Операція «Консервація»

06.09.2005
Операція «Консервація»

Здавати помідори на переробку буде дійсно вигідно.

      Вирощувати овочі і фрукти наступного року буде вигідніше, ніж досі. Адже найближчим часом в Україні з'явиться аж чотири плодоовочеві комбінати, які суттєво збільшать попит заготівельників на городину і садовину. Одне із підприємств планують відкрити вже цього року в Криму. А ще три — наступного, на Закарпатті.

 

Кримський гігант

      Керівництво ТОВ «Оптово-роздрібний плодоовочевий комбінат» відкрило у Нижньогірському районі, що в Криму, консервний завод, який не працював майже 10 років, хоча в радянські часи вважався одним із найбільших у країні. Це друге плодоовочеве підприємство в Автономній Республіці після заводу з виробництва пюре, яке в компанії «Мейбл» минулого року викупила «Сандора». Його власником, як повідомляє регіональна преса, став підприємець із Донецька, який і інвестував засоби у відновлення та запуск виробництва.

      Розташування плодоовочевого заводу на північному сході півострова, за словами фахівців Кримського представництва Проекту аграрного маркетингу, є оптимальним для такого заводу. Адже поруч проходить Північнокримський канал, який дає кримським фермерам можливість ефективно вирощувати овочі на зрошуваних землях. Також у регіоні вже є низка порівняно великих господарств, які спеціалізуються саме на вирощуванні овочів. Той таки сусід стане стимулом як їм, так й іншим фермерам для нарощування обсягів виробництва. Крім того, поруч розташовані плодоовочеві регіони Херсонської області, з яких фермери також зможуть постачати плодоовочеву сировину.

      Зараз завод уже приймає на переробку сливи, персики, помідори, баклажани, гарбузи сорту «Арабатська», яблука та груші. А з нового року фермерам буде вигідно вирощувати ще й кабачки для ікри, яку планує виробляти підприємство. Зараз завод працює приблизно на 20 відсоткiв потужності, тобто переробляє до 400 тонн плодоовочевої продукції за зміну. І нині там помідоровий сезон.

      Продавати консервацію планують насамперед у східних областях України, хоча маркетологи підприємства розглядають і варіанти експорту продукції в Росію. Втім фахівці Проекту розвитку маркетингу вважають, що так швидко розширитися підприємству не вдасться, адже, незважаючи на унікальні кліматичні умови, нині в Криму виробляють недостатньо плодоовочевої продукції навіть для задоволення внутрішніх потреб регіону. Саме тому АРК, як і раніше, є одним із найбільших покупців овочів в Україні, після Києва та Донецької області.

Усі овочі й фрукти — на Закарпаття!

      А про достатність плодоовочевої продукції на заході України, схоже, буде турбуватись Закарпаття, де наступного року планують запустити ще три нових консервних заводи. Нині в області їх уже близько 10, а сумарна потужність за переробкою овочів і фруктів значно перевищує обсяги вирощеної фермерами регіону сировини. Тож, очевидно, щоб забезпечити нормальне функціонування цих переробних підприємств, їм доведеться закуповувати необхідну продукцію в інших областях країни.

      За попередньою інформацією, два заводи запустять на базі старих консервних у традиційно овочевих районах області, де й без того сконцентровано більшість переробних плодово-овочевих підприємств. Один із них з'явиться у Хустському районі й спеціалізуватиметься винятково на консервуванні фруктів. І це буде вигідним, бо у цьому ж районі вже працює кілька невеликих овочевих підприємств, які займаються виробництвом яблучного концентрату.

      Щоправда, вже цього року консервні заводи Закарпаття  відчули гострий дефіцит овочевої сировини, особливо огірка. У пошуках овочів для консервації вони змушені створювати заготівельні пункти в сусідніх областях. При цьому найбільш успішні з цих підприємств, за оцінках аналітиків, зможуть у кращому випадку виконувати плани з переробки овочів не більше ніж на 40-50 відсотків. У зв'язку з цим виникає закономірне питання: невже підприємці, що інвестують чималі кошти в нові консервні заводи, зовсім не цікавляться ситуацією на ринку сировини? Адже, наприклад, у сусідній Львівській області умови для вирощування огірків ще більш сприятливі, і там зовсім немає конкуренції на ринку.

      Радує тільки те, що безсумнівну вигоду від постійного збільшення кількості консервних заводів на Закарпатті одержують фермери-виробники овочів і фруктів. Цього року ті, хто вирощує огірки із застосуванням сучасних інтенсивних технологій (з крапельним зрошенням, шпалерами, продуктивними гібридами, системою захисту), зможуть одержати більш як 100-150 тисяч гривень виторгу з кожного гектара.

Переробним заводам — кінець?

      Щоправда, з 16 серпня поточного року порівняно спокійне життя переробників плодоовочевої продукції України змінилося. Адже Закон України № 2775-IV «Про внесення змін у деякі закони України», що набрав сили з 7 липня, передбачає істотне зниження імпортного мита на продукти плодоовочевої групи. Через це реальні витрати на імпорт багатьох товарів знижуються у чотири рази. Тож українським переробним підприємствам буде складніше конкурувати із західними виробниками. Більшість консервованих овочів  обкладатимуть митом у 20 відсотків, замість 1-2 євро за брутто-кілограм раніше. Виняток становлять огірки і корнішони, імпортне мито на які становитиме 17 відсотків, а також помідори, мито на які знизиться до 15 відсотків. Імпортувати фруктові консерви також стане легше — мито на більшість із них знижується до 20 відсотків з 1-2 євро за кілограм.

      Також істотно знижуються мита на імпорт готової консервації, які набирають чинностi з 1 грудня 2005 року. При такому рівні імпортного мита українським виробникам доведеться серйозно подбати про підвищення ефективності своєї діяльності. У будь-якому випадку варто очікувати збільшення закордонних поставок консервації вже наприкінці цього — початку майбутнього року, а також банкрутства менш ефективних консервних заводів, кажуть фахівці Проекту аграрного маркетингу.

      Особливо українських переробників турбує ситуація із зеленим горошком і цукровою кукурудзою, виробництво яких в останні роки динамічно зростає, заміщаючи імпорт. Швидше за все, поставки цих товарів з-за кордону різко збільшаться після вступу в силу змін до Митного тарифу. На думку експертів, вітчизняні виробники поки ще не можуть запропонувати конкурентоздатний продукт за порівняно невисокою ціною.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>