Націоналісти з «вилами»

12.05.2005

      З листа до редакції нашої газети за підписом декількох сотень мешканців Апостолового, здалося, гнів невдоволених людей ллється бурхливим потоком. Настільки їх дістала несподівана проблема. Головним подразником для підписантів стала місцева телерадіокомпанія «Атлант». У вересні минулого року у центрі Апостолового з'явилася вежа ретранслятора мобільного зв'язку «Київстар», на якій розташувала свою теле — та радіопередавальну апаратуру й компанія «Атлант».

      «До вересня ми чудово дивилися до десятка телеканалів: УТ — 1, «Інтер», ICTV, «Новий», криворізьку «Рудану», — стверджує один з активістів цього телеопору Микола Вертиленко. — А потім «Атлантi» надали вежу мобільного зв'язку і новий передавач. Ми однозначно розцінили, що це — під виборчу кампанію Януковича. Бо, здається, тільки донецький канал «Київська Русь» наші телевізори й стали добре приймати. А всі інші зникли з екранів». До різних інстанцій посипалися скарги на те, що керівник «Атланти» Олексій Мудрий поставив телевізійний передавач потужністю 500 ватт та радіопередавач на 300 ватт, що, мовляв, і позначилося на якості мовлення. Цей тривожний сигнал перевіряли і санепідемстанція, і філія Українського державного центру радіочастот... Особливих порушень вони не виявили. Щоправда, санстанція наклала на Мудрого штраф — насамперед за те, що введення вежі в експлуатацію не було з ними погоджено. Перевірялися й інші аспекти проблеми. Так, лабораторія електромагнітних випромінювань Криворізької міської санепідемстанції ретельно дослідила вплив встановлених передавачів і оформила санітарний паспорт, де зазначено, що рівні щільності видаваного ними потоку енергії значно нижчі за гранично допустимі норми, тому й загрози для здоров'я населення не становлять.

      Начальник Дніпропетровської філії «Укрчастотнагляду» Валентина Весна зазначає, що ліцензії на право користування телевізійним та радіомовним передавачами ТРК «Атлант» видавала Нацрада з питань телебачення та радіомовлення. Отож вони відповідають усім вимогам. При цьому Валентина Сергіївна наголосила, що Апостолове розташоване на межі впевненого прийому телевізійних каналів, які транслюються з Кривого Рогу.  Головною ж причиною проблем у мешканців міста пані Весна назвала  широкосмугові телевізійні антени з підсилювачами польського виробництва, які в Україні не сертифіковані, тому й якості прийому зображення не гарантують. За свідченням пані Весни, при їх використанні рівень телевізійних сигналів на вході телеприймачів (це стосується всіх каналів ТБ) не відповідає технічним вимогам. «Свого часу ці антени масово завезли до Апостолового підприємці, — стверджує й Олексій Мудрий. — А я завжди кажу: «Люди добрі, ви не поважаєте ані себе, ані свій телевізор, бо дивитеся на вила». Нова станція мобільного зв'язку працює на частоті 900 мегагерц — це трохи вище за телевізійний сигнал. Звісно, підсилювачі польських антен почали «бунтувати». Тому я створив спеціальну службу. Усім бажаючим ми антени замінили, а на польські поставили режекторні фільтри. Причину невдоволення бачу в тому, що група націоналістично налаштованих людей хоче прибрати канал «Київська Русь»... На підтвердження Олексій Олексійович мені показав і опломбовані рівні потужностей — мовляв, про оті 500 ватт не може бути й мови.

      Але у «націоналістично налаштованих» виникає питання: як з цією поганою антеною до вересня вони отримували чудове зображення? «Після вересня минулого року в нас залишилося відсотків п'ять якості мовлення, яку мали до цього, — каже Альберт Глявін. — А Мудрий, знай, тільки нас звинувачує — у вас, мовляв, не антени, а вила і граблі». «Коли поставили на мою антену оцей фільтр, то я два дні сидів на даху, — куди її не поверну, показує все гірше, — додає Микола Орленко. — Знову йду до Мудрого. Він радить придбати антену за 60 гривень. Погодився. Але краще не стало — зо два тижні деякі канали працювали більш-менш, а потім знову попропадали».

      Однак Олексій Мудрий з такими претензіями категорично не погоджується. І в розмові зі мною висловив тверду переконаність надалі свій проект розвивати. На сьогодні тільки три сільські райони Дніпропетровщини мають власні телерадіокомпанії. Але один Апостолівський може похвалитися ще й радіостанцією FM — 101,8. Більше того, Мудрий створив до десятка робочих місць для місцевих журналістів, не кажучи про персонал технічний. Де ще є подібне?

      «У тих же Кривому Розі чи Дніпропетровську на подібних вежах встановлено значно потужніші передавачі, але ніхто галасу не зчиняє, — не може збагнути Мудрий. — Ми для своєї діяльності маємо все необхідне — ліцензії, технічні паспорти, інші документи. І ті ж антени замість польських пропонуємо сертифіковані. Гадаю, з часом усі зрозуміють, що я зробив для району».

      Та невдоволені апостолівці не вгавають і висловлюють ще й стурбованість планами Мудрого організувати мережу платного телебачення, по якому з 20 каналів немов збирається транслювати 19 російських. Отож наполегливо вимагають захистити своє конституційне право безперешкодно користуватися телеефіром, як було до вересня минулого року. До того ж в Апостоловому дві вежі мобільного зв'язку було встановлено набагато раніше, але не у велелюдних місцях, — на елеваторі та колишньому консервному заводі.

      Відповіді офіційних інстанцій, до яких люди апелюють, одностайно ними розцінюються за відписки. Тому я ще раз зателефонував до Валентини Весни. Вона повідомила, що в Апостоловому дві доби працювала ціла група їхніх працівників. Цього разу вони отримали завдання — зробити висновок по кожній людині, яка поскаржилася на погіршення якості прийому телесигналу.  «Можу запевнити, що наші люди з цього приводу виїздили до Апостолового востаннє, бо їм було наказано зняти всі питання», — пообіцяла Валентина Сергіївна насамкінець. Ледь з нею переговорили — зателефонував Альберт Глявін: «З «Укрчастотнагляду» до нас разів зо п'ять приїздили. І нікому не вірте — наші телевізори як не показували, так і не показують. Тому ми не заспокоїмося доти, доки «Атлант» не позбавлять ліцензії на мовлення».