ДП «Донецькстандартметрологія» інформує

31.08.2005

      Сертифікація систем керування якістю, іншими словами впровадження стандартів серії ISO 9000 версії 2000 року, — це одна з умов комфортного життя вітчизняних підприємств у рамках Світової організації торгiвлi. Чому? Бо жоден серйозний закордонний бізнесмен не підпише навіть протокол про наміри з підприємством, що не має сертифіката відповідності вимогам стандарту ISO 9001:2000. Експортерам Донецької області це добре відомо.

      Але водночас наявність цього документа не є, як кажуть, «панацеєю». Це візитна картка підприємства, що визнає світові правила ведення бізнесу. Закордонні фахівці в галузі якості визнають, що і на Заході є фірми, що торгують сертифікатами, у тому числі й сертифікатами відповідності вимогам ISO 9001. Тому українським підприємствам украй важливо підійти до вибору фірми, що розробляє системи керування й надає консалтингові послуги, виважено і відповідально.

      Слід також зазначити, що в даний час у зв'язку з процесами вступу України до СОТ все більшої ваги набуває Українська система сертифікації продукції (УкрСЕПРО), тобто й у нашій Батьківщині з'явився свій «пророк». Велике значення має і той факт, що гроші залишаються в Україні, а не перекачуються, як кажуть у народі, «за бугор».

      Отже, керівник підприємства зважився на розробку і впровадження системи керування якістю. Які ж переваги і пільги дає підприємству сертифікація цiєї системи?

      Насамперед система керування якістю дозволяє оптимізувати структуру суб'єкта господарювання, звести до мінімуму, а надалі й виключити втрати робочого часу, значно скоротити матеріальні витрати. До того ж підприємство, що випускає продукцію, може її сертифікувати на термін до п'яти років, а не на один-два роки.

      Ще один момент. Стандарти серії ISO 9000 версії 2000 року можуть бути впроваджені на підприємствах і установах усіх форм власності та незалежно від кількості працівників. Тобто як у невеликих цехах, так і заводах-гігантах, як на фірмах, що надають послуги, так в органах місцевого самоврядування. Все залежить від волі й бажання вищого керівництва підприємства, його уміння передбачати розвиток суб'єкта господарювання, що сприяє досягненню найвищих фінансово-економічних результатів, підняттю іміджу.

      Треба відзначити і той факт, що в процесі впровадження стандартів серії ISO 9000 версії 2000 року відбувається навчання персоналу підприємства. Причому це навчання різних рівнів, залежно від потреб і можливостей підприємства.

      У будь-якому випадку в результатi сертифікації системи керування якістю вище керівництво отримує об'єктивну картину діяльності свого підприємства і має можливість внести корективи у виробничий процес. А від цього у виграші будуть усі — і працівники, і клієнти, і, природно, споживачі, адже саме заради задоволення їхніх запитів і проводять усю цю роботу.

      Що ж роблять з розробки, впровадження і сертифікації систем керування якістю на підприємствах нашої області?

      Насамперед при облдержадміністрації створено Раду з питань якості, діяльність якої спрямована на підвищення якості та конкурентоспроможностi вітчизняної продукції.

      Разом з облдержадміністрацією ДП «Донецькстандартметрологія» проведено організаційні заходи щодо залучення до участі підприємств і організацій у Всеукраїнському конкурсі якості продукції (товарів, робіт і послуг) — «100 найкращих товарів України» на регіональному рівні. Одним із критеріїв оцінки якості продукції, що давав перевагу учаснику конкурсу, — наявність сертифікованої системи керування якістю.

      Проведено численні семінари, конференції, засідання «круглого столу» з актуальних питань технічного регулювання, у тому числі з питань керування якістю.

      У ДП «Донецькстандартметрологія» працює консультаційно-методичний центр з питань розробки і впровадження систем керування якістю, відповіді на актуальні питання можна отримати на web-сторінці нашого центру в системі інтернет.

      Як відомо, Указом Президента України від 13 липня 2005 № 1105/2005 «Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики» облдержадміністраціям доручено сприяти широкому впровадженню сучасних систем керування якістю на підприємствах.

      Постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2005 № 263 «Про запровадження моніторингу результатів діяльності Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, областях, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій» визначено показники оцінки діяльності державної влади. Серед показників соціально-економічного розвитку регіонів є й такий: «Темп зростання (зменшення) кількості підприємств, які сертифікували власну систему управління якістю на відповідність ДСТУ ISO 9001—2001, відсотків».

      З метою вироблення дійових заходів із впровадження і сертифікації на підприємствах (організаціях) сучасних систем керування якістю Донецька облдержадміністрація і ДП «Донецькстандартметрологія» організували опитування суб'єктів господарювання області про стан впровадження систем керування якістю, довкіллям, безпекою харчових продуктів.

      Результати опитування будуть відомі до 1 вересня. Тоді разом з облдержадміністрацією і зацікавленими підприємствами (організаціями) зробимо їх аналіз, намітимо конкретні заходи для виконання положень Указу Президента «Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики».

      Серед підприємств, сертифікацію систем керування якістю яких провів орган із сертифікації ДП «Донецькстандартметрологія», такі добре відомі в Україні та за її межами, як АТ «Норд», ЗАТ «Завод шампанських вин», ВАТ «Донецький завод гірничорятувальної апаратури», ВАТ «Точмаш», ВАТ «Донецький завод високовольтних опор», ТОВ «Алмар-пласт», ТОВ «НПП «Фільтр» та інші.

