Столиця знову стане помаранчевою

06.05.2005
Столиця знову стане помаранчевою

У матчі проти «Кривбасу» Андрій Несмачний часто ходив в атаку. (Фото УНІАН.)

      Через півроку після революційних подій на майдані Незалежності в столиці знову буде багато помаранчевого кольору. Щоправда, у сполученні з чорним, адже саме така двобарвна гама є візиткою донецького «Шахтаря», який другий рік поспіль прикрасить День Києва в останню неділю травня 20—30-тисячною армадою своїх уболівальників. Так керівництво клубу вже традиційно забезпечує підтримку команди під час фіналу Кубка України.

      Парадокс: «донецькі», які на виборах протистояли киянам та іншим прихильникам Віктора Ющенка, тепер мають приїздити до столиці в кольорах політичних опонентів. Мало того, у фіналі Кубка клуб Ахметова змагатиметься з «синьо-білими» — динамівцями. Пригадується період, коли в розпал виборів «Шахтар» відмовлявся від помаранчевої форми, але ті часи вже позаду. І важко уявити, що прихильники головної команди Донбасу, які під час попередніх «футбольних» візитів нічим не нашкодили Києву, з якихось політичних міркувань відмовляться від масового вояжу чи фірмової символіки. З цього приводу наставник гірників Мірча Луческу якось сказав на прес-конференції: зраджувати традиційним кольорам неприпустимо, як і улюбленій жінці. З цим важко не погодитися, тим більше що й кубковий фінал цього року буде «класичним».

      Чи були напередодні повторних півфінальних поєдинків сумніви, що на нас чекає третій у сезоні суперматч «Динамо» і «Шахтаря» (щоправда, за хронологією це буде друга зустріч лідерів вітчизняного футболу, бо в чемпіонаті «старі добрі» суперники зустрінуться в останньому турі в червні)? Суто з ігрової точки зору обидві команди з Дніпропетровщини мали не такі вже й погані шанси перетворити національний фінал на обласний. В принципі, «Дніпро» і «Кривбас» могли б подолати «гранд-бар'єр», якби позавчора забили лише по одному голу (і не пропустили). Однак не так сталося. «Кубковий характер», звісно, має право на існування, але ми іноді забуваємо, що вище своєї стелі в матчах «на вибуття» можуть стрибнути і фаворити дуелей.

      Відповідь на питання «хто є хто в Україні» кияни почали давати вже з перших хвилин матчу на майже порожньому «Олімпійському» — відзначився новоспечений батько Маріс Верпаковскіс. Але наставник гостей Ігор Косевич і не думав відступатися від пресингу, завдяки чому в другій половині першого тайму «Кривбас» тричі «розірвав» оборону «Динамо». Хоча б один гол відчутно наблизив би реальність виходу клубу «Криворіжсталі» в Кубок УЄФА. Але те, що середняку вищої ліги ще зарано в Європу, підтвердили і прямолінійний удар Адієва з 11-метрової позначки, і метушливі «постріли» з «убойних» позицій Салаховича та Кирильчика. І якщо інтригуючий рахунок тримався аж до пенальті вже у ворота «Кривбасу» наприкінці зустрічі, то лише тому, що «темні сили» ще не повністю залишили «Динамо» у спокої. Бо штанги воріт Горяїнова перевіряли на міцність і Шацьких, і Несмачний (двічі).

      У Дніпропетровську ж 17 тисяч глядачів були вкрай розчаровані, адже «Дніпро» хоч ніби й робив усе правильно, але спромігся на створення лише трьох небезпечних моментів біля воріт Лаштувки, два з яких — у цейтноті останніх хвилин. Утім Матузалем, Воробей і Тимощук, вміло граючи на контратаках, за сукупністю моментів були ближчими до перемоги, ніж господарі поля. Підопічні ж Кучеревського можуть картати лише себе, а не київського арбітра Іщенка, що елементи єдиноборств у їхньому виконанні виглядають значно «брудніше». Утім здається, що українські виконавці, якби навіть хотіли, вже не змогли б навчитися діяти у відборах чистіше. Інакше як зрозуміти епізоди, коли партнери по національній збірній Тимощук і Ротань обмінялися травмонебезпечними підкатами? А в результаті Олег Блохін не зможе розраховувати у червневих відбіркових матчах на Олексія Беліка, якого «зламали»до кінця сезону!

      Після матчу Євген Кучеревський скаже, що його гравці тепер будуть ще злішими у матчах чемпіонату, щоб здобути путівку в Кубок УЄФА. З Богом, як кажуть, тільки б ця «рубка» не зменшила «дніпропетровський десант» у збірній у найвідповідальніший момент.

 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали

«Дніпро» — «Шахтар» — 0:0 (перший матч — 1:2)

      17 000 глядачів

«Динамо» — «Кривбас» — 2:0 (1:1)

      4 750 глядачів

      Голи: Верпаковскіс, 4; Родріго, 86 (пен.)

      Нереалізований пенальті: Адієв, 32 («К»)