Концерт безплатний

06.09.2005
Концерт безплатний

Для академiчної музики Асiя Ахат занадто екстравагантна, для попси — заестетська, так «мiж крапельками» i самовиражається.

      Асія Ахат — скрипалька і співачка — продукт не масовий.  У неї класична освіта, стаж роботи у філармонії, статус першої скрипки в квартеті й новаторські амбіції. А оскільки «ціна питання» її не хвилює (чоловік-бізнесмен), і завдання заробляти собі на концертні костюми й оренду лімузина не стоїть, мета, яку бачить перед собою і своєю командою артистка — винятково творча: цікава музика, незвичний образ, модерне шоу, і все це — гламур і естетство. «Я можу собі дозволити робити те, що мені цікаво», — чесно зізналася на прес-конференції Асія. «Ще б пак, із таким чоловіком!» — іронічно мовила за спиною моя колега. Втім два концерти Асії Ахат — 28 серпня на Майдані незалежності у Києві і 4 вересня на площі Франка у Львові — допомагали втілювати в життя три великі компанії. «Тільки перший рік, коли я вирішила зануритися в шоу-бізнес, мій чоловік сказав: будь ласка, займайся улюбленою справою, — зізналася в інтерв'ю «УМ» Асія. — Потім він як бізнесмен резонно сказав, що будь-який проект живий тільки тоді, коли він успішний, це ознака його якості. Ми змінили менеджмент. І вже 4 роки наш проект самоокупний. Чесно кажучи, це приємніше, ніж брати гроші в сім'ї на свою справу».

      Шоу зроблене на основі альбому «Душа болела», але були в програмі і нові пісні, і нові інструментальні композиції. Більшість із виконуваних творів — «власного виробництва» Асії Ахат, «це те,  що мені близьке, пропущене через серце», каже співачка. «У свій концерт ми намагалися підібрати найкрасивіші пісні, старалися, щоб було не дуже довго, щоб не важко стояти. Я хотіла викинути пісню «Где же ты теперь», мені хором кричали — «Не треба. Це моя улюблена пісня», ще якусь — інша частина команди була проти. Навіть наші провідні продюсери, такі як Юра Нікітін, сказали, що всі пісні були хітові. Мені приємно це  чути».

      Як кажуть люди із команди артистки, не всі  в Україні знають, що Асія Ахат — українська співачка, багато хто вважає її російською зіркою. Не в останню чергу ще й тому, що в репертуарі Асії немає жодної пісні державною мовою. На прес- конференції діва перепросила за цей факт і сказала, що вже дозріла до такого кроку і зараз шукає авторів, які б зробили хорошу українську пісню. До речі, через свій російськомовний репертуар Асія досi не дала жодного концерту у Львові, побоювалася негативної реакції західноукраїнських меломанів. У суботу на акції у Львові в групу «Корни» таки полетіли яйця, тому й пані Ахат, вийшовши на сцену, трохи крутила головою, не знаючи з якого боку що чекати, але львів'яни були чемними і приязними, до того ж Асія Ахат спілкувалася з публікою винятково українською мовою. І якщо на концерті  в Києві хвилин на 10-12 вирубився звук, і народ розважали МС, а Асія Ахат за кулісами подумки вже прощалася з глядачами, то у Львів команда співачки привезла свої джерела живлення, відлагодили світло, звук, і про технічну сторону ніхто не згадував.

      Як завжди, «райська пташка» Ахат часто міняла стильне пір'ячко — над її «оперенням» вдало попрацювала стиліст Анжела Лисиця. В концерті Асія приготувала «внутрішню бомбу» — дует двох сексапільних блондинок «69»,  яких вона відтепер буде продюсувати. В обох дівчат музична освіта, в однієї — віолончель, у другої — флейта, модельні фігури і вродливі личка. «Вони дуже доглянуті і талановиті», — так сформулювала чесноти своїх підопічних новоспечена пані продюсер. Кажуть, на одну із кралечок — Віолетту — вже поклав око продюсер гурту ВІА ГРА Дмитро Костюк. В обох концертах брали участь хор дітей із дитбудинку «Отчий дім»  і з львівського дитбудинку — обом колективам Асія в кінці концерту подарувала по музичному центру з системою караоке.

      У цих концертах Асія Ахат спробувала втілити всі свої сьогоднішні бажання — благодійницький порив, продюсерські спроби, особистий творчий виток, дитячу любов до феєрверків, мрію про доступність музики всім бажаючим. «У приміщенні концерти робили багато, і я двічі робила шоу в Палаці «Україна», —  каже Асія в інтерв'ю «УМ». — Цього разу мені захотілося зробити шоу для людей, які не можуть заплатити навіть 10 гривень. Із Майдану люди могли піти ще легше, ніж із зали. Тим більше поруч, на Європейській площі, в цей час був Джинс-парад, де працював дуже модний європейський діджей, і там людей було все одно набагато менше. І навіть коли у нас «вирубився» звук, люди не пішли. Для мене — це величезне визнання». А ще Асія склала екзамен перед своїм дорослим сином Данилом і його друзями — молоде покоління схвалило, що дає надію на свiтле майбутнє.