      Що дало впровадження системи керування якістю цим суб'єктам господарювання?

      За відгуками керівників, впровадження і сертифікація системи керування якістю в національній системі сертифікації УкрСЕПРО дозволило підприємствам організувати більш злагоджену роботу всіх структурних підрозділів, оптимальніше підходити до вибору постачальників і партнерів, знизити операційні витрати на випуск продукції, забезпечити конкурентоспроможність продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках, підвищити імідж підприємства.

      Відзначалося також, що пропозиції іноземних консалтингових фірм, незважаючи на високий рівень цін, не передбачають тісної роботи з колективом підприємства і детальну розробку документації системи керування якістю.

Леонiд ЛЯШЕНКО,
генеральний директор ДП «Донецькстандартметрологія».
  • Пий до дна. Це корисно

    Хоча мешканцям України гріх скаржитися на брак питної води, проте більшість громадян нашої держави таки не відає, що п’є. І не тому, що вони байдужі до свого здоров’я. Просто в культурі споживання Н2О у нас ще не склалися традиції лабораторних досліджень якості води, взятої з криниць власних обійсть, не кажучи вже про аналізи хлорованої «гримучої суміші», що тече поржавілими водогонами на кухні міських квартир. Однак вітчизняні науковці–медики б’ють на сполох: вода стає однією з основних причин зростання захворюваності українців, зокрема зашлакованості кровоносних судин, холециститів, виразок шлунка, вірусного гепатиту А і навіть порушень функцій головного мозку.

    Розвинуті країни світу цю загрозливу проблему успішно розв’язують шляхом збільшення видобутку і споживання природної столової води з мінералізацію менше 1,0 г/куб. дм, добутої із надр екологічно чистих територій. >>

  • Тут не стрiляти!

    Уряд підтримав постанову про «Про затвердження такс для обчислення розміру збитків від порушень законодавства про природно–заповідний фонд», якою передбачено уп’ятеро підвищити штрафи за нищення диких тварин і птахів, незаконну вирубку дерев та забруднення земель. Відтепер за несанкціонований проїзд територією заповідників доведеться викласти вже не кілька десятків, а кількасот гривень, а саме — 208 грн. за легковий автомобіль (раніше — 40 грн.), а за машину більших габаритів, приміром, автобус — 286 грн. (раніше — 55 грн.). >>

  • Великі претензії короткого метра

    Фестиваль короткометражних фільмів Wiz–Art у мистецькому просторі країни дебютував як однойменний фестиваль мистецтв 2008 року. З того часу, дещо переінакшивши назву, Wiz–Art є обов’язковим атрибутом літнього Львова. Цього року шостий фестиваль короткометражок зробив помітний маневр у бік масового глядача, увазі якого була запропонована серія спеціальних сеансів за межами центру Львова. Таким чином львівська периферія стала майданчиком для безкоштовного перегляду кіно від фестивалю Wiz–Art. Глядачі подивилися 20 короткометражних стрічок. Серед яких була і відома «Алкоголічка» Юлії Гонтарук, яка вже заявила про себе на кількох фестивалях, у тому числі — й на «Золотому абрикосі» в Єревані. Публіка «на районах» переглянула дві спеціально сформовані програми — «Вічно молоді» та «Помста підлітків». >>

  • Поле битви

    У Тальнівському районі сільськогосподарське товариство «Урочище Журавське» не може добитися законного права господарювати на орендованiй землі. Бо тими гектарами самовільно користується інше тамтешнє ТОВ «ВП Імпульс Плюс». >>

  • А тоді — «горбатий»!

    «Водії автомобілів «Запорожець» мають право не дотримуватися правил дорожнього руху, не зупинятися на вимогу інспекторів ДАІ, керувати автомобілем у нетверезому стані, не платити за паркову», — такі жартівливі «права» можна прочитати у водійських посвідченнях членів столичного клубу власників «Запорожців». Адже своїх «залізних коней» вони вважають особливими. І небезпідставно. Перша партія цих малолітражок зійшла з конвеєра 22 листопада 1960 року. Відтак деяким «горбатим» уже «стукнуло» по півстоліття. А вони й досі бігають нашими дорогами!

    Перше авто моделі ЗАЗ–965 вийшло з експериментального цеху 18 червня 1959–го, і до кінця року було виготовлено 30 машин. А 18 липня 1960 року два автомобілі було презентовано кремлівським вождям Микиті Хрущову і Леоніду Брежнєву. У серпні п’ять машин ЗАЗ–965 пригнали до Москви для лабораторних випробувань. А вже у жовтні завод «Комунар» розпочав серійний випуск «малюків». >>

  • Вареник–рятівник

    50 видів вареників, млинці з м’ясом, сиром, капустою та ще й традиційні українські «Хріновуха» та «Медовуха» — ось далеко не повний список того, що проїжджі автобаном «Київ—Одеса» могли безкоштовно скуштувати в неділю на 236–му кілометрі траси. Саме там для всіх подорожуючих та відвідувачів мережі ресторанів «Батьківська хата» великий оригінал і народний ресторатор Михайло Поплавський відкрив «Пам’ятник варенику, який переміг кризу 2009 року».

    Оскільки подія припала на переддень посту, то присутні скористались чи не останньою в найближчі сім тижнів можливістю розважитись: хто з пам’ятником фотографувався, хто м’яса наїдався. Проте більшість танцювала, пританцьовувала, а ще підспівувала запальні українські пісні — на честь відкриття пам’ятника варенику вони лунали весь день. >>