Майже через 200 років: у кременецькому Миколаївському соборі відбулася служба українською і пролунав Гімн України

20.12.2023

Час уміє не лише поспішати, а й повертатися на круги своя. Причому нерідко саме у той день, коли стартував відлік події.

 

Схожа історія трапилася з одним із храмів міста Кременця Тернопільської області.

 

«6 грудня 1832 року Миколаївський собор був анексований московитами, — повідомив у фейсбуку виконувач обов’язків директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин. — І саме сьогодні, у грудні 2023 року, проходить перше українське богослужіння і звучить молитва за українських воїнів». У храмі також пролунав Гімн України.


Перше богослужіння державною мовою провела Православна церква України. У Тернопільській єпархії ПЦУ цю подію назвали воскресінням Миколаївського собору, який «знову наповнився духом української православної віри та національного єднання».

 

«Святкова молитва вперше прозвучала, огортаючи вікові стіни храму, водночас символізуючи воскресіння національної духовності», — йдеться в повідомленні єпархії.


До речі, ця подія стала можливою після того, як Верховний Суд підтримав рішення Господарського суду Тернопільської області про повернення Миколаївського собору Кременецько-Почаївському заповіднику.

 

Йдеться не лише про будівлю храму, а й про келії XVI-XVII століть загальною площею 1 тис. 756 квадратних метрів.


Термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням собору закінчився 12 лютого цього року.

 

Заповідник неодноразово нагадував представникам московського патріархату про свій намір не подовжувати термін оренди. Ті у свою чергу шукали захисту в Мінкульту, але отримали відмову. Зрештою остаточне рішення виніс Верховний Суд.