Пілоти не в прольоті

01.06.2005
Пілоти не в прольоті

На летовищі — розбір польотів. (Фото автора.)

      Авіаційна бригада, дислокована в Старокостянтинові на Хмельниччині, визначена керівництвом держави як одна з трьох пілотних військових частин, призначених для відпрацювання досвіду з переведення Збройних сил України на контрактну службу. Підстави для такого вибору полягають як у тому, що вона входить до основних сил швидкого реагування і повинна бути готовою у будь-яку хвилину до виконання складних завдань, так і в особливостях авіаційних підрозділів, які ще в радянські часи комплектувались переважно професіоналами — на сьогодні в бригаді контрактники становлять три чверті особового складу.

      Робоча поїздка до Старокостянтинова міністра оборони Анатолія Гриценка і голови профільного парламентського комітету Георгія Крючкова, на яку запросили журналістів, якраз і була присвячена вивченню ситуації, що складається у ході реформування частини. Як-не-як, строки поставлені досить жорсткі — 2006 рік. Серед проблемних питань чітко окреслилися два основні (в яких, правда, нічого нового немає — вони були болючими і в попередні роки). Перше — це забезпечення паливно-мастильними матеріалами, від яких головним чином залежить боєготовність, друге — забезпечення військовиків житлом.

      Як запевнив авіаторів Георгій Крючков, щодо першої позиції гострота проблеми зніметься найближчим часом — уже наступного тижня у Верховній Раді розглядатиметься законопроект про внесення змін до Закону «Про державний бюджет України», яким передбачається істотне збільшення  коштів для закупівлі пального. І тоді польоти будуть для льотчиків не святом, а нормою щоденної підготовки.

      А от що стосується житлового питання, то тут доведеться напружитись усім, бо в гарнізоні на квартирному обліку перебуває 492 особи. Але й тут справи повертають на краще: у 2005 році регіональне управління капітального будівництва Міноборони планує отримати в місті 70 квартир за пайовою участю, а в 2006 році здати два будинки загалом на 179 квартир. Розроблений проект подальшої забудови військового містечка. Для забезпечення житлом контрактників переобладнують під гуртожиток дві казарми. Анатолій Гриценко пообіцяв швидке вирішення фінансових проблем будівництва і запросив усіх 20 грудня на урочисте перерізання стрічки в новому гуртожитку.

      Тісно ув'язуючи становище з житлом у гарнізоні з тим, що робиться у цілому по Збройних силах, міністр навів вельми цікаву інформацію. За його директивою від 15 березня проведено перевірку житлової черги, оскільки надто багато було сигналів про зловживання. До кінця перевірки ще далеко, але перші результати показали справжні масштаби порушень: зараз із житлової черги вилучено 1238 осіб, які мали отримати житло незаконно — загалом на суму 125 мільйонів гривень.

      Гриценко запевнив, що служити контрактникам буде цікаво: він уже віддав розпорядження командувачу Повітряних сил, щоб на заходах із міжнародного співробітництва максимально використовувався досвід саме цієї пілотної бригади, а офіцерів і прапорщиків направляли з візитами для вивчення досвіду в країни НАТО та інших військових партнерів.

      Утім військове життя поволі налагоджується, і про це свідчили наші власні спостереження: літаки почали літати. Поки столичні керівники з почтом оглядали технологічні приміщення та житлове містечко, фронтові бомбардувальники Су-24М піднімались у повітря і брали курс на полігон для навчального бомбометання. А після обіду та розбору польотів вони знову один за одним потягнулись до злітно-посадочної смуги.