«До нас їде ревізор-Президент!..»

15.07.2005
«До нас їде ревізор-Президент!..»

Стиль донеччан з об'єднання «Ми» — особистi образи на адресу Президента. (Фото РЕЙТЕР.)

      На звістку про підготовку робочого візиту Президента Віктора Ющенка до Донецька велика частина місцевих можновладців нині реагує майже як на класичне: «До нас їде ревізор!..» Адже минули ті часи, коли на знак вдячності за несамовиту підтримку регіону на виборах чи під час референдуму тодішній глава держави милостиво закривав очі на очевидні «огріхи» місцевих керівників у господарській діяльності. І навіть щедро віддячував своїм вірним підлеглим. Тепер від візиту очікують іншого. Насамперед — «розбору польотів» навколо проблем вугільної галузі, що, мабуть, тільки дивом уціліла в умовах тутешнього «економічного дива», обіцяного кандидатом у президенти Віктором Януковичем усій Україні. Бо, складалося враження, після попередніх реструктуризацій та реорганізацій вугільних шахт реформувати вже не буде чого.

      Крім того, останнім часом знову захиталося, навіть ходором заходило крісло під головою Донецької облдержадміністрації Вадимом Чупруном. Про можливу його відставку в ході візиту Президента, здається, не говорив тільки сам керівник області. Адже перші сто днів роботи «нової команди» показали, що столична влада може не ризикнути експериментувати ще й з другою сотнею. Тому ще одним серйозним «дзвінком» стало висловлення недовіри Вадиму Чупруну на з'їзді НСНУ в Києві — за його відставку представники «партії Ющенка» проголосували майже одностайно.

      Серед «мінусів» голови облдержадміністрації називають спад промислового виробництва, нікудишні темпи погашення соціальних виплат, мляве протистояння корупції і взагалі «консервування» найгірших «донецьких» традицій. Відтак нещодавно на сторінках місцевих газет уже навіть з'явилося одне й те саме інтерв'ю ймовірного наступника «губернатора». Він, за неофіційною інформацією, візьметься керувати областю з 1 серпня. А найпершою опублікувала це інтерв'ю газета, засновником якої є облдержадміністрація.

      А поки деякі керівні донеччани напередодні візиту готувалися ставати в глуху оборону, політичні опоненти Віктора Ющенка виношують намір піти в атаку. Насамперед це стосується молодіжних громадських організацій «Ми», «Народжені революцією» та «За Україну без Ющенка». Попередньо вони навіть нахвалялися, що зустрінуть главу держави «не гірше», ніж у жовтні позаминулого року (коли тому не давали посадки в аеропорту, блокували на вулицях, не дали змоги провести в палаці «Юність» форум «Нашої України»). Однак часи все ж змінилися, Ющенко — Президент, а ентузіазм у його супротивників не той. Точніше, не ті кошти. Щоправда, молоді люди таки планують зустрічати главу держави ще в аеропорту. Причому з квітами. Але, за інформацією одного з лідерів «Ми», кожен триматиме по дві квітки. Проте масовою подібну акцію не прогнозують навіть самі організатори. Виявляється, тут «їм ніде бути...». Зате «Ми» вже підвезли до летовища 10 протитанкових їжаків висотою по 60-70 см, обіцяли також мішки з піском. Щоправда, не для перемовин, а для «наочної агітації».

      До аеропорту також мають намір підтягтися й такі хронічні «шанувальники» Віктора Ющенка, як «Русская община» та Слов'янська партія. А ось комуністи не збираються аж туди бити ноги, а проведуть мітинг біля облдержадміністрації. Вимоги традиційні й перевірені часом — зменшення тарифів на комунальні послуги, погашення заборгованості гірникам, надання російській мові державного статусу.

      А поки одні політичні опоненти в очікуванні візиту тільки виношують наміри, інші намагаються вигукнути своє «я» ще напередодні. Приміром, ще за два дні до прибуття Ющенка вже знайшлися охочі висловити свій рішучий протест проти привітних лайт-боксів. Отож під час встановлення в центрі міста щитів із надписом «Донеччина щиро вітає Президента України» цьому спробували заважати пару десятків активістів організації «За Україну без Ющенка», які зазвичай «тусуються» біля наметів на площі Леніна. І тільки прибуття на місце пригоди правоохоронців трохи остудило їхні емоції.

 

ПРОГРАМА ВІЗИТУ

      Як повідомляє сайт «Острів» із посиланням на прес-службу облдержадміністрації, літак Президента приземлиться в Донецькому аеропорту об 11.00. Відразу звідти глава держави попрямує до каплиці святої Варвари, де покладе квіти загиблим на виробництві. Потім Віктор Ющенко відвідає завод «Норд», де поспілкується з трудовим колективом і керівництвом підприємства.

      У сумновідомому Палаці молоді «Юність» В.Ю. огляне виставку досягнень окремих галузей промисловості області, а потім проведе зустріч із керівництвом регіону, представниками місцевих органів влади, громадськістю, дасть коментарі для преси.

      Згідно з програмою візиту, близько 16.30 Президент виїде з Донецька, щоб відвідати Свято-Успенську Святогорську Лавру.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>