатий на вуглеводи, білки, ферменти і мінеральні солі. В алкоголі присутній ліпопротеїн високої щільності, або, як його ще називають, «гарний холестерин», який очищує кровоносні судини від шкідливих відкладень.

      Хмельові добавки заспокійливо впливають на організм, мають знеболювальну і дезінфікуючу дії — професор Кох довів, що бактерії туберкульозу вмирають у пиві за кілька годин. У скандинавів міністерство охорони здоров'я дозволяє пінне пиво як натуральний антидепресант, що розслаблює і знімає втому. У середньовіччі взагалі королівським коням розтирали ноги пивом, щоб наступного дня вони були витривалішими.

      Пивні дріжджі радять приймати всередину при різних інфекційних захворюваннях та навіть фурункульозі, вугровій висипці та інших хворобах шкіри. Мені якось доводилося пити пивні дріжджі як біологічно активну добавку — для здоров'я і краси шкіри. Мушу визнати — допомогло!

      Існують також народні рецепти для лікування гострих респіраторних захворювань за допомогою диво-ліків. Наприклад, на ніч випити ложку меду на кухоль підігрітого пива — і застуду як рукою знімає. Є й інші перевірені рецепти на основі гарячого або підігрітого пива з додаванням яйця, а також гвоздики чи кориці.

      А якби не ми, слов'яни, ніякого хмелю в пиві не було б! Що шумери, що єгиптяни, котрі перейняли в нас броварський досвід, для надання напою гіркоти використовували корицю, імбир, ялівець, а древні германці взагалі — кору дуба. І саме наші предки зробили пиво таким, яким воно є зараз, — ароматним і корисним, бо почали додавати в нього хміль.

      А не так давно японці через особливості національної кухні, яка сприяє розвиткові раку, теж звернулися до пивної скарбнички. І відкрили, що пиво виводить з організму канцерогенні речовини. Тобто при регулярному вживанні удвічі-втричі знижує ризик раку. Напевно, саме тому останніми десятиріччями пиво стало улюбленим напоєм у Японії, де готують його навіть iз рису.

Усе добре в міру

      Незважаючи на численні методики лікування пивом, треба пам'ятати, що гіпертоніки, діабетики та ті, хто встиг заробити цироз печінки, пивом бавити себе не можуть. Хіба що безалкогольним. Та і варіант «зранку випив — день звільнився» теж малопридатний. Якщо ви ввечері хильнули забагато оковитої, то ранкова пляшка пива дійсно вас звільнить, але від мішків під очима і джмелів у голові. Терті калачі кажуть, що звечора пивце треба відкрити — і ... в холодильник. Тоді зранку це буде справжнім нектаром!

      Та про такий рятівний засіб знають, мабуть, не всі поціновувачі хмільного напою. А за статистикою, основними споживачами пива в Україні є чоловіки 24—54 років. От хто вже перепробував ледь не з півтисячі сортів, що є у світі. Тому вчити їх пити пиво — марна справа. А для всіх інших пропонуємо такий собі лікнеп щодо культури споживання напою.

      Фахівці рекомендують спочатку вгамувати спрагу, а потім пити неспішно, невеликими ковтками, насолоджуючись смаком і ароматом напою. Так ви краще розпробуєте те, що п'єте. А взагалі, щоб сповна насолодитись добрим пивом, пийте його з друзями у приємній атмосфері та, бажано, зі скляної, глиняної чи дерев'яної тари: вона збереже натуральний смак і аромат.

      Спершу оцініть зовнішній вигляд і аромат, потім випийте половину кухля, далі — половину залишку, а потім допийте до останку. А потім — уже ваші імпровізації.

Ольга ДАНЧЕНКОВА.