Активним бути вигідно

03.06.2005

      Як ви собі уявляєте музейного працівника? Жіночка пенсійного віку в окулярах, що трепетно здмухує пил з експоната? Тоді ви, мабуть, давно не були в музеї. Оскільки музейний працівник сьогодні — це людина активна і дієва, що може і екскурсію провести, і гурток при музеї зорганізувати, і запустити інтернет-проект, і регулярно дописувати до ЗМІ про нові наукові відкриття, авторство яких належить їй же або її колегам.

      Судячи з анкет, надісланих на адресу програми «Центр розвитку музейної справи» Міжнародного фонду «Україна 3000», браку таких активних працівників наші музеї не відчувають. На конкурс, що проводився в Україні вперше, надійшло 265 анкет від представників 193 музеїв із 25 регіонів країни. Найбільше — з Києва, з незрозумілих причин проект проігнорували музеї Кіровоградщини та Житомирщини. Найактивнішими за  «жанровою» ознакою були музеї навчальних закладів, потім історичні музеї, краєзнавчі, етнографічні...

      Оцінювали претендентів за кількома номінаціями відповідно до специфіки музеїв. Після детального вивчення усіх анкет журі визначилося з двадцятьма стипендіатами. Серед них — Ганна Рудик (Музей мистецтв імені Ханенків), Світлана Панькова (Музей історії Києва), Євгенія Ковальчук (Волинський обласний краєзнавчий музей), Гайворонський Олексій Євгенович (Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник) та інші. Усі переможці конкурсу протягом півроку отримуватимуть щомісячну стипендію у розмірі 300 гривень.  Потім ця «фінансова угода» може бути продовжена. За умови, якщо і далі так само активно пропагуватимуть музейну спадщину.