Необмежений простір для політичних маніпуляцій: чому Юлія Тимошенко воює проти медичного канабісу

10.01.2024
Необмежений простір для політичних маніпуляцій: чому Юлія Тимошенко воює проти медичного канабісу

Юлія Тимошенко проти медичного канабісу?

В Україні як ніколи назріло питання легалізації медичного канабісу.

 

І відповідний закон уже прийняла Верховна Рада 21 грудня 2023 року. Але цей закон одразу ж було заблоковано.


Проти медичного канабісу виступила партія Юлії Тимошенко «Батьківщина».

 

Її фракція зареєструвала законопроєкт проти легалізації канабісу для медичних та наукових цілей.

 

У пояснювальній записці лідерка «Батьківщини» зазначає, що сам закон було прийнято з порушеннями регламенту, та вимагає його перегляду. Хайп хайпом, але і совість треба мати.

Військовослужбовці потребують ліків з канабісу

За легалізацію медичного канабісу виступають пацієнти, військовослужбовці, науковці, громадянське суспільство.


Військові Ігор Холодило, Олександр Ябчанка та Сергій Усенко, кандидат біологічних наук Дмитро Ісаєв та головний капелан Командування сил ТРО отець Сергій Дмитрієв свого часу звернулися до нардепів з вимогою підтримати законопроєкт, який дозволить виробляти в Україні ліки та лікувати препаратами на основі медичного канабісу.


«Держава сприятиме створенню необхідної кількості робочих місць, щоб не тільки забезпечити реабілітацію для наших людей, а й щоб у нас була змога саме стати глобальним експортером практик відновлення та інтеграції в повоєнне життя для всіх, для всіх абсолютно, хто пройшов та постраждав від війни. Всі найкращі світові практики, всі найбільш ефективні політики, всі рішення, якими б складними чи незвичними вони  не здавались для нас, мають бути застосовані в Україні, щоб усім нашим громадянам, українцям, українкам не довелося терпіти біль, стрес та травми війни», — зазначається у тексті звернення військових.


Наголошував на необхідності легалізувати ліки на основі медичного канабісу для всіх, хто цього потребує, та налагодити українське виробництво й глава держави Володимир Зеленський.


У сесійній залі слова аргументації необхідності закону президента України зустріли оплесками. Але...

У компанії з білоруссю?

Як відомо, до парламенту з проханням ухвалити закон про легалізацію в Україні медичного канабісу звернулась РНБО.


В інформаційній довідці цієї ініціативи зазначено, що ліки на основі медичного канабісу дозволені та широко використовуються у 56 країнах світу, зокрема у країнах ЄС.


Водночас медичний канабіс не легалізований у таких країнах, як Китай, білорусь, Іран.


Ліки на основі медичного канабісу використовуються для знеболення та усунення побічних ефектів від хіміотерапії при онкологічних захворюваннях; для усунення епілептичних нападів; для усунення спастичності м’язів при розсіяному склерозі; для полегшення болю при фантомних болях після травм та ампутацій; для покращення стану нервової системи та сну; для лікування посттравматичного синдрому.


Загалом рослина конопель містить понад 100 різних речовин, які по-різному впливають на організм людини. Але в медицині використовуються лише два типи речовин — канабідіол (КБД) і тетрагідроканабідол (ТГК).

 

Канабідіол не є психотропною речовиною, тоді як ТГК може мати вплив на свідомість залежно від концентрації.


Медичний канабіс буває різних видів: такий, що містить винятково КБД та такий, що містить як КБД, так і ТГК у певних пропорціях.

 

У країнах, де легалізований медичний канабіс, будь-які препарати на його основі відпускаються винятково за рецептом лікаря, але при цьому не мають надвисоких концентрацій ТГК, що впливають на свідомість людини.


Комітет з питань здоров’я нації постановив «прямо в законі визначити вміст ТГК у коноплях для промислових цілей на рівні не вище 0,3%, а для медичних конопель — відповідно вище 0,3%».

 

Це означає, що коноплі з вмістом ТГК понад 0,3% матимуть жорстке законодавче регулювання.


За словами виконавчої директорки благодійного фонду «Пацієнти України» Інни Іваненко, частина нардепів, які наразі не підтримують цю ініціативу, не розуміють, що йдеться не про наркотик чи лобіювання приватного бізнес-інтересу.


«В Україні має бути максимально широкий спектр препаратів, які допоможуть долати наслідки війни. Медичний канабіс — один з них. Ми самі ж себе штучно обмежуємо, хоча нашим громадянам це треба як нікому іншому», — переконана Іваненко.


Ініціатори законопроєкту зазначають, що до повномасштабного вторгнення росії лікування медичним канабісом потребували понад два мільйони українців.

 

Це пацієнти з епілепсією, онкологічними захворюваннями, хворобами Паркінсона та Альцгеймера, розсіяним склерозом і посттравматичним стресовим розладом. Під час війни кількість людей, які потребують полегшення болю через травми, значно зросла.


За розрахунками МОЗ, близько чотирьох мільйонів людей після війни матимуть ПТСР і потребуватимуть медикаментозного лікування.


Народна депутатка від партії «Голос» Леся Василенко слушно зазначила, що ці «природні ліки» потрібні кожному третьому українцю.

Чому проти?

Тож які аргументи висуває політикиня, котра після повномасштабного вторгнення значно збавила свою активність — і от різко й активно включилась у публічний простір, — Юлія Тимошенко?

 

Вона заявила, що уряд, прикриваючись гуманною метою полегшити страждання важко пораненим військовим, хоче перетворити Україну на наркоплантацію в центрі Європи.


