Ну чим ми гірші за чемпіонів?!

12.05.2005
Ну чим ми гірші за чемпіонів?!

Поступившись канадцям — 1:2, «на свiтi» українцi фiнiшували одинадцятими. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перед позавчорашнім матчем на світовій першості в Австрії гравці збірної України вже знали, що шансів потрапити до «плей-оф» у них уже немає. Але на підопічних Олександра Сеуканда очікував історичний поєдинок: уперше в історії «синьо-жовті» мали зіграти зі збірною родоначальників хокею, самими канадцями. У складі «кленових» що не прізвище — то суперзірка, нехай і розслаблена локаутом у НХЛ: Бродо, Хітлі, Жовановськи, Доан, Торнтон, Сміт, Сурей, Дрейпер, Неш... Виступає під проводом Марка Хабшейда й Робін Регер із «Калгарі» — той самий, який у минулорічному фіналі Кубка Стенлі штовхнув нашого Руслана Федотенка на борт, унаслідок чого український форвард «Тампи» отримав серйозну травму обличчя.

      Федотенко, на відміну від багатьох енхаелівських «відпускників», розвіятися на першості світу не побажав, але й без нього українська дружина виглядає боєздатною. Зіграти проти чемпіонів світу бажали всі.

      Хоча трьом із наших так і не дозволили вийти на лід травми: пішли насамкінець на «лікарняний» Вадим Шахрайчук і Олег Тимченко, а також Юрій Гунько, котрий дістав удар по спині в зустрічі проти латвійців, із американцями ще грав на «морально-вольових» та на уколах. Відтак навіть із поверненим до складу оборонцем В'ячеславом Тимченком у заявці українців на матч нараховувалося... лише 17 польових гравців.

      Цікаво, що матч почався на 10 хвилин пізніше запланованого, тому що на розминці один із потужних кидків розбив пластикове скло огородження, яке довелося терміново міняти. Вже це засвідчило напругу протистояння та запеклість боротьби.

      Із самого початку зустрічі українці почали діяти у звичній манері, але вже на першій хвилині лише реакція Симчука врятувала ворота після кидка Дені Хітлі. Та незабаром підопічні Сеуканда посміливішали й кілька разів атакували володіння Мартіна Бродо — кидками відзначилися Люткевич, Ісаєнко, Сальников, а Гніденко — навіть двома. Гол у наші ворота трапився з нічого: при добиванні шайби Моррісоном Симчук і Завальнюк разом з іще одним канадцем лежали у воротарській зоні. За перебування хокеїста атакуючої команди у цій «синій зоні» суддя не має права зараховувати шайбу. Але чех Шиндлер, котрий уже відзначався «актами нелюбові» до українців раніше, показав на центр майданчика.

      Утім рівно за чотири хвилини доля вирішила повернути борг «синьо-жовтим». Після кидка Андрія Срюбка каучуковий диск зрикошетив від захисника й прослизнув поміж щитків Бродо. А невдовзі Денис Ісаєнко, вибігши з лави штрафників сам на сам, міг вивести українців уперед, однак не переграв досвідченого голкіпера «Нью-Джерсі».

      На іншому ж полюсі майданчика вже звичайні дива творив Костя Симчук. Наш воротар не тільки робив фантастичні «сейви», а й постійно «заводив» партнерів. Остаточно скинувши тягар відповідальності, підопічні Сеуканда стали схожими на самих себе, а їхні дії викликали захоплення й аплодисменти трибун. У другій 20-хвилинці «синьо-жовті» завдали більше кидків по воротах суперника, ніж родоначальники хокею. А які моменти відзначитися мали Касянчук, Варламов, Семенченко, Цируль! Зараз лишається тільки згадувати про втрачені можливості: проти «кленових» наші діяли значно вдаліше, ніж проти американців напередодні, і мали значно більше шансів набрати очки. Канадці перебували у шоці і, нервуючись, час від часу чіпляли наших гравців, за що, правда, далеко не завжди чеський рефері відправляв їх на лаву штрафників.

      А на третій період сил в українців не вистачило. Вони дбали вже переважно про захист. Провести за добу два матчі майже на рівних проти США й Канади — таке витримає далеко не кожен. Як і в понеділок, після незрозумілого навіть для північноамериканців вилучення Толкунова, суперник таки «пробив» Симчука. Кидок кращого бомбардира чемпіонату Ріка Неша у «дев'ятку» навряд чи відбив би й кращий голкіпер світу. На останній хвилині «синьо-жовті» замінили воротаря шостим польовим гравцем (хто про таке міг мріяти раніше?), але шайбу після кидка Сергія Климентьєва за секунду до сирени Бродо спіймав...

      Попри поразку, наша команда залишила світову першість із високо піднятою головою. У роздягальні збірної панував радісний настрій, хлопці на пам'ять обмінювалися автографами на синьо-жовтих светрах. Після минулорічного 14-го місця українці піднялися на 11-те. Як буде далі?

 

ПІСЛЯМОВА

Марк Хабшейд, тренер збірної Канади:

      — Сьогодні ми не продемонстрували максимуму своїх як фізичних, так і психологічних можливостей. Особливо важко нам було в першій половині зустрічі, яку мої хлопці провели просто жахливо. Українці влаштували нам справжній бій, жорстко діяли в захисті, не поступалися в силовій боротьбі. Чудово діяв їхній голкіпер.

