У музеї «Кобзаря» подарунком до свята став великий чайник із портретом класика

06.03.2024
У музеї «Кобзаря» подарунком до свята став великий чайник із портретом класика

Малюнки на чайнику (портрет Тараса Шевченка, дати його життя — з одного боку та «шевченківська» хата з другого) виконані способом травлення на порцеляні. (Фото Черкаського музею «Кобзаря».)

Готуючись до відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, єдиний у світі Черкаський музей «Кобзаря», розташований у центрі міста в меморіальному особняку купців Цибульських, у якому 1859 року проживав сам поет, поповнився цікавим експонатом — великим чайником з портретом Тараса Шевченка.
 
Як розповіла «Україні молодій» прапраправнучка Тараса Шевченка по братові Микиті, директорка музею Ольга Шарапа, малюнки на чайнику (портрет Тараса Шевченка, дати його життя — з одного боку та «шевченківська» хата з другого) виконані способом травлення на порцеляні давнім другом музею, заслуженим художником України, реставратором Віктором Крючковим. 
 
«Щира подяка майстру, який є не тільки поціновувачем та збирачем Шевченкіани, а й автором багатьох скульптур, медалей, графічних та живописних полотен. Своєю творчістю художник щедро ділиться з нашим музеєм», — зазначає пані Ольга.
 
За її словами, подарований чайник уже можна побачити на щойно відкритій виставці до річниці Тараса Шевченка, яка є справжньою родзинкою цьогорічних березин «І слово вічнеє, і образ невідцвітний...».
 
Шевченківські зображення на декоративному та вжитковому посуді». Там представлені майже 90 експонатів, на яких зображено портрети Тараса Григоровича, рядки його віршів, малюнки, пам’ятні місця та пам’ятники.
 
«Там є найдавніші тарілки кінця XIX століття, вази, чашки, куманці — оригінальний різновид українського традиційного посуду», — говорить Ольга Шарапа.
Також пані Ольга додає, що, як і 14 років поспіль, у ці березневі дні музей знову відкриє ще одну свою традиційну виставку «Черкаські художники у вінок шани Великому Кобзареві».
 
Там будуть представлені до 100 полотен місцевих майстрів пензля, присвячених Тарасу Шевченку та його творчості.
 
До речі, в Черкаському музеї «Кобзаря» у Шевченківській вітальні щомісяця проходять тематичні виставки, а на першому поверсі завжди діють експозиції, на яких представлено експонати з фондів музею.