Львівський транзит: масовані обстріли рашистами прикордоння знову змушують українців покидати домівки

03.04.2024
Активізація боїв на сході та півдні, а також нескінченні обстріли прикордонних населених пунктів змушують місцевих жителів переїжджати у більш безпечні місця.
 
Частина з них прямує до країн ЄС, але як мінімум 50-60 вимушених переселенців щодня обирають для прихистку Львівщину.
 
Лише від початку цього року область прийняла 2 тисячі 248 евакуйованих, які прибули залізницею. Але ж є й ті, хто дістався автобусом або приватним транспортом. Тобто насправді кількість біженців на порядок вища. 
 
До статусу транзитного хабу регіон призвичаївся давно, тому і сьогодні готовий упоратися з новою хвилею біженців. Ще на початку великої війни у місті відновили покинуті гуртожитки, вклавши у цей проєкт 800 тисяч гривень. Наразі тут є 9 тисяч місць-помешкань для ВПО.
 
«Будуємо ми і нове житло, — повідомив ЗМІ заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін. — Уже було реалізовано вісім проєктів, де створили близько 3 тисяч місць. Ще 1,5 тисячі місць отримаємо завдяки трьом проєктам, що реалізуються у двох наших громадах». 
 
Наразі на Львівщині проживають 230 тисяч мешканців з різних регіонів країни, які офіційно отримали довідки ВПО. Реальну ж кількість встановити важко, оскільки далеко не всі переселенці потребують допомоги від держави чи місцевих органів влади. Більшість знаходять житло самостійно і швидко інтегруються в нові умови. 
 
Не зменшується сьогодні й число тих, хто через Львівщину виїжджає на чужину або їздить до родичів, які там проживають тривалий час. Саме тому в області намагаються збільшити кількість митних пропусків і пунктів перетину для автомобільного та залізничного сполучення. 
 
«Так само ми вболіваємо за збільшення пасажирських перевезень, — каже Олександр Кулепін. — У 2023 році відкрили одне сполучення, Львів—Варшава, яке не працювало 18 років. А також створили гілку Чернівці—Львів—Варшава з пересадкою у Раві-Руській. Там же відновили вісім кілометрів колії від кордону до Рави-Руської, аби люди пересаджувалися на станції. І створили умови для митної та прикордонної перевірки пасажирів». 
 
Знайти роботу переселенцям сьогодні у Львові нескладно, оскільки центр зайнятості має чимало вакансій. Траплялися періоди, коли запитів на робочі руки було у п’ять разів більше, аніж бажаючих зайняти вільні місця. Втім ця ситуація є, скоріше, негативним, аніж позитивним фактором.
 
По-перше, з початку війни за кордон виїхало чимало місцевих жителів. А по-друге, чоловіки призовного віку, які не бажають іти на фронт, почали масово зніматися з офіційного обліку. У підсумку на колись суто чоловічих посадах усе частіше працюють жінки. 
 
У регіоні також украй зацікавлені затримати на батьківщині молодь, яка сьогодні навчається у професійно-технічних училищах. Попит на молодих фахівців мають релоковані з інших регіонів підприємства, а також іноземні компанії, що розвивають на Львівщині різні інвестиційні проєкти.