Тимошенко продемонструвала своє бачення загрози урядового законопроєкту №7457, який підтримали депутати.


«Партія «Батьківщина» та я особисто завжди підтримували використання легальних медикаментів, вироблених на основі канабісу для лікування важкохворих. Але законопроєкт нічого спільного з легалізацією медичної марихуани не має», — зауважила політикиня.


Вона нагадала, що використання медикаментів з марихуани вже легалізовано в Україні — законом, що дозволяє використовувати наркотичні засоби для лікування важкохворих (№60/95), та Постановою від 7 квітня 2021 року №324.


«Якщо зараз в Україні немає ліків на основі марихуани для важкохворих, значить, уряд не виконав свого обов’язку і не закупив відповідних медикаментів. І за це він мусить понести відповідальність — аж до відставки», — вважає лідерка «Батьківщини».


Натомість законопроєкт №7457, наголосила політикиня, дозволяє вирощування без обмежень на території України медичної марихуани приватними корпораціями, які займаються наркотичними речовинами, а також виробляти з цієї наркотичної трави препарати без будь-якого особливого контролю. Вона запропонувала свій варіант вирішення потреби забезпечення ліками на основі канабісу.


«Ми внесли в парламент постанову, яка зобов’язує уряд негайно закупити ліки на основі марихуани для лікування хворих. Також ми подали законопроєкт про те, що питання вирощування наркотичної марихуани потрібно вирішувати на всеукраїнському референдумі після війни», — резюмувала вона.


Українці одразу ж почали запитувати: «Може, Тимошенко вбачає конкуренцію? Немає там часом у неї фармацевтичних інтересів?».


Виконавча директорка благодійного фонду «Пацієнти України» Інна Іваненко, опонуючи депутатам, котрі не підтримують уже прийнятий закон, наголошує, що постанови, на які вони посилаються, не вирішують питання доступу до ліків, які містять медичний канабіс.


«Наразі постановою дозволено до ввезення два препарати, але їх навіть ніхто не зареєстрував в Україні. Це нецікаво виробникам, бо постанова сьогодні є, завтра її можуть відмінити. Плюс ті препарати, які передбачені постановою, ніхто з українців собі купити не може, бо їх ціна $2 тис. Тому нам потрібен закон, який дозволить виробляти ці ліки в Україні, аби пацієнти дійсно отримали доступ до цих ліків», — каже Іваненко.

Аргументи без аргументів

Проти закону про медичний канабіс виступає також і медикиня-професорка, нардепка Ольга Богомолець.

 

Вона вважає, що тема «легалізації медичного канабісу» насправді піднімається заради ухвалення закону, який дозволить вирощування й переробку канабісу в Україні в дуже великих обсягах.


«Чимала кількість любителів великих грошей, які побудували свої статки на канабісі, не завжди мають змогу вирощувати його у своїх країнах — закон не дозволяє. А попит, звісно, зростає, відтак конопляному бізнесу потрібні нові мільярди. Потрібні за будь-яку ціну», — вважає нардепка.


Ольга Богомолець переконана, що під егідою легалізації медичного канабісу Україну хочуть зробити «новою Колумбією у центрі Європи».


«У нас є для цього відповідний клімат, достатньо територій, потужностей і ліберально налаштованого населення. А крім того — повністю контрольований найвищою владою парламент. Відтак Верховна Рада охоче лобіюватиме вирощування канабісу, а бізнес уже, певно що, прораховує нові прибутки на мільярди доларів», — зазначила Богомолець.


Нардепка зауважила, що масове використання медичного канабісу не дасть змогу подолати наслідки післявоєнного ПТСР чи допомогти онкохворим, а лише погіршить ситуацію та «допоможе» перейти від легкого канабісу до сильніших наркотиків.


Однак аргументація пані Богомолець непереконлива. Бо закон передбачає, що регулювання виробництва ліків на основі канабісу та вміст ТГК у препаратах регулюватиметься державою у певній послідовності.


Спочатку МОЗ створить електронний реєстр для контролю за обігом лікарських конопель.


Держлікслужба буде органом ліцензування для вирощування, зберігання та обігу медичного канабісу.


А Нацполіція вимагатиме від ліцензіата здійснювати цілодобове безперервне відеоспостереження за всією площею об’єктів та приміщень із можливістю відтворення відеозапису, а також запобігати несанкціонованому входу на територію об’єктів та приміщень.


Важливо, що ця ініціатива жодним чином не нормалізує вживання конопель у рекреаційних цілях, а вживання марихуани вважатиметься злочином і розслідуватиметься поліцією відповідно до законодавства.


Своєю чергою на ім’я пацієнтів, які використовуватимуть ліки на основі медичного канабісу, будуть виписані електронні рецепти, які можна буде перевірити в електронній системі охорони здоров’я разом з іменем лікаря, котрий ці ліки призначив, та діагнозом пацієнта.


Ще один важливий нюанс, що дає поле для маніпуляцій тим, хто виступає проти закону про медичний канабіс, — це розмір обсягу конопель із високим вмістом ТГК, що вирощуватимуть для виробництва ліків.


Коноплі з вмістом ТГК до 1% насправді не мають психоактивної дії та не призводять до ризику використання їх у рекреаційних цілях. Однак обсяг таких конопель для українського ринку наразі неможливо передбачити, бо закон ще не має практичної дії.

 

Коло поки що замкнене, тому й легко маніпулювати не лише цифрами, а й узагалі питанням вирощування в Україні медичного канабісу.


Але найважливіше те, що з такою кількістю поранених і травмованих ми не маємо права відмовлятися від ліків, які передбачила для нас у нашій місцевості природа.

Мар’яна КОНОПЛЯНА