А та кура-щебетура по судах все ходить та й ходить...

01.06.2005

      Останнім часом у світі стає дуже модним викликати на лаву підсудних дурних віслюків, повних баранів чи кривляк-макак, навіть засудити когось із братів наших менших до ув'язнення чи хоча б стягнути із рогато-хвостато-пернатого створіння штраф. Але ж якщо сидіти в буцегарні тварина може і самостійно, то грошей вона не дасть навіть за великого бажання — штрафи  мусять сплачувати хазяїни скотини. Так само, як і наймати адвоката, клопотатися про апеляцію, витрачати виграні у справі гроші тощо. Вам, мабуть, важко уявити, щоби в якомусь українському райцентрі суд виправдав курку, котра повинна була б заплатити  півсотні «баксів» за перехід дороги в неналежному місці. А ось у далекій Каліфорнії суди відбулися з обох «пунктів» — днями там слухалася чергова «пташина» справа.

      Наприкінці березня шериф невеличкого шахтарського містечка Йоганнесбург оштрафував  подружжя Мурів на цілих 54 долари за те, що їхня неслухняна пташина переходила дорогу «під знак». Але потерпіла сторона (мається на увазі не курка, а люди, яким довелося розкошелитися) з цим не погодилася. Мури стверджують, що шериф просто хотів дошкулити подружжю, тож не знайшов нічого розумнішого, ніж слідкувати за рябою. Каліфорнійський суд поновив справедливість і визнав птаху невинною, оскільки вона не підпадає під юридичне визначення «худоба» (в цьому штаті худобі не дозволяється виходити на автомагістралі). А Мури відтак планують стягнути з управління шерифа грошенят за те, що їм довелося пережити несправедливе покарання.

      Цікаво, а що з цього приводу думає сама курка, яка гребеться де треба й не треба та ще й завдає господарям клопоту з Фемідою?