Овочеві баталії

30.07.2005
Овочеві баталії

Овочево-фруктовий клондайк.

      Овочевий сезон у розпалі, і кожна газдиня намагається наконсервувати запасів на зиму. Цього року в дефіциті огірки. Зате помідорів, цибулі й перцю буде вдосталь, прогнозують спеціалісти.

 

Помідори проти огірків

      За даними Проекту аграрного маркетингу, посіви огірків у багатьох регіонах України цьогоріч суттєво попсували хвороби і шкідники. Та так, що консервні заводи змушені були підняти закупівельні ціни на цей овоч. Подорожчали огірки і на ринках Києва. У середньому один кілограм коштує 3-3,50 гривні. Але їх варто купувати і солити, бо може так статися, що в магазині наша традиційна «закуска» буде дорогою. Адже під весну варто розраховувати якщо не на дефіцит солоних огірків у роздрібній мережі, то на високі ціни — більшість заводів не можуть закупити необхідні партії для консервації.

      Торік схожа ситуація була з помідорами: хвороби змушували фермерів застосовувати всі сучасні засоби для порятунку врожаю, але й вони не допомагали. Тепер кричать «гвалт» виробники огірків. Цікаво, що дехто з них у пошуках виходу із замкненого кола звертається до інтернету — кількість запитів про захист огірків від шкідників і хвороб на аграрних сайтах постійно збільшується. Це свідчить, що й наші фермери стають «просунуті».

      Шкідники стали причиною парадоксальної ситуації на базарах України. Так, наприклад, на оптовому ринку «Фермер», що на житловому масиві «Троєщина» в Києві, вражають уяву червоні від надлишку помідорів прилавки. При цьому зразу впадає в очі дефіцит огірків. За словами Олександра Скребця, спеціаліста з цінового моніторингу Проекту аграрного маркетингу, теперішня ціна на якісні огірки-корнішони піднімається до 2,8-3 гривень за кілограм, і купити їх досить складно. І це при тому, що фермери центральних регіонів України пропонують оптові партії цього товару з поля за ціною, що становить приблизно 1 гривню за кілограм.

«Червоні» перемагають білу

      Досить цікавим є також цінове протистояння двох видів капусти: білої і червонокачанної. І цього разу перемога знову на боці «червоних». Адже на оптових ринках України червонокачанна капуста коштує на 20—40 відсотків дешевше від своєї білої сестрички. Хоча, як правило, червонокачанна капуста коштує дорожче, ніж білокачанна, минулого тижня її ціна становила 1,5-1,7 гривень за кілограм, тоді як білокачанної — 2,0-2,5 гривні.

      Звичайно, більш високу вартість червонокачанної капусти визначають великi витрати на її реалізацію — вона, як правило, має менший попит і продати її важче. А витрати на вирощування обох видів капусти однакові. Що ж стало причиною такої дивної ситуації? Попит на червонокачанну капусту постійно зростає, бо і вона уже стала неодмінною складовою наших із вами салатів. Однак не варто її переоцінювати: смакові особливості червонокачанної капусти не дозволяють використовувати її в багатьох традиційних стравах.

      Проте сьогодні єдиною перешкодою на шляху до остаточної перемоги «червоних», як це не банально може звучати, є лише погода. Так, Олег Смолка, спеціаліст з аграрних технологій Полтавського представництва Проекту аграрного маркетингу, каже, що грозові зливи зі шквальним вітром, які пройшли з 23 по 25 липня в Полтавській області, суттєво зашкодили посівам помідорів, моркви, капусти та цибулі. А постійна волога ще більше підливає масла у вогонь: призводить до враження овочів хворобами.

Налітай на цибулю і перець!

      Однак та кількість ріпчастої цибулі, яку виростили в інших регіонах, повинна перекрити її недостатність на Полтавщині. Фермери-овочівники півдня Одеської області, наприклад, повідомляють про виникнення проблем з реалізацією ранньої ріпчастої цибулі. Вони кажуть, що урожай гарний і навіть перевищує минулорічний. При цьому ціни, які пропонують оптовим покупцям, при закупівлях ріпчастої безпосередньо в господарствах не перевищують 50 копійок за кілограм.

      Але зрозуміло, що така дешева цибуля продається лише у віддалених південних регіонах Одеської області — у головних виробників цього продукту, від яких до обласного центру 180—230 кілометрів. Середні ж ціни на ріпчасту цибулю в цьому південному регіоні — 80—90 копійок.

      Не дуже відстають від них і оптові ринки міста Києва. Добавка кількох великих партій цибулі стали причиною її надлишку на столичному ринку і, як результат, оптові ціни знизилися. Придбати велику партію цибулі на ринку «Фермер» на початку тижня можна було за ціною 80 копійок за кілограм. При цьому, за даними Проекту аграрного маркетингу, більшість продукції продавали за 90 копійок.

      Втім ринки переживають засилля не тільки ріпчастої цибулі. Роман Рибалко, спеціаліст з моніторингу оптових цін, повідомив, що значно збільшилося  пропозицій перцю на ринку «Копані» в Херсонській області. Такий попит призвів до падіння цін на перець майже вдвічі. Позаминулої п'ятниці перець пропонували за цінами від 0,8 до 1,2 гривні за кілограм, хоча на день раніше його середня ціна становила 2 гривні, а на початку тижня — 2,3 гривні. Збільшення пропозиції Роман Рибалко пов'язує з початком масових поставок перцю з відкритого грунту.

      Отож і мешканцям центральних та північних областей слід розраховувати на аналогічне зниження цін і готуватися консервувати лечо. Наприклад, у Києві сьогодні перець коштує десь 2,0-2,5 гривні за кілограм у порівнянні з 3,0-3,5 грн. на минулому тижні. У Львові ж ціна цього овочу досить висока — місцями кілограм «зашкалює» навіть за 3 гривні. Проте це не надовго: як правило, різниця цін між регіонами балансується протягом кількох днів, кажуть спеціалісти.

      Тож за пару днів можна очікувати того, що зелені перці зафарбують у свій колір прилавки українських ринків.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>