Стрибок над «Євробаченням»

25.05.2005

      Відомий естонський легкоатлет Юрій Тамм, перебуваючи в Києві на початку травня, влучно висловився щодо «ризику», який чекав на нашу столицю наприкінці весни: «Є така загальновживана фраза — спорт і культура завжди поруч, але це не завжди так. Іноді вони є суперниками, коли йдеться про розподіл бюджетних коштів (тут якраз можна пригадати «прокол» із баскетбольним «фіналом чотирьох» у Києві. — Авт.). Враховуючи те, що головний європейський культурний форум — фінальний конкурс «Євробачення-2005» — проходитиме в Києві, те, що зараз значно підвищена увага до України, ми вирішили провести в столиці вашої держави також Асамблею європейських атлетів».

      Погоджуватися на проведення II Асамблеї європейських атлетів було досить ризиковано, адже, попри «пісенне» навантаження, Києву довелося б прийняти також спортсменів із 48 країн Старого Світу й таких поважних гостей, як почесний президент МОК Хуан Антоніо Самаранч та президент Європейських олімпійських комітетів (ЄОК) Маріо Песканте. З іншого боку, на користь «українського вибору» було те, що на першій подібній Асамблеї головою Комісії атлетів ЄОК було обрано Сергія Бубку (який, щоправда, досить швидко пішов на підвищення, очоливши подібну структуру вже в МОК, а його місце в Європі посів якраз Юрій Тамм).

      Отже, паралельно з «Євробаченням» Україна приймала і зібрання європейських спортсменів. Окрім того, що в Києві обрали новий склад атлетичної комісії ЄОК, також було проведено ІІІ Форум європейських атлетів, темою якого стала освіта. Виявляється, ця проблема знайома не лише нам. Якщо спортсмен має достатній рівень знань у різних сферах, йому простіше інтегруватися в нове життя після завершення змагальної кар'єри.

      Найважливіше ж — те, що атлети завдяки власній комісії одержали можливість грати в МОК ту роль, на яку вони заслуговують. Тим більше що наш співвітчизник Сергій Бубка є своєрідним «послом» спортсменів у виконавчому комітеті МОК.

      Пан Самаранч, який керував МОК понад 20 років і має з чим порівнювати, назвав організацію київської Асамблеї в готелі «Національний» просто блискучою. Легендарний Хуан Антоніо, до речі, поїхав не з порожніми руками, адже одержав із рук Президента України Віктора Ющенка орден Ярослава Мудрого III ступеня (Маріо Песканте — IV ступеня, Патрік Джозеф Хікі, генсек Європейських олімпійських комітетів, — V ступеня).

      Ну а що може бути цікавішим в Україні, ніж вибори? На Асамблеї до нового складу Комісії атлетів ЄОК таємним голосуванням було обрано й нашу стрибунку у висоту Інгу Бабакову — її боротьбу за права спортсменів із чиновниками Держкомспорту ми пам'ятаємо ще в розпал легкоатлетичної кар'єри. Інга буде в почесній компанії «однією з», а новою головою комісії стала німецька шпажистка Клаудіа Бокель, яка набрала 22 голоси. Загалом же в атлетичній «дванадцятці» завдяки київському голосуванню опинилися такі зірки, як французька біатлоністка Корін Ніогре, хорватська гірськолижниця Яніца Костелич, естонський десятиборець Еркі Ноол, британський веслувальник Пітер Гарднер.

      До речі, новий лідер європейських атлетів Клаудіа Бокель ще виступатиме цього року на чемпіонаті світу з фехтування, але не сумнівається і в своєму успіху на «громадській» ниві, оскільки її підтримують такі міцні хлопці, як Ноол і Гарднер, та «дама, яка стрибає на два метри у висоту» — Інга Бабакова.