Кривавий «пікнік» на узбіччі москви: теракт у «Крокус Сіті Холі» — виправдання крові чи нова гра путіна?

27.03.2024
Кривавий «пікнік» на узбіччі москви: теракт у «Крокус Сіті Холі» — виправдання крові чи нова гра путіна?

Терористичний «пікнік» у «Крокус Сіті Холі».

Теракт у підмосковному концертному залі «Крокус Сіті Хол» 22 березня 2024 року став наймасштабнішим актом тероризму після історії з виставою «Норд-Ост», коли загинули 170 людей, включно з десятками нападників. 
Новий теракт забрав життя щонайменше 130 осіб.
 
Попри перші відомості про центральноазійське походження терористів, російська пропаганда спробувала пов’язати їх з Україною. У ГУР МОУ назвали такі заяви нісенітницею.
 
Заступник директора Центру геоекономіки Атлантичної ради у Вашингтоні Чарльз Лічфілд вважає очевидним, що кремль прагне пов’язати цей теракт з війною проти України.
 
За нібито «причетність» до вбивства стількох людей москва може пригрозити Києву новими атаками дронів і балістики. 
 
Це не змусило себе довго чекати: москва ще більше розщедрилась на балістику для України. І попри постійні нічні ракетно-дронові атаки, вже 24 березня вдень балістичні ракети вдарили по Львівщині, а 25-го вранці — по Києву, після обіду ж гатили балістикою по всій Південній, Східній та Центральній Україні. Водночас це може бути й виправданням нового наступу на суходолі.
 
Тож Україні необхідно продовжувати мінувати мости й шляхи. Росія проголосувала за путіна, а значить — за війну, і тепер у кремлівського м’ясника ще більше розв’язані руки на все. 

Затуманені 

Нагадаємо, у залі «Крокус Сіті Хол» у підмосков’ї сталася стрілянина під час концерту гурту «Пікнік». У будівлі також пролунав вибух, після цього почалася пожежа.
 
Більша частина концертної зали була охоплена вогнем. Там частково обвалився дах. Площа пожежі становить до 3 тисяч квадратних метрів.
 
Група «Пікнік» неодноразово виступала з концертами на підтримку соратників путіна, у тому числі в анексованому Криму.
 
На початку березня посольство США в росії попереджало про ймовірну підготовку терактів у москві. Зокрема, громадян США закликали уникати великих скупчень людей, наприклад, концерти. Тоді путін назвав такі попередження шантажем і провокацією.
 
Одразу після стрілянини у «Крокус Сіті Холі» речниця мзс рф марія захарова почала вимагати у США всю інформацію про підготовку кривавого теракту.
 
Соратник путіна чеченський лідер рамзан кадиров та інші російські чиновники засудили теракт і вимагають покарати винних. 
 
Співчуття росії висловили в ООН й олександр лукашенко.
 
Зауважимо, це на тлі всього того геноциду, котрий росія щодня творить в Україні. 
 
Заступник голови ради безпеки рф дмітрій медведєв виплеснув свою чергову алкогольносиндромну дурню: «Якщо буде встановлено причетність Києва і його «натхненників», то всі мають бути знайдені та безжально знищені як терористи».
 
Тим часом у Вашингтоні заявили про відсутність бодай однієї ознаки причетності України до події у «Крокусі».
 
«Наразі немає жодних ознак того, що Україна або українці були причетні до стрілянини, — заявив американським журналістам координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі. — На цій ранній стадії я б не радив вам шукати будь-якого зв’язку з Україною».

Скільки ще крові заради путіна? 

Реакція України була відповідною. Теракт у підмосков’ї є свідомою провокацією режиму путіна, про яку попереджала міжнародна спільнота, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов. «Кремлівський тиран із цього починав свою кар’єру і такими ж злочинами проти власних громадян хоче її завершити», — сказав він.
 
Навесні 2000 року, після виборів путіна, генерал ФСБ Герман Угрюмов сказав: «Нам довелось підривати будинки, щоб посадити його в кремль, скільки ж доведеться пролити крові, щоб його звідти прибрати?». Після цієї заяви Угрюмов не прожив і кількох місяців. 
 
Близько 20 років тому в росії відбулась серія терактів — підрив житлових будинків у москві. Офіційна влада росії в організації цих терактів звинуватила чеченських бойовиків. З 1999-го до 2009 року росія вела у Чеченську війну.
 
У 2002 році колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко написав книгу «ФСБ підриває росію: Федеральна служба безпеки — організатор терористичних актів, викрадень і вбивств».
 
У ній він оприлюднив альтернативну версію терактів. На його думку, вибухи житлових будинків організувала ФСБ росії з метою виправдати Другу чеченську війну та закріпити у владі владіміра путіна. У 2006 році Литвиненка отруїли радіоактивним полонієм.
 
Тобто сценарій старий, його путін уже використовував під час захоплення влади: той самий «рязанський цукор», ті самі вибухи будинків у москві, той самий Норд-Ост.
 
«Кривавий штурм російської столиці став поверненням до попереднього періоду правління путіна, що тривав чверть століття, коли терористи-смертники забрали життя десятків людей, — пише Bloomberg. — Це зруйнувало ілюзію безпеки в москві, яку путін намагався культивувати протягом більш ніж двох років після масштабного вторгнення в Україну». 
 
З відповідною заявою виступив і Легіон «Свобода Росії», котрий воює на боці України проти диктатури путіна. Легіонери оприлюднили заяву, в якій звинувачують у теракті, в підмосков’ї, терористичний режим путіна. 
 
