Протриматись до допомоги. Чи очікує на українців затримка зарплат та пенсій?

10.01.2024
Протриматись до допомоги. Чи очікує на українців затримка зарплат та пенсій?

Заява міністерки економіки про те, що затримка західної допомоги спричинить затримку зарплат і пенсій, викликала в українців тривогу (Фото з відкритих джерел)

Новина, яка приголомшила українців, надійшла з вищих щаблів влади.

 

Віцепрем’єрка-міністерка економіки України Юлія Свириденко заявила в інтерв’ю Financial Times: «Україна може бути змушена відкласти виплату зарплат держслужбовцям і пенсій мільйонам громадян, якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку нового року».


Сьогодні навіть учні середньої школи знають: практично всі видатки країни йдуть на покриття потреб військових, а всі соціальні виплати (зарплати половині мільйона державних службовців, 500 тисячам учителів та 10 мільйонам пенсіонерів) сплачуються за рахунок донорської допомоги західних партнерів.

 

Це закладено в бюджет на 2024 рік, який  передбачає зовнішні запозичення в розмірі $37,3 млрд, зокрема від ЄС — $18 млрд, США — $8,5 млрд і МВФ — $5,4 млрд.


Усе добре, але «на жаль, у нас матеріалізувався фактор кризи ритмічності зовнішніх надходжень», — констатує заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук.


Олександра Бетлій, провідна експертка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, уточнює: «Ми чекаємо ухвалення рішення щодо фінансової допомоги від США, у нас досі не підтверджено надходження від ЄС (через блокування цього питання Угорщиною. — Ред.), але ми очікуємо його в січні-лютому 2024 року. І тут ключове завдання — протриматись. За нашими оцінками, в уряду є запас міцності, плюс також нам можуть допомогти Норвегія та Японія».


Питання щодо зовнішнього фінансування — найбільш контраверсійне сьогодні. Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concord Capital, достатньо впевнений: «Якщо ми просумуємо всі можливі зобов’язання з фінансування України, які були оголошені чи на які натякали, то можемо вийти на 45-47 млрд доларів на 2024 рік, це дуже непогана цифра, навіть якщо помножити на знижувальний коефіцієнт. Міжнародна допомога цього року в 36-37 млрд дол. є цілком реалістичною».


Сергій Ніколайчук (Нацбанк): «У нас є концептуальне бачення, що робити в ситуаціїї, якщо зовнішнього фінансування не вистачатиме. Звичайно, це буде досить непростий сценарій. Давайте готуватися до того, що у короткостроковій перспективі треба буде більше спиратися на внутрішні ресурси».


А поки Євросоюз готує резервний план на суму до 20 млрд євро для України, який не вимагає згоди Угорщини, уряд намагається змінити пріоритети витрат.

 

Зокрема, у грудні президент підписав закон про додаткове оподаткування банків, було також переспрямовано доходи від військового ПДФО з місцевих бюджетів до центрального.


Тим часом керівник Кабінету Міністрів України Денис Шмигаль надіслав листа міжнародним донорам України з проханням провести екстрену зустріч через затримку фіндопомоги з боку країн Заходу.

 

«Пенсії, зарплати вчителям і лікарям виплачуватимуться вчасно, — заспокоїв прем’єр-міністр на засіданні уряду. — Попри всі труднощі та виклики, за майже два роки війни ми жодного разу не затримували соціальні виплати. Це наші зобов’язання перед людьми, і ми будемо робити все, щоб їх виконувати й надалі».