За сім років до мрії?

07.07.2005
За сім років до мрії?

      До 21 липня Україна та Польща мають відправити у штаб-квартиру УЄФА в Женеві досьє-заявку для участі у тендері на право проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012 з футболу. Саме зараз час вирішувати «невідкладні питання». Хоча навряд чи слід комплексувати з приводу нашої звички робити все в останній момент — пригадайте гарячковість, з якою португальці доводили до ладу об'єкти Євро-2004, а греки — арени Олімпіади-2004. Тим більше що на скликаній позавчора оргкомітетом прес-конференції більше було оптимізму, ніж скепсису. А генеральний менеджер проекту з компанії «Про Маркетинг» Дірк Сейті ван Ойєн взагалі не лише виглядав упевнено, а й аргументував це професійними викладками: «Україна та Польща є найсильнішими кандидатами у боротьбі за право провести Євро-2012. Зокрема, я відчуваю бажання УЄФА, щоб цей чемпіонат провели саме ми. На відміну від Італії та Греції, ми ще не проводили подібних турнірів, тому нам є чим здивувати вболівальників континенту. Подібні аргументи і в спільної заявки Хорватії та Угорщини, але над ними у нас (України й Польщі) є перевага за сумарною кількістю населення — 85 млн. проти 15».

      Крім того, «Про Маркетинг» провів соціологічне опитування, і виявилося, що 85,4 відсотка українців підтримують проведення Євро-2012 у нашій країні, 82,6 відсотка вважають, що це піде на користь державі, 38 відсотків мають бажання відвідати матчі, 48 відсотків знають про цю заявку взагалі. Останній показник комусь може видатися надто малим, але з цього приводу можна нагадати, що напередодні Євро-2000 у Голландії та Бельгії приблизно половина населення цих країн вважала, що емблема першості Європи-2000 стосується акцій Євросоюзу на честь настання нового тисячоліття чи... заходів із подолання безробіття.

      А ще солідності заявки України й Польщі додає той факт, що до консорціуму оргкомітету входить KPMG — одна з «великої п'ятірки аудиторських компаній світу», яка десять років тому допомогла Португалії виграти тендер на Євро-2004.

      Тож невідкладні проблеми у нас виникають на місцевому рівні. Ось що розповів виконавчий директор проекту «Євро-2012 в Україні» Іван Федоренко: «4 липня віце-прем'єр з гуманітарних питань Микола Томенко провів засідання робочої групи з підгтовки до участі у тендері, де ретельно розглядалися усі питання. За останні два місяці держадміністрації Харківщини та Одещини здалися і не підтримали цей проект. Вони не в змозі підготувати необхідну документацію і гарантувати проведення такого футбольного форуму на найвищому рівні у своїх містах. Нехай це буде на їх совісті. Тож залишилися Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Київ та Київська область. У Донецьку гарантують побудувати дві нові арени, у Дніпропетровську з'явиться красень-стадіон з відповідною інфраструктурою. У Львові буде реконструйовано стадіон «Україна» та є бажання збудувати нову суперарену. У Києві планується модернізація НСК «Олімпійський» та стадіону «Динамо», а в столичній області буде розташовано антидопінгову службу й лабораторію. Ми вже отримали гарантії від керівництва цих регіонів та спортивних споруд. Днями завершують підготовку своїх гарантій всі міністерства й відомства, підтримали проект і практично всі політичні партії (не оформили ще документи комуністи та соціалісти). Проект, як відомо, підтримують Президент України, Прем'єр-міністр та Голова Верховної Ради. Відповідним чином працюють і польські партнери, тож ми сповнені бажання і впевненості перемогти у тендері.

      Незважаючи на проблеми... Це стосується перш за все забезпечення безпеки для глядачів на НСК «Олімпійський» (через будівництво, яке розгорнуте перед стадіоном, з 350 евакуаційних шляхів залишилося 150. — Авт.). Сьогодні вирішено, аби проектний інститут провів експертизу і негайно надав відповідне рішення. Друга проблема — це підготовка документації у Дніпропетровську. Таке враження, що найбільше це потрібно ФФУ чи міністерству, а всі інші за цим спостерігають. Навіть у Київській області є проблеми за аерофотозйомкою. Є ще низка проблем, які ми сподіваємось остаточно вирішити 18 липня на засіданні в Кабінеті Міністрів, можливо, за участю Юлії Тимошенко».

      Іван Федоренко (до речі, екс-президент НОК) заявляє: «Ми вважаємо, що наш проект буде одним із найкращих, бо з нами поділилися досвідом участі в подібних тендерах друзі з Португалії, Росії, Австрії та Нідерландів. А УЄФА, до речі, враховуючи наші напрацювання, дозволить нам ще й проведення першості Європи 2008 року серед 19-річних. Її фінансування УЄФА бере повністю на себе. Це свідчить про довіру до нас».

 

Деякі красномовні факти з історії футбольних тендерів

      Португалія спокусила УЄФА тим, що ще під час тендеру заклала фундамент 11 (!) нових арен. У підсумку Європейська футбольна спілка одержала від Євро-2004 1,3 млн. євро прибутку, а Португалія — 500 млн. євро (!) плюс 11 красенів-стадіонів.

* * *

      У тендері на Євро-2008, крім Австрії та Швейцарії, Греції та Туреччини, квартету скандинавських країн, брала участь і Росія, яка обіцяла вкласти 1 млрд. доларів і лідирувала в інтернет-опитуваннях. Але росіян зняли з тендеру через недорозвинену інфраструктуру країни.

* * *

      «Жорсткі» вимоги УЄФА до чемпіонатів Європи насправді мають досить прийнятні мінімальні параметри: наявність 4 сучасних стадіонів (освітлення — 1300 люкс), 2 міжнародних аеропорти та 10—15 готелів євростандарту. Стадіони групової стадії повинні мати не менше 26 тисяч місць, а для фіналу — 56 тисяч. Мінімальна вартість квитків — 50 євро.

* * *

      Оргкомітет Євро-2000 «вклав» 61 млн. євро, а чистий прибуток склав 18 млн. євро.

* * *

      Бюджет Євро-2008 планується на рівні близько 110 млн. євро.

* * *

      У Голландії через Євро-2000 було задіяно додатково 565 потягів та 19 авіарейсів.

І щодо «нашого» Євро

      Свою підтримку українсько-польському проекту висловили наші «посли» —трійка володарів «Золотого м'яча» (Олег Блохін, Ігор Бєланов та Андрій Шевченко), Віталій та Володимир Клички, Руслана Лижичко.

* * *

      Якщо Україна і Польща переможуть, то жеребкування кваліфікації та матч-відкриття відбудуться у Варшаві, а жереб груп самого чемпіонату і фінал прийматиме Київ.

* * *

      За опитуваннями, 95 відсотків упевнені, що у фінальну трійку претендентів увійдуть: Італія, Україна та Польща, Хорватія та Угорщина.

* * *

      Генеральний директор УЄФА Ларс-Крістер Ульссон назвав Італію «дуже серйозним претендентом». Щоправда, він сказав це, перебуваючи на Аппенінах і зробивши ремарку: якщо буде припинено вандалізм на трибунах.