У своїй заяві російські добровольці наголосили, що вони вже мали справу з подібними проявами кремлівської диктатури з перших днів путіна при владі та не здивовані черговою кривавою провокацією.
 
«Підкреслимо, що Легіон не воює з мирними росіянами. «Рязанський цукор» — метод силовиків путіна, який ми не підтримуємо і проти якого ведемо боротьбу», — йдеться у заяві «Свободи Росії».
 
Російські добровольці пригадали серію терактів у москві 1999 року і заявили, що боротимуться проти путінських силовиків. Вони також зазначили, що ретельно готувався не лише сам теракт, а й медійне висвітлення його.

Довга низка причин

Версій причин цього теракту чимало, й усі можуть бути вірними й взаємопов’язаними. Може, таким і є запит населення рф, мовляв, обрали путіна правильно й зараз він наведе порядок. Однак усі теракти на росії виглядають як дивний симбіоз терористів та спеціальних служб.
 
Ні зараз, ні раніше неможливо зрозуміти декілька суттєвих речей: цей теракт дійсно організований людьми, котрі хочуть чогось добитись, чи він організований російськими спецслужбами?
 
Або ще інакше: про цей теракт, якщо він був організований людьми, котрі прагнуть змін, було відомо російським спецслужбам? Вони спеціально допустили його проведення? Чи все ж таки про щось не знали?
 
Або якась частина російських спецслужб чогось не знала, а якась знала й вирішила, що вона таким чином може поставити під сумнів компетентність своїх колег-конкурентів?
 
Адже конкуренція між федеральною службою безпеки і головним розвідувальним управлінням — це вічна на росії тема. Для її прояснення фахівцям треба вималювати чималу складну схему зв’язків, котрі складались протягом не одного року. Й тоді може бути щось зрозумілим, але не до кінця.
 
І наразі та сама ситуація: ми достеменно не знаємо й не зовсім розуміємо, що ж відбулося насправді. 
 
Наступна ймовірність — це створення умов, котрі на росії певний час стримуватимуть масові заходи. Також це може бути реалізацією сценарію створення відповідної атмосфери в російському суспільстві. Адже, якщо згадати попередні терористичні акти в москві, після них дуже змінювались суспільні настрої. 
 
Ідеться не лише про політичні налаштування, а загалом про відчуття безпомічності, безпорадності. Люди хочуть, щоб усе це якнайшвидше закінчилось, бо вони не можуть жити в постійному страху й напрузі.
 
Ми вже знаємо, що це все на росії робиться не просто так, а пропрацьовується із психологами масових настроїв. Крім того, ця історія не нова, бо це терористичний досвід російської імперії. 
 
Водночас звернімо увагу, що тотальний обстріл України, під час якого суттєво було пошкоджено дамбу стратегічної Дніпровської ГЕС — напередодні «пікніка» під москвою, — відійшов на другий план уваги міжнародної спільноти. Тому це ще одне підтвердження, що організація терору на концерті — справа рук кремля. 

Дивні маневри Заходу

Західні спецслужби знали про те, що готується теракт, застерігали росію, але та нібито не зважала на ці попередження. Представниця Ради національної безпеки США Адрієн Вотсон заявила, що, незважаючи на те, що американський уряд мав інформацію про підготовку цього теракту і попередив про неї в тому числі й москву, диктатор владімір путін відреагував критикою на намагання США допомогти, звинувативши Штати в шантажі, залякуванні та спробі дестабілізувати ситуацію. 
 
Водночас образлива риторика про те, що путін нібито з недовірою і дуже критично поставився до попереджень західної розвідки про теракт, може бути лише зовнішньою оболонкою. Та й якщо західні служби попереджали про цей теракт, то вони точно мали б знати, хто його спланував і скоїв. Нехай би розповіли вже все до кінця.
 
Не здивуємось, якщо через деякий час в американських ЗМІ, тому-таки журналі NewsWeek, вийде розслідування про «узгодження» теракту США та рф на кшталт того, що повідомило про спільне наведення «червоних ліній» між цими державами напередодні широкомасштабного вторгнення в Україну. 
 
Після заяв радника президента США Джейка Саллівана про те, що Україні треба припинити атакувати нафтопереробні заводи рф, ми вже нічому не здивуємось. Так, Саллівана відносять до промосковських американських політиків, але навряд чи чиновник Білого дому видавав би таке в простір без узгодження зі своїм патроном — Джо Байденом.

Чи будуть нові теракти? 

А тим часом у понеділок, 25 березня, в москві суд заарештував усіх чотирьох підозрюваних у вчиненні теракту в «Крокус Сіті Холі», що стався у п ятницю ввечері, 22 березня. Їх звинувачують у тероризмі.
 
Максимальне покарання за цією статтею кримінального кодексу рф передбачає довічне позбавлення волі. Суд встановив термін арешту для всіх фігурантів до 22 травня. Пізніше стало відомо про ще двох підозрюваних, і їх кількість може збільшуватись. 
 
Однак, незважаючи на свіжі анонси терористів «ісламської держави», котрі погрожують новими терактами росії та особисто путіну, останній не зважає на цю інформацію і думає лише про війну з Україною. Тому сумнівів про причетність російських спецслужб до теракту стає все менше. 
 
Іде війна за виживання, і 22 березня путін показав, що вб’є стільки росіян, скільки йому треба для досягнення його політичних цілей.