Магазин не винен

12.05.2005

      У номері «УМ» від 31 березня цього року був надрукований лист «За магазинами сонця не видно». Його автор протестує проти будівництва поряд зі своїм будинком магазину. Мовляв, споруда затінятиме вікна його квартири, а саме будівництво ведуть з порушенням технічних норм (автор послався на витяги з відповідних законодавчих актів і документів). Ці аргументи здалися переконливими і Попільнянському районному суду, який задовольнив позов щодо заборони будівництва. Одначе апеляційний суд Житомирської області скасував це рішення.

      «УМ» зв'язалася з приватним підприємцем Віктором Суботою, який обгрунтовано довів законність будівництва. «Районна служба Дерпожежнагляду дала дозвіл на будівництво, — каже Віктор Васильович. — Ця служба допускає мінімальну відстань від будинку — 6 метрів (у проекті ж — усі 8 м), а не 15 метрів, як зазначає мій опонент. Підстава — додаток 1.31 Державних будівельних норм (ДБН-360-92), згідно з яким протипожежні відстані між житловими і громадськими будинками визначаються за спеціальною таблицею. Правилами охорони електричних мереж дійсно встановлено охоронні зони для високовольтної лінії в 10 кВт — 10 метрів. Але пункт 6 цих Правил зазначає, що мінімально допустимі відстані встановлюються «нормативними актами Міненерго, погодженими з зацікавленими органами». У даному випадку зменшення охоронної зони до 8 метрів погоджено з «Житомиробленерго». Щодо повітряної лінії зв'язку — вона буде винесена за мій рахунок за межі будівництва, і це також погодженно з Попільнянським цехом електрозв'язку. Стосовно дороги, від якої, як стверджує, посилаючись на Правила дорожнього руху, мій опонент, відстань має бути не менше 10 метрів, то за генеральним планом забудови селища вона має статус проїзду між вулицями Калініна і Садовою, дорогою ж залишається лише для учасників дорожнього руху, а ми — будівельники. Гадаю, не менш важливий і такий момент: перш ніж будувати магазин, я обійшов людей з будинків №24 і №26 та запитав, чи вони не проти цього будівництва. Так от — 80 відсотків не мають жодних заперечень. Навпаки, люди задоволені, що поряд буде магазин, адже це зручно. «Я в жодному разі не ставлю свій бізнес вище здоров'я дитини, як у цьому мене звинувачує автор листа, — додає пан Субота. — Мені дуже шкода, що в цій родині хворіє дитина, але ні я, ні мій магазин, якого ще в природі не існує, у цьому не винні. Проблема, швидше, в тому, що цю спірну земельну ділянку мій опонент Петюх  приглянув собі.

      «Селищна рада мала всі підстави для виділення цієї земельної ділянки під будівництво, — зазначає і в. о. головного архітектора Попільнянського району Олександр Ткачук, — акт комісійного обстеження підписали всі відповідні районні служби, визнавши цю ділянку придатною для будівництва. А сам проект пройшов експертизу в обласних інстанціях — санітарну, пожежну тощо — і ці служби порушень не виявили. Тобто той факт, що після будівництва в квартирі буде порушено інсоляцію — нічим не підтверджене припущення».