Насолода може бути й скромною: рецепт пісного медового печива

19.03.2025
Літо чи зима, піст чи пишне святкування — байдуже, солодкого хочеться завжди.
 
Тож і ми не будемо себе обмежувати в смаколиках, адже гріх — то не те, що до рота, а що з рота.
 
Звичайно, пісні страви не передбачають такі продукти, як вершкове масло чи інші жири тваринного походження, яйця, молоко тощо. Тому для печива, яке пропоную вашій увазі, нам не знадобляться ці продукти, проте буде смачно, гарантую.
 
Для пісного медового печива нам знадобляться: 50 г меду, 80 г цукру, 50 мл води, 40 г олії рослинної рафінованої, дрібка солі, пів чайної ложечки соди, 250 г добре просіяного борошна та спеції — по чверті чайної ложечки кориці, імбиру, мускатного горіха (якщо ви не любите прянощів, то можна й не класти їх — мед додасть аромату випічці, і цього буде достатньо, або ж можна замість спецій додати ванільного цукру).
 
Беремо маленьку каструльку, вливаємо воду, додаємо мед, цукор, спеції і ставимо на повільний вогонь, щоб цукор і мед розчинилися, а спеції максимально розкрили свій аромат (проте не доводимо до кипіння, адже пам’ятаємо, що при високих температурах мед виділяє не зовсім корисну речовину — оксиметилфурфурол).
 
Коли всі інгредієнти розчинилися, всипаємо соду, ретельно перемішуємо (утвориться біла піна, але це нормально) і знімаємо каструльку з вогню.
 
До борошна додаємо сіль і перемішуємо. У миску, в якій будемо замішувати тісто, всипаємо частину борошна, вливаємо наш сироп (він має бути не гарячий, а майже кімнатної температури) і лопаточкою вимішуємо, підсипаємо ще борошна і далі вимішуємо. Коли тісто стане тугим для лопатки, домішуємо його руками — воно має бути еластичним, м’яким.
 
Миску з тістом накриваємо рушничком, а самі підготуємося до випікання печива: деко застелимо пергаментним папером, виставимо духову шафу на температуру 200 градусів. Робочу поверхню притрушуємо борошном, викладаємо тісто (його також злегка притрушуємо борошном), розкачуємо товщиною 7-8 мм і вирізаємо формочками печиво.
 
Викладаємо його на деко і ставимо в духовку. Випікаємо 7-10 хвилин (залежно від духової шафи, тому слід пильнувати, щоб тістечка не згоріли), виймаємо і тут-таки перекладаємо з дека на тарелю чи тацю, зверху присипаємо цукровою пудрою.
 
Аромат меду і спецій (чи ванілі) не залишить байдужими ваших домашніх. 
 
Дарка КОХ