«Рiвнеазот» вийшло з «чорних спискiв» реприватизацiї?

11.08.2005

      Виявляється, що «чорні списки» реприватизації для серйозного іноземного інвестора, який упевнений у законності своїх дій, не є приводом для вичікування та невизначеності. Тож австрійська інвестиційна компанія « Райффайзен Інвестмент» — власник 53,86 вiдсотка акцій ВАТ «Рівнеазот», яке фігурувало у тих списках, — днями оголосила про плани реалізації свого нового проекту на одному з найпотужніших хімічних підприємств України. Австрійці задекларували інвестувати за три роки 100 мільйонів доларів у будівництво нових потужностей з виробництва карбаміду.

      — У нас немає зараз підстав турбуватися з приводу можливої реприватизації, — запевнив член правління «Райффайзен Інвестмент» Вольфганг Пучік, який спеціально прибув до Рівного. — «Райффайзен» досить потужна компанія, щоб переживати з цього приводу. Адже ми займаємося лише бізнесом і не втручаємося у політичні питання. А інвестиції західної компанії в Україні хоча і залишаються все ще досить ризикованими, однак для нас цей ризик компенсується очікуванням значних прибутків.

      Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Червоній, який з початку свого перебування на цій посаді висловив чимало претензій до «Рівнеазоту» в контексті реприватизаційної теми в державі, після зустрічі з австрійцями задоволено заявив: «А ніхто і не думав реприватизовувати «Рівнеазот» — це було лише на рівні розмов! Мені не байдужа доля мого колишнього підприємства і колективу, який дав мені старт у велику політику. Облдержадміністрація надасть всебічне сприяння в проходженні інвестицій для збільшення виробничих потужностей «Рівнеазоту».

      Карбамід є надзвичайно ліквідним товаром як для сільського господарства, так і для промисловості. Він має серйозні ринки збуту — і вітчизняні, і світові — тут австрійці різниці не бачать, адже надто необхідний для застосування інтенсивних технологій у сільському господарстві. Водночас вирішується надзвичайно серйозна екологічна проблема. Адже якщо нині основна частина вуглекислого газу викидається підприємством в атмосферу, то після введення в дію нових потужностей виявиться майже повністю задіяним у технологічному процесі виробництва карбаміду.

      — Загальні обсяги виробництва на підприємстві після реалізації цього проекту збiльшаться удвiчi, — підсумував генеральний директор «Рівнеазот» Михайло Заблуда. — До того ж буде створено майже триста додаткових робочих місць. Для нас це — дуже серйозний і цікавий проект.

      5 мільйонів гривень із запланованих півмільярда на підготовчу роботу та передпроектну підготовку освоєно вже нині. На тлі таких серйозних інвестицій австрійці досить скромно повідомили про продовження фінансування розпочатих програм на підприємстві, а також про плани інвестувати ще понад 20 мільйонів доларів — окремо від основного нового проекту — в уже існуюче на «Рівнеазоті» виробництво для завершення розпочатих робіт із його модернізації.