Перехідна, але не безнадійна

30.06.2005

      На думку як європейських експертів, так і наших, для того щоб змінювати систему охорони здоров'я, слід спочатку зрозуміти, як вона працює. Тепер у них є аналітичний огляд «Системи охорони здоров'я у перехідний період: Україна», який недавно презентували у Міністерстві охорони здоров'я України.

      Однією з характеристик реформування галузі, на жаль, є те, що багато проектів в Україні були розпочаті, але жоден не доведений до кінця. Такої долі зазнала робота над стандартизацією медичних послуг, а вона є однією з головних умов для переходу від «безкоштовної» медицини до страхової. 

      Міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук подякував експертам за роботу і заявив,  що сьогодні, крім фактично завершеної концепції реформування галузі охорони здоров'я, Міністерство охорони здоров'я вже також має  концепцію реформування вищої медичної освіти, як додипломної, так і післядипломної, з якою можна ознайомитиcь на сайті міністерства — www.moz.gov.ua. «Український шлях реструктуризації галузі буде, звичайно, «свій», але ми візьмемо до уваги все, що напрацьоване європейською спільнотою», — сказав Микола Єфремович. Міністр також пообіцяв ближчим часом надати програму поетапного реформування системи охорони здоров'я із визначеними строками.

      Експерти Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я, які разом з нашими фахівцями кілька років готували цей аналіз, поскаржились, що протягом цілого минулого року не могли навіть отримати відгук на цю роботу від тодішнього Мінохорони здоров'я, відтак дуже хвилювались, що документ застаріє і втратить свою користь. Зате тепер їх порадувала готовність нового уряду до реформ.