Дванадцять «друзів» Святвечора: рецепти традиційних страв на святковий стіл

20.12.2023
Дванадцять «друзів» Святвечора: рецепти традиційних страв на святковий стіл

За традицією, на столі у Святвечір має бути 12 пісних страв, які можуть варіюватися залежно від родинних звичаїв та уподобань.

Різдвяний Святвечір завжди був для українців теплим сімейним святом, з прадавніми традиціями й стравами, котрі вживають із певною послідовністю.

 

Спочатку їдять кутю, потім голубці, вареники, рибу, капусту тощо, а запивають узваром.

 

Діти зі свого боку несуть святу вечерю хрещеним батькам та бабусі й дідусеві.


За традицією, на столі у Святвечір має бути 12 пісних страв, які можуть варіюватися залежно від родинних звичаїв та уподобань.


Святкування Різдва починається в переддень зі Святвечора, тому в цей час на столі має бути запалена свічка, а зі страв стояти лише кутя, накрита книшами, й узвар.

 

Тільки потім починається святкове застілля: дістають різноманітні страви, щоб наповнити стіл. Українці готують пісний борщ, тушковану капусту, запечену рибу, вареники з різними начинками та солодкі пампухи.

 

Тож уже цієї неділі кожен зможе зробити щось смачне й доєднатися до тисячолітньої традиції українського Різдва.

Різдвяна кутя

Певно, кожна досвідчена господиня має свій рецепт куті та готує за ним цю страву з року в рік. Хоча насправді рецепт є стандартним: в основі завжди лежать три інгредієнти — пшениця, мак і мед.

 

Вони мають символічне значення й додають обрядовій страві особливих традицій.


Кутя символізує єдність із землею, тому найчастіше її готують з тих круп, які вирощують у наших краях — пшениці, пшона, гречки тощо.

 

Потім присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками чи іншими сухофруктами.

 

Отже, підготуйте такі інгредієнти:


* пшениця — 1 скл.;
* сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) — 150 г;
* родзинки — 100 г;
* мак — 100 г;
* горіхи волоські — 100 г;
* мед — 3 ст. л.;
* цукор — 2 ст. л.


Насамперед гарно перебираємо пшеницю, промиваємо її та замочуємо на декілька годин, в ідеалі — на ніч. Уранці зливаємо воду, заливаємо її новою і варимо на повільному вогні до повної готовності.


Наливаємо в каструлю 2 літри води і ставимо на вогонь. Сухофрукти перебираємо та ретельно промиваємо. Після закипання води кидаємо їх у каструлю та варимо10-15 хвилин на повільному вогні.

 

Потім знімаємо з вогню й залишаємо узвар настоюватися на кілька годин.


Тим часом промиваємо мак і заливаємо його окропом. Потім зливаємо воду, ще раз промиваємо, знову заливаємо окропом, накриваємо кришкою й залишаємо на пів годинки.

 

Зливаємо з розпареного маку воду і перетираємо його в ступці разом із цукром.


Родзинки промиваємо й також заливаємо на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушуємо в духовці або на сухій сковороді, потім чистимо від лушпиння і подрібнюємо.


Готову пшеницю викладаємо в миску, додаємо до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішуємо всі інгредієнти і подаємо до столу.

 

Смакуємо!

Короп по-єврейськи


Цей польський рецепт — ідеальний варіант для різдвяного столу. Короп запікається цілим, нарізаним шматочками та навіть у вигляді заливного.

 

Однак кухарі радять залишати рибу цілою, аби зберегти соковитість. Спочатку ми робитимемо поперечні надрізи та маринуватимемо її в лимонному сокові. Потім обов’язково посмажимо до хрумкої скоринки, а також приготуємо соус на основі цибулі з родзинками та прянощами.

 

Готова страва буде неймовірно ніжною й соковитою, а через довгий час запікання дрібні кісточки розм’якнуть.

 

Підготуйте такі інгредієнти:


* короп (1-1,2 кг) — 1 шт.;
* лимон — 1 шт.;
* сіль та перець — до смаку;
* олія (для смаження) — 2 ст. л.


Для соусу:


* цибуля — 3 шт.;
* родзинки — 70 г;
* цукор — 1 ст. л.;
* вершкове масло — 50 г;
* сіль — 1/2 ч. л.;
* кориця — 1/2 ч. л.;
* гвоздика — 2-3 бутони;
* мелений імбир — 1/2 ч. л.;
* паприка — 1/2 ч. л.;
* біле сухе вино — 250 мл.


Отже, вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів.


Рибу чистимо від нутрощів та луски, добре миємо. Робимо поперечні надрізи з кожного боку рибини. Кропимо її соком лимона та залишаємо на 30 хвилин для маринування.


Тим часом готуємо соус. Для цього чистимо 3 цибулини та нарізаємо скибочками. Розігріваємо пательню з 50 г вершкового масла та обсмажуємо цибулю до м’якості. Вливаємо 250 мл білого сухого вина.


Додаємо на пательню до цибулі з вином 70 г родзинок. Всипаємо 1 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. кориці, 2-3 бутони гвоздики, 1/2 ч. л. меленого імбиру та 1/2 ч. л. паприки. Тушкуємо все разом приблизно 5 хвилин на невеликому вогні.


