Як кажуть у народі, дурне сало без хліба. А шашлик?
Звичайно, до шашлику ви візьмете зелень, огірочки-помідорчики, але ж і без хліба ніяк не обійтися.
А позаяк шашлик — страва грузинська, то й хліб візьмемо грузинський, тобто лаваш. І готуватимемо його самі, ще й на потім залишиться.
Тим паче, що з лаваша виходять чудові рулетики з різними начинками, та й просто без нічого він стане чудовим доповненням до перших страв.
Отож для приготування домашнього лаваша візьмемо 500 г борошна, 250 г окропу, чайну ложку солі, 0,5 ч. л. цукру, 3 ст. л. олії.
Борошно просіюємо в миску, робимо в ньому заглиблення, всипаємо сіль, цукор, вливаємо олію, а потім окріп і швиденько все розмішуємо лопаточкою (бо ж гаряче!), а потім починаємо вимішувати тісто руками, доки воно не стане еластичним і пружним.
Кладемо тісто в поліетиленовий пакет або ж замотуємо в харчову плівку і даємо йому трошки «відпочити».
Далі розкачуємо тісто в ковбаску і нарізаємо приблизно на 15 шматочків, кожен з яких скатуємо в колобочок, викладаємо на дощечку і накриваємо плівкою.
Тепер на стільниці, притрушеній борошном, по черзі кожен колобочок розкачуємо якомога тонше, а далі кладемо на суху пательню підсушуватися (доки не з’являться рум’яні пухирці) з обох боків.
Намагайтеся не пересушити лаваш, щоб він не став «дубовим». Усі палянички складаємо на широку тарілку одна на одну, а потім накриваємо плівкою.
Якщо ви хочете зберегти лаваш на довше, то покладіть його в пакет для заморожування (із застібкою) і поставте в морозилку.
Зеня ЗВАРИЮШКА