Чужий серед своїх

30.07.2005

      У львівському архіві триває перевірка, яка має з'ясувати остаточний перелік документів, що зникли. На цю роботу мобілізовано максимальну кількість працівників — близько 40 архівістів. Уже повністю перевірено 592 із 762 наявних у архіві фондів. Обсяг перевірених справ — 200 тисяч одиниць зберігання (із загальної кількості 1,112 мільйона). Поки що встановлено відсутність 343 історичних документів, 52 з яких правоохоронці повернули  архіву після першої масштабної операції з конфіскації документів у київських колекціонерів у листопаді-грудні 2004 року. Повністю перевірено два архівосховища, що постраждали від крадіжки (загалом в архіві їх вісім). Тобто на сьогодні завершено «ревізію» у фондах «найбільшого ризику».

      Тим часом Державний комітет архівів України розповсюдив офіційну заяву у зв'язку з новими обставинами у справі викрадення документів, що можуть вивести слідство на новий етап. «Як нам стало відомо, серед архівних документів, вилучених у нещодавно затриманого львівськими правоохоронцями колекціонера і колишнього дослідника архіву N, було виявлено власноручні нотатки завідувача сектору архіву Івана Сварника, що засвідчують «передання» колекціонерові архівних документів, — ідеться у заяві. — А на самих документах — незаперечні ознаки приналежності до державного архіву. Це, по суті, — власноручне зізнання архівіста і державного службовця п. Сварника про ділові контакти з приватним колекціонером. Обставини й масштаби цих «контактів» встановлює слідство».

      Далі в заяві Держкомархіву повідомляється, що на початку 1990-х років, обіймаючи посаду заступника директора історичного архіву, пан Сварник був спійманий на видачі фальшивих довідок. Після цього він був змушений «добровільно» залишити посаду заступника директора.

      «Державний комітет архівів України нині володіє фактами, що дозволяють припускати участь рідної сестри Івана Сварника, Галини Сварник, завідувачки відділу цього самого архіву, в нелегальних операціях з документами, що не належать архіву, в якому вона працює, — йдеться далі в заяві. — Зокрема, 15 липня, під час обшуку в її робочому кабінеті, було вилучено значний обсяг документів не встановленого поки що походження, які незаконно, без відома й дозволу керівництва архіву, було занесено до установи. А вже наступного після обшуку дня у ЗМІ з'явилося сповнене гнівних звинувачень на адресу працівників міліції звернення відомого львівського історика Ярослава Дашкевича, адресоване не лише керівництву львівської міської та обласної міліції, а й главі держави, віце-прем'єр-міністру, міністру внутрішніх справ, з вимогою негайно передати йому вилучені документи як такi, що належать їхній родині. Серед документів, що, на переконання історика, вилучені правоохоронцями незаконно, — документи батька Дашкевича, генерала армії УНР, та матері, національної героїні Олени Степанів. Це звернення, не підтверджене жодними доказами щодо приналежності матеріалів до родинного, тобто приватного, архіву, є, як мінімум, додатковим свідченням факту протизаконного перебування згаданих документів у державному архіві. За будь-яких обставин документальні матеріали приватних колекцій, від часу створення яких минуло понад 50 років, згідно із Законом України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» (ст. 6), підлягають обов'язковій державній реєстрації.

      Отже, слідству й експертам належить провести серйозну роботу з ідентифікації вилучених у кабінеті Галини Сварник документів і встановлення їхнього походження. Документи мають бути повернені законному власникові, але винятково після встановлення їхньої приналежності».

      Відповідними наказами Держкомархіву України, зазначено в заяві, державні службовці Іван та Галина Сварники наразі  відсторонені від виконання службових обов'язків на час проведення службового розслідування. Тим часом Держкомархів закликає утриматися від з'ясувань, які саме документи пропали з архіву. Адже оприлюднення їх переліків лише зашкодить долі документів: вони, наприклад, можуть бути просто знищені колекціонерами, як важливі речові докази.