Розігріваємо іншу пательню з 2 ст. л. олії. Викладаємо коропа та підсмажуємо до золотавої скоринки з обох боків.Потім перекладаємо рибу у форму для запікання та додаємо соус. Запікаємо одну годину за температури 180 градусів. Періодично поливаємо соусом.

 

Це неймовірно смачно!

Тушкована капуста з грибами та кмином


Цю пісну страву можна вживати як у гарячому, так і в холодному вигляді. Рецепт поєднує одразу кілька видів грибів: печериці, сушені та заморожені білі. А також кмин, що надає капусті пряного смаку.


Окрім пісного варіанта, існує багато методів тушкування капусти. Її можна готувати з різними видами м’яса, копченими ковбасками та сардельками, улюбленими різновидами грибів, квасолею, картоплею, чорносливом, томатами й томатною пастою.

 

Підготуйте такі інгредієнти:


* середня білоголова капустина — 1/2 качана;
* квашена капуста — 250 г;
* цибуля — 1 шт.;
* білі свіжі чи заморожені гриби — 100 г;
* сухі білі гриби — 50 г;
* печериці — 300 г;
* кмин — 1 ч. л.;
* вода (для сухих грибів) — 250 мл;
* соняшникова олія — 4 ст. л.;
* сіль та перець — до смаку.


Починаємо з підготовки необхідних інгредієнтів. Якщо у вас заморожені білі гриби, розморозьте їх заздалегідь.


Далі беремо 50 г сушених білих грибів, заливаємо 250 мл окропу й залишаємо на 20 хвилин. За допомогою шатківниці для капусти нарізаємо 1/2 середньої білокачанної капустини. Якщо немає шатківниці, можна порізати дрібно ножем.


Розігріваємо пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажуємо капусту. Додаємо 1 ч. л. кмину і смажимоїї до м’якості.


Беремо 1 цибулину, очищуємо і дрібно нарізаємо, а 300 г печериць промиваємо та розрізаємо на четвертинки. Розігріваємо пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, додаємо цибулю, а потім печериці та білі гриби.

 

Зливаємо воду з білих сушених грибів в окрему миску (вона ще знадобиться). Гриби також додаємо в пательню й готуємо до випаровування рідини приблизно 15 хвилин.


Беремо товстостінну каструлю і з’єднуємо капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додаємо 250 г квашеної капусти, солимо й перчимо до смаку. Додаємо рідину, в якій запарювалися білі гриби.

 

Тушкуємо капусту з грибами і кмином 30 хвилин. Після приготування одразу подаємо до столу. Насолоджуємося!

Пісні голубці з рисом і грибами


Голубці за своєю назвою символізують голуба, що приносить мир та злагоду. Тому пісні голубці гармонійно вписуються в меню на Святий Вечір.


До того ж вважається, що ця капустяна страва поєднанує в собі стабільність та силу, а гриби відповідають за продовження роду та плодовитість. Такі голубці набагато легші у приготуванні, на відміну від м’ясних традиційних.

 

Однак потрібно трішки змінити технологію, аби наділити їх сильнішим смаком та ароматом, у чому допоможе правильне запікання в духовці під томатним соусом.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
* листи капусти — 10-15 шт.;
* рис — пів склянки;
* морква — 1 шт.;
* ріпчаста цибуля — 1 шт.;
* печериці — 300 г;
* сіль, перець, часник і томатна паста — за смаком.


Відварюємо рис до напівготовності й відкладаємо. Якщо в томатній пасті достатньо солі, то солити рис на етапі варіння не варто. Ставимо на вогонь глибоку каструлю з водою.

 

Листя капусти промиваємо під холодною водою і просушуємо за допомогою чистого рушника. Опускаємо листя в киплячу воду і проварюємо протягом однієї хвилини. Витягуючи капусту з окропу, відразу ж занурюємо листя в холодну воду.


До наполовину готового рису додаємо терту моркву і дрібно нарізані гриби. Потім викладаємо начинку в центр кожного капустяного листа і загортаємо в конвертики.


Викладаємо голубці в товстостінну каструлю, заливаємо склянкою води, томатною пастою, додаємо рубаний часник, сіль і перець. Тушкуємо страву до повної готовності, поки вода не википить, а соус не загусне. Гарного частування!

Пісні різдвяні пампухи


Ну і на завершення приготуємо щось солоденьке. Наприклад, традиційні різдвяні пампухи. У народі кажуть, що чим краще вони вдадуться, тим щасливішими в новому році будуть господарі і вся їхня родина.


Напередодні Різдва, на Святвечір, ваш стіл неодмінно мають доповнювати ці смаколики. Вони солодкі, пухкі й підійдуть як смачний десерт після всіх частувань.

 

Отже, підготуйте такі інгредієнти:


* вода — 0,5 л;
* дріжджі — 50 г;
* цукор — 3/4 склянки;
* куркума — 1/2 ч. л.;
* ванільний цукор — 20 г;
* борошно — 1 кг
* спирт — 1