На Черкащині презентували фотовиставку про життя людей з особливими потребами

13.03.2024
На Черкащині презентували фотовиставку про життя людей з особливими потребами

Виставка «Час вийти на світло». (Фото Черкаської ОВА.)

У Черкасах презентували виставку фоторобіт «Час вийти на світло».
 
Це безбар’єрний проєкт про життя людей з інвалідністю, 10 історій у світлинах у холі залізничного вокзалу, які доступні для огляду впродовж двох тижнів.
 
Як повідомили «Україні молодій» у Черкаській обласній військовій адміністрації, втілила проєкт громадська спілка «Ліга сильних» у партнерстві з Укрзалізницею.
 
Такі виставки будуть представлені у ­трьох областях — на Черкащині, Івано-Франківщині та Тернопільщині. 
 
За словами заступниці голови Черкаської ОВА Наталії Кравченко, безбар’єрність можна розглядати у двох аспектах: фізичному та ментальному.
 
«І якщо фізичний — це розбудова доступного середовища для людей з інвалідністю, то ментальний — це особиста робота кожного над безбар’єрністю власного сприйняття, культурою мислення та ставлення до оточення. Адже ми всі однакові у прагненні до перемоги, до гідного життя та самореалізації», — говорить пані Наталія і дякує організаторам виставки за втілення цієї важливої ініціативи, а учасникам проєкту — за мужність розповісти свої історії.
 
Водночас, наголошують у Черкаській ОВА, учасниця проєкту з Черкащини Оксана Максимів розповіла про внутрішні упередження щодо себе та зміну ставлення людей навколо. Вона зізнається, що, коли дізналася про хворобу та те, що доведеться пересуватися на колісному кріслі, три роки не виходила з дому.
 
«Щаслива, що є організації, які дають можливість говорити про людей з інвалідністю, адже, на жаль, зараз такий час, що нас стає все більше, замовчувати і відкладати на потім цю тему — не на часі. Адже ми так само хочемо спілкуватися, легко відвідувати громадські місця, подорожувати, переїздити з міста в місто», — каже Оксана.
 
Такі проєкти, уточнює, важливі не тільки задля того, щоб робити людей з інвалідністю видимими, а й щоб додавати впевненості тим, хто набув інвалідності.
 
«Життя продовжується, хоч би яке воно було, — переконана дівчина. — Треба вірити в себе, творити, реалізовувати свої таланти. У якийсь момент готова була здатися, однак познайомилася з людьми, які мені свого часу сказали: «Пора йти гуляти, весна прийшла». І я їх послухала».
 
Оксана займається творчістю, малює, обожнює кераміку та акторство. А нещодавно долучилася до потужного безбар’єрного проєкту, який також втілили на Черкащині.
 
Це вистава «Після Перемоги», який підготували у співпраці з обласним драматичним театром. Увесь склад самодіяльних акторів — люди з інвалідністю.