ЗАПИТУВАЛИ-ВІДПОВІДАЄМО

01.06.2005

Або гектари, або  допомога?

      Наша сім'я складається з 4 осіб. Я з чоловіком та двоє дітей віком 13 та 17 років. Маємо житловий будинок розміром 54 квадратних метри. Всього у нас землі 2,6 гектара, але більше половини землі ми не обробляємо. Транспортних засобів у нас немає. Скажіть, чи маю я право одержувати на дітей соціальну чи ще якусь матеріальну допомогу? До речі, ми з чоловіком безробітні, на обліку біржі праці не перебуваємо. Поясніть, за яких умов надається соцдопомога малозабезпеченим сім'ям?

Наталя,

Чернівецька область.

 

      У Міністерстві праці та соціальної політики «УМ» пояснили, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям — щомісячна допомога, яка надається родинам у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім'ї. За Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім'ї. До стабілізації економічного становища в Україні цей розмір визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму, який затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

      З 1 квітня поточного року встановлено такий рівень забезпечення прожиткового мінімуму: для працездатних осіб — 100 гривень, для непрацездатних (діти, пенсіонери) — 140 гривень, для інвалідів — 150 гривень. Крім цього, на кожну дитину цей рівень збільшується на 10 відсотків, а для кожної дитини, яка виховується одинокою матір'ю або батьком (усиновителем), та в якої один або обоє батьків є інвалідами I чи II групи, а також для кожної дитини в малозабезпеченій багатодітній сім'ї, в якій виховується троє або більше дітей віком до 16 років (до 18 років, якщо дитина навчається), — на 20 відсотків.

      У наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена у випадках, коли: працездатні члени малозабезпеченої сім'ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги; з'ясовано, що малозабезпечена сім'я має додаткові джерела для існування, а також хто-небудь з її складу протягом 12 місяців перед зверненням за наданням державної соціальної допомоги здійснив покупку або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-разову величину прожиткового мінімуму для сім'ї; у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є земельна ділянка площею понад 0,60 га або друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім'ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім'ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму); сім'єю навмисне подано недостовірні данi чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру.

      Водночас у таких випадках допомога може призначатися на підставі рішень районних, районних у містах Києві й Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій, виходячи з конкретних обставин, що склалися, та акту обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

      Іще одна можливість поповнити свій сімейний бюджет це — знайти роботу. До державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися усі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити місце роботи, працевлаштуватися за сумісництвом чи у вільний від навчання час.

      Громадянам, які звертаються до державної служби зайнятості, відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та Закону України «Про зайнятість населення» надаються такі соціальні послуги:

      — інформаційні та консультаційні послуги, пов'язані з працевлаштуванням;

      — пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, в тому числі шляхом надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних та фінансування організації оплачуваних громадських робіт для безробітних;

      — професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації та профорієнтація.

      Розмір допомоги з безробіття визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу) залежно від страхового стажу, а також від тривалості безробіття. Загальна тривалість виплати зазначеної допомоги не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги з безробіття не може перевищувати 720 календарних днів.

      Тому для отримання інформації щодо надання соціальних послуг та матеріального забезпечення державною службою зайнятості громадяни мають звернутися до центру зайнятості за місцем постійного проживання (постійної або тимчасової реєстрації) у зручний для них час, що ми рекомендуємо зробити авторці листа та її чоловікові.

 

 

«УСЕРЕДнений» педагог

      Я понад 40 років працював учителем у сільській школі. Відомо, що зарплата учителя — одна з найнижчих, тож і пенсія невелика. Чи передбачається додатковий коефіцієнт, щоб пенсія учителя, лікаря наближалася до рівня середньої?

Володимир Ільченко,

Кіровоградська область.

 

      У Міністерстві праці та соціальної політики «УМ» зазначили, що додатковий коефіцієнт не передбачається, оскільки із внесенням змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» відновлено диференціацію розмірів пенсій у залежності від стажу та заробітної плати. Так, за кожен повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам, пенсія за віком збільшилась на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленого відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але не більше ніж на 1 відсоток від прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Зазначена норма поширюється також на пенсіонерів, які працювали вчителями та лікарями. Крім цього, починаючи з 1 березня 2005 року, проводитиметься щорічне підвищення розміру пенсії на коефіцієнт, який відповідає не менше ніж 20 відсоткам темпів зростання середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком за винятком, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік перевищило цей коефіцієнт. Якщо коефіцієнт підвищення пенсійних виплат в минулому році був менший, ніж зазначено в Законі, то збільшення пенсій здійснюється з урахуванням попереднього підвищення. Постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2005 року № 341 затверджено Порядок проведення такого підвищення пенсій.