Скарби «Галицького Версалю»

09.06.2005
Скарби «Галицького Версалю»

      «Галицьким Версалем» сучасники називали старовинний Підгорецький замок, що на Львівщині, в якому зберігалася найбагатша колекція мистецьких старожитностей  та історичних раритетів: картини, гобелени, порцеляна, скульптура, меблі, дорогоцінний посуд та вироби з художнього металу. Кілька століть тому цей пишний замок був резиденцією польського короля, але за радянської влади для споруди прийшли не найкращі часи: «совіти» пограбували замок, вивезли звідти найцінніші речі, а потім підпалили, щоби приховати сліди крадіжки. Згодом історики та краєзнавці намагалися відтворити інтер'єр Підгорецього замку, але в їхньому розпорядженні було недостатньо вцілілих матеріалів, які б суттєво допомогли вирішити цю проблему. 

      На унікальні фотографії, зроблені поляками в XIX столітті, які детально відтворюють усі інтер'єри «Галицького Версалю», українські дослідники наштовхнулися випадково — працюючи над новою книгою «Замки та фортеці України». Як стверджує автор тексту — лауреат державної премії України в галузі архітектури Віктор Вечерський, це не єдина «родзинка» його трьохсотсторінкового дітища, адже повне видання для широкого читацького загалу, присвячене українським замкам і фортецям, в нашій країні видається вперше: «Раніше ця тема вважалася суто науковою, тому література, яка існувала за часів Радянського Союзу, була розрахована на вузьких фахівців. Окремі видання про фортифікаційні споруди розглядали їх в архітектурному плані, вивчали  їхнє історичне значення, досліджували легенди та перекази, але ніхто не зводив усю інформацію в одне видання, зрозуміле й цікаве для школяра й студента, вчителя й історика».

      Як пояснив пан Вечерський, у новій книзі будуть представлені більше 80 споруд — найкращих з-поміж тих, що збереглися до нашого часу: «Ми вибирали тільки ті, що не соромно показувати іноземцям, ті, що можна вмістити до туристичних маршрутів, тому пропустили геть зруйновані або занедбані». Щодо ілюстрацій — фотозйомка об'єктів проводилася не один місяць, київський фотомайстер Сергій Тарасов протягом двох років їздив Україною, знімав будівлі на слайди, які потім проявляв у Польщі (у нас нормального проявлення із гарантією якості просто не роблять). Майстер вибирав найвдаліші ракурси, а іноді для того, щоби зайняти вигідну позицію, треба було домовлятися з військовими (Балаклаву Сергій знімав із військової бази) та запасатися тросами й канатами (щоби залізти на гору та закріпитися там для роботи). Іноді доводилося годинами вичікувати, поки сяде сонце чи розійдуться хмари, щоб вийшов вдалий кадр.

      Окрім фото, видання ілюстроване старовинними планами замків, історичними портретами, художніми роботами відомих митців, є сторінки з  науковою реконструкцією зруйнованих фортець (комп'ютерний монтаж дає уявлення про вигляд споруд). За словами Віктора Вечерського, книга може бути цікавою і для прихильників турпоходів, особливо автолюбителів, які зможуть здійснити подорож історичними шляхами нашої країни. Текст доповнюється  докладною картою автомобільних доріг України, де позначені місця розташування усіх пам'яток, описаних у книзі.

      Щоправда, сьогодні ця надзвичайно цікава книга  існує тільки в макеті — для того, щоб випустити тираж, потрібні чималі кошти, а їх, за словами автора, ще не зібрали в достатній кількості. Своєрідним анонсом книги «Замки та фортеці України» можна вважати фотоальбом із такою ж назвою, який вийшов з друку кілька тижнів тому. В альбомі представлені близько півсотні фортифікаційних комплексів, зведених на українських землях протягом минулих століть, які збереглися до нашого часу.