Фруктові перспективи

30.07.2005
Фруктові перспективи

З Молдови персик чи з Одеси — аби смачний. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      На тижні на одеських ринках з'явилося багато персиків — садівники повідомляють про гарний урожай цього фрукта, який і кількісно, і якісно перевищує минулорічний. Отож на столичних базарах цьогоріч більше української продукції і вона порівняно дешевша — кілограм персикiв коштує стільки ж, скільки й кіло абрикос. Сезон ще не закінчився, переконують виробники з Півдня України. А на серпень-вересень вони обіцяють багато відносно недорогого винограду.

 

Чому смачнішає персик?

      Сьогодні оптові партії персиків продають по 2,5-4 гривні за кілограм, а роздрібні ціни за кілограм цих кісточкових середньої якості коливаються від 3,5 до 5 гривень. Ця ціна помітно нижча торішньої, коли весняні заморозки майже цілком знищили врожай персика в Криму. При цьому вона є цілком прийнятною для більшості виробників, адже собівартість вирощування персика, за оцінками Проекту аграрного маркетингу, становить близько 1-2 гривень за кілограм — залежно від сорту. Отже, клопотатися з персиковими деревами нині економічно вигідно.

      Важливим є також те, що цього року деякі великі виробники персиків почали упаковувати свою продукцію у спеціальні гофрокартонні шухляди з індивідуальними осередками — так, як роблять їхні польські та угорські колеги. Цей спосіб упаковки дозволяє удвічі скоротити втрати при транспортуванні й одержати на 30-40 відсотків вищу ціну за фрукти, що з гаком окуповує витрати на кращу упаковку. Та й покупці задоволені, що їм привозять не гнилятину в ящику, а якісний продукт.

      Окрім того, у нинішньому сезоні помітно зменшилися обсяги нелегального імпорту із сусідньої Молдови, що, на думку експертів, підтримує досить високі ціни на персик у Одеській області. Хоча на прикордонних iз Молдовою ринках роздрібна ціна помітно нижча і становить приблизно 1,5—2,5 гривні за кілограм.

      Про більш високий, ніж у попередні роки, урожай персиків середніх сортів кажуть і фермери Криму. Вони очікують особливо високий урожай пізніх сортів. За оцінками експертів Проекту аграрного маркетингу, врожайність персика в автономії цього року буде аж на 15 відсотків вищою за середні багаторічні показники і в десятки перевищуватиме минулорічну.

Які «види» на вино?

      Не менш оптимістичним є прогноз на урожай винограду в Україні. За оцінками фахівців Мінагрополітики, його (винограду) зберуть на 13 відсотків більше, ніж торік, тобто близько 240 тисяч тонн.

      Фахівці кажуть, що тут далися взнаки не так природно-кліматичні умови, як відіграють свою роль інвестиції в галузь, свого часу майже знищену за Горбачова. Щоб забезпечити подальше збільшення виробництва винограду — особливо його винних сортів, на розвиток галузі в державному бюджеті-2005 передбачено 107,7 мільйона гривень. З яких уже 18,3 мільйона гривень (17 відсотків) було надано в першому півріччі тим господарствам, які спеціалізуються на виноградарстві.

      Також передбачається, що на компенсацію витрат із закладання плодово-ягідних насаджень господарства одержать 46,2 мільйона гривень. 12,2 мільйона з них уже надійшло з центру до виробників.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>