Пригрiйте капiтал на узбережжi

15.07.2005
Пригрiйте капiтал на узбережжi

Дорога кримська земля дедалі частіше спричиняє конфлiкти.

      Цього року Крим не відчуває дефіциту відпочиваючих. За підрахунками Міністерства курортів та туризму АРК, відпускного сезону в здравницю приїхало на 60 тисяч туристів більше, ніж торік. Проблеми «де оселитись?» зараз ні в кого не виникає — бабусі на вокзалі з криками «Квартира! Квартира!» точно не дадуть залишитись без даху над головою (а зараз голова Ради міністрів АРК Анатолій Матвієнко взагалі пропонує легалізувати «хатинки» з метою детiнізації доходів курортної сфери). Хто любить екстрім, може взяти власний намет. А от з іноземцями та нашими співвітчизниками, які вже встигли пізнати справжній європейський сервіс, усе не так просто. Їм подавай комфорт, та не будь-який, а п'ятизірковий, «все включно». А оскільки Кримський півострів давно має амбітні плани зрівнятись якщо не з Кіпром та Єгиптом, то вже точно з Анталією та Болгарією, п'ятизіркових готелів йому якраз і бракує.

      Крим чекає інвестицій на побудову готелiв. За словами міністра курортів і туризму АРК Олександра Таряника, минулого року їхній обсяг склав 25 мільйонів доларів, а починаючи з 2000 року — 100 мільйонів. Кримська влада обіцяє інвесторам сприятливі умови співпраці. Проте на тлі архітектурних, будівельних та інвестиційних форумів, які постійно проводять у Криму, іноді на практиці відбуваються абсолютно протилежні речі: відлякування інвестора. Причому не на загальнореспубліканському, а на місцевому рівні. Наприклад, минулого року акціонерне товариство «Аеробуд-Перспектива» задумало побудувати в Ялті п'ятизірковий готель за європейськими стандартами. Рішенням міської ради Ялти товариству було передано в оренду під будівництво готелю землю площею майже два гектари (слід зауважити, не найпривабливішу), було розпочато проектні роботи: точне обмірювання метражу, проби грунту, узгодження тощо. Також провели переговори з західним оператором готелів, який надав свої зауваження щодо проекту та виявив зацікавленість у подальшому співробітництві. На це пішло півроку і півтора мільйони гривень. А з початку року в Криму розпочався перерозподіл земельних ресурсів. Земля на узбережжі — ласий шматок, тому бажаючих отримати її достатньо. Вочевидь з'явилися нові зацікавлені і в цьому готельному проекті. Хоча всі кроки з отримання землі під будівництво готелю здійснювалися згідно з законодавством України, а роботи велися узгоджено з умовами угоди, міська рада Ялти вирішила по-іншому і в односторонньому порядку розірвала угоду з фірмою, терміново скасувавши рішення сесії Ялтинської міськради річної давнини. Тим часом у місті подейкують, що вони забирають землю не просто так, а задля звітності про виконання плану. Про вигоду подібної будівлі для міста, здається, ніхто не думає. Які плани має на цю ділянку міськрада і чи не з'явиться на ній якась хатка — питання риторичне. Але пікантність ситуації в іншому: при зміні влади в Криму чиновники Ялтинської міської ради залишились на своїх посадах. Тому, аби там утриматись, намагаються показати свою бурхливу діяльність, а оскільки земельні питання — нагальна проблема, показують саме там.

      А ось задуматися про інвестиційну привабливість та про імідж перед потенційними інвесторами варто. До того ж важливість цього неодноразово підкреслював уряд. Ось і виходить, що тодi як в АРК активно розробляють програми розвитку узбережжя (одна з останніх — «Морський берег» — потребує 15 мільярдів доларів), окремі міськради заважають реальним діям, виправдовуючи свої дії... тим же урядом. «Для реалізації програми необхідні гроші інвесторів, — вважає голова Ради міністрів АРК Анатолій Матвієнко, — а це можливо тільки за умови створення на законодавчому рівні чітких і прозорих правил гри для залучення в економіку іноземного капіталу». Виходить парадокс: на тлі різноманітних програм розвитку узбережжя та залучення інвесторів такими діями чиновники просто відлякують потенційних вкладників грошей, як вітчизняних, так і іноземних, та ще й усупереч побажанням свого найвищого начальства. Більше того, розгублюючи інвесторів, кримські бюджети всіх рівнів втрачають надходження.

      Що ж до конкретного готелю, тобто поки ще проекту в Ялті, зараз будівництво заморожено. Кожен день простою вимиває гроші у будівників. І цей випадок, на жаль, не єдиний у Криму. Таке трапляється чи не в кожному місті. А наслідки можуть бути фатальними. Відлякавши інвестора, можна позбутись і грошовитих туристів, що цінують комфорт. А це все може відкинути Крим у розвитку на десятки років, а бабусі на вокзалі з криками «Квартира! Квартира!» залишаться повноправними хазяйками узбережжя.