«Київ травневий» примружився: на сцені — артисти з Кореї

25.05.2005

      Заявляю із знанням справи: натхненник «Києва травневого» Олексій Кужельний так розбалував театральну публіку, що здивувати її стає дедалі складніше. До Києва за сім років приїздили колективи з усіх континентів планети (крім Антарктиди, звичайно), а тому задля екзотичної родзинки в афіші фестивалю невдовзі доведеться запрошувати інопланетян. Тому що, наприклад, такі колись екзотичні як для середньостатистичного українця корейці сьогодні — гості часті й бажані. А надто — на фестивалі «Київ травневий». Участь колективів із Кореї — це вже як добра традиція фесту, якої він дотримався і цьогоріч.

      Програма, запропонована киянам, має досить претензійну і відповідальну назву — «Світ музики і танцю Кореї». Тобто все, чим багата сьогодні ця країна у плані хореографії і мелодики, має, за логікою, хоча б тезисно бути представлене 29 травня на сцені Театру оперети. І, судячи з програмки, зріз із сучасного мистецва Кореї матимемо досить розлогий.

      Інструментальну музику презентуватимуть тріо «Каямі» (звучатимуть 25-струнні каягим, народні корейські інструменти), Кім Ін Йонг, який грає на ще одному традиційному інструменті хегим (двострунна скрипка, діапазон якої, проте, дві октави), гітарний джаз (прозвучить мелодія з фільму Едварда Брейка «Дні вина і трояндових квітів»). Заявлений також модимбук — унікальний корейський барабан, що складається із кількох маленьких барабанчиків і завдяки цьому має чотири висоти звуку і величезні можливості як оркестровий інструмент. А демонструватиме його в дії безпосередній зачинатель гри на модимбуці Кім Кю Хйонг.

      Побачимо ми танець з хустинкою «Чикимну». Єдиний і неповторний, оскільки виконується він у довільній манері. Ніяких розпланованих па — суцільна імпровізація, і десь в іншому місті артистка танцюватиме вже зовсім інакше, ніж у Києві.

      До речі, програма «Світ музики і танцю Кореї» навіть перевиконає свої зобов'язання, сягнувши далі означених жанрів. У концерті прозвучать партії «Пансорі» (різновид корейської національної опери), також кілька композицій виконає один із найвідоміших корейських співаків — Джанг Са Ік.