Рік Неш, нападаючий збірної Канади:

      — Шведи отримали від цієї збірної серйозний урок, американці не змогли зламати гри й задовольнилися нічиєю. І наша гра проти України показала, що це — дуже міцний суперник. Я можу тільки подякувати українцям за сьогоднішній матч. У таких жорстких умовах ми стаємо сильнішими.

Олександр Сеуканд, тренер збірної України:

      — Наші хлопці дуже старалися, намагаючись проявити себе в першому для нас матчі з канадцями. Але бракувало часу на відновлення, адже грати два дні поспіль проти суперників рівня Канади й США дуже важко фізично, тому в третьому періоді ми помітно «підсіли». Я подякував своїм підопічним за самовідданість, за їхній виступ в Інсбруку в цілому.

      Мені було дуже приємно працювати з командою, у нас склався чудовий колектив, де всі підтримують один одного, і всі демонструють на майданчику максимум того, що можуть на сьогоднішній день. Звичайно, не обійшлося без помилок, особливо невдало ми зіграли з латвійцями, але, думаю, нашим вболівальникам ми принесли більше позитивних емоцій, ніж негативних.

Василь Бобровников, нападаючий збірної України:

      — Зараз насамперед відчувається велика втома, що накопичилася за шість виснажливих матчів протягом 11 днів. З іншого боку, ми раді, що змогли відіграти на гідному рівні, а в останніх двох матчах із північноамериканцями створили справжні сенсації. Я пишаюся нашою збірною командою, за яку маю честь виступати, і думаю, ні в кого не підніметься рука кинути камінь у наш город.

      Нам повідомили, що в аеропорту нас зустрічатиме віце-прем'єр з гуманітарних питань Микола Томенко. Хочеться сподіватися, що це стане лише першим знаком уваги держави до хокею в Україні, й далі він отримуватиме підтримку від владних структур. Поки що є молоді хокеїсти, готові прийти на зміну ветеранам, але якщо в країні нічого не зміниться у ставленні до нашого видовищного виду спорту, цей ланцюжок обірветься і про хокей в Україні забудуть. Сподіваємося, цього не станеться.

 

ТАБЛО

Група F

(Інсбрук)

Канада — Україна — 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

      Шайби: Моррісон (Хітлі, Доан), 06:43 (1:0). Срюбко (Савенко, Бобровников), 10:43 (1:1). Неш (Жовановськи, Торнтон), 49:54 (2:1 — більш.)

      Кращі гравці: Бродо — Срюбко

      Штраф: 8 — 14; кидки: 35 — 23 (13 — 6, 10 — 13, 12 — 4)

Швеція — Латвія — 9:1 (3:0, 2:0, 4:1; Кронвал, 1; Альфредссон, 15; Бекман, 20; Родін, 22 (більш.); Йоханссон, 37 (більш.); Й. Йонссон, 41, 47; Нордстрем, 48; Хоглунд, 53 — Зієдінс, 51)

Підсумкове становище в групі F:

            І     В     Н     П     Ш     О

1. Швеція   5     4     0     1     23 — 13     8

2. Канада   5     3     1     1     18 — 14     7

3. США      5     2     2     1     14 — 10     6

4. Фінляндія      5     1     3     1     12 — 13     5

5. Латвія   5     1     1     3     9 — 18      3

6. Україна  5     0     1     4     5 — 13      1

Група E (Відень)

Словаччина — Казахстан — 3:1 (1:1, 1:0, 1:0; Шатан, 6 (більш.); Палффі, 24 (більш.); Гандзуш, 43 — Огородников, 10 (більш.))

Чехія — Білорусь — 5:1 (1:0, 2:1, 2:0; Чаянек, 17; Главач, 27; Ягр, 33; Страка, 47; Варада, 50 — Кольцов, 38)

Підсумкове становище в групі Е:

            І     В     Н     П     Ш     О

1. Росія    5     3     2     0     13 — 8      8

2. Чехія    5     4     0     1     15 — 5      8

3. Словаччина     5     3     1     1     12 — 11     7

4. Швейцарія      5     2     1     2     9 — 10      5

5. Білорусь 5     1     0     4     4 — 11      2

6. Казахстан      5     0     0     4     2 — 8 0

Група G («за виживання»)

Данія — Німеччина — 3:2 (1:1, 1:1, 1:0; Андреасен, 14 (більш.); Грей, 37; Дегн, 50 — Хехт, 4; Боос, 26)

Турнірне становище в групі G:

            І     В     Н     П     Ш     О

1. Данія    3     2     0     1     10 — 9      4

2. Німеччина      3     1     1     1     13 — 6      3

3. Словенія 2     1     0     1     5 — 12      2

4. Австрія  2     0     1     1     5 — 6 1

      Групові турніри чемпіонату світу в Австрії майже не принесли несподіваних результатів. Сюрпризом став хіба що програш німців збірній Казахстану, в іншому ж склад квартету, який учора ввечері завершив боротьбу за право залишитися в елітному дивізіоні, цілком прогнозований. Так само, як і вісімка команд, що потрапили до «плей-оф»: до країн «великої сімки» за звичкою останніх років приєдналися швейцарці. Українці змогли полоскотати нерви зірковим скандинавам і північноамериканцям, збірна Латвії також взяла одне очко у двобоях проти цих суперкоманд, але не більше того.

      Чвертьфінали (12 травня): Росія — Фінляндія, Чехія — США (Відень), Швеція — Швейцарія, Канада — Словаччина (Інсбрук).