Рай для свиней

27.08.2005

      Відтепер свинокомплекси не будуть такими, як раніше. Завдяки досі незнаній в Україні технології вакуумних гноєсховищ та системі вентиляції свині почуватимуть себе, як вареники в сметані. Датські технології — ті самі, які так запали в душу нинішньому керівництву Мінагрополітики — вперше в Україні збирається впровадити на орендованих територіях господар ТОВ «Нива Переяславщини» Олександр Мостіпан, що біля Переяслав-Хмельницького.

 

      Початком аграрної епопеї в житті Олександра Мостiпана є 1996 рік. Тоді він для свого господарства взяв у оренду 500 гектарів землі. Сьогодні ж ТОВ «Нива Переяславщини» орендує близько 10 тисяч гектарів і володіє контрольним пакетом акцій (59 відсотків) Переяславського КХП, до якого серед інших входить і комбікормовий завод.

      «ТОВ уже на сьогодні вирощує стільки зерна (у цьому році намолотимо більше 55 тисяч тонн), що вистачить для п'яти подібних комплексів», — з гордістю повідомляє господар. Тому Олександр Олексійович вирішив розвивати тваринництво — завдяки датським технологіям планує виробляти до 2,4 мільйона тонн м'яса на рік.

      Технологію будівництва комплексу, обладнання і поголів'я керівництво комплексу, зрозуміло, закуповує у Данії. Обійдеться це приблизно в 35 мільйонів гривень, частину з яких має сам власник, і ще 20 мільйонів — банківський кредит.

      Вибір на датські досягнення упав не просто так. «Я вивчав питання виробництва м'яса в Європі і в Америці. І переконався, що найвищого рівня розвитку досягла саме Данія», — розказує керівник ТОВ «Нива Переяславщини». За його словами, маючи населення 5 мільйонів, датчани на рік вирощують 26 мільйонів товарних свиней. Україна ж з 47-мільйонним населення має лише 6 мільйонів голів.

      Зате всі роботи виконувати доручили вітчизняним фірмам — чотирьом будівельним організаціям. На майбутній фермі працюватиме усього дванадцять осіб. Для розведення племінних свиней закуплять 1200 свиноматок і працюватимуть з розрахунком, щоб за два роки мати до 30 тисяч товарних свиней на рік. Догодовуватимуть кожного «п'ятачка» до 110 кілограмів, чиста вага м'яса з таких свинок — 80 кілограмів.

      На свинокомплексі встановлюють унікальну вакуумну систему видалення гною. «Тут — як у домашній ванній. Уявіть собі — ви підняли пробку і все через перепад тиску виходить. Отак і працює ця система», — пояснює фермер. Коли підніматимуть пробки — а їх багато по комплексу, то гній виходитиме у спеціальні резервуари місткістю по 20 тисяч тонн кожен. Їх має бути чотири. Таким чином, майже річний збір гною тваринники зберігатимуть у суцільних герметичних бетонних резервуарах. «Півметрова бетонна подушка, стіни по 40 сантиметрів — і нікуди він не дінеться», — заспокоює власник комплексу тих, хто турбується про чистоту навколишнього середовища.

      Щоб раціонально використовувати перегній, за європейськими нормами, такий комплекс повинен мати 700 гектарів землі. У ТОВ у оренді 800 гектарів землі у Переяслав-Хмельницькому і ще 9 тисяч у Згурівському районах. «Так що ми можемо мати 12 таких комплексів», — не без гордості каже господар «Ниви Переяславщини». І не дивно, що в оренду фермер брав ті площі, на яких не було ніяких господарств. Він переконаний: «Тим, хто хоче займатись тваринництвом, краще побудувати нове, ніж відновлювати щось старе».

      Для тварин на фермі також створюють ідеальні умови. Крім каналізації, датчани передбачають обігрів та вентиляцію приміщення. Збалансований корм (93 відсотки якого складає зернова група, а решту — необхідні тваринам мінерали та вітаміни) забезпечить відповідну вагу. А селекція, якою буде займатись датський спеціаліст, працюватиме на гарне потомство.

      За місяць робіт українці під керівництвом датчан встигли зробити багато. Уже проведено всі комунікації — воду, газ, електроенергію; загороджено (ще не до кінця) територію, споруджено будівлю санпропускника, змонтовано фундамент і проведено каналізацію для свиней. Також вирито майбутнє гноєсховище і зібрано перше приміщення комплексу. Побудована основна галерея свинокомплексу, а приміщення, які стикуються з нею, будуть збудовані найближчим часом. Тож наприкінці жовтня — початку листопада на ферму завезуть першу чергу поголів'я. «Ми хочемо побудувати п'ять таких комплексів», — ділиться планами на майбутнє пан Мостіпан.

      Окупиться підприємство, за розрахунками власника, за два роки. Адже за рік прибуток від свинокомплексу «Ниви Переяславщини» має скласти 24 мільйони. А будівництво комплексу, як згадувалось, обходиться в 35 мільйонів гривень. «Тож будувати можна», — стверджує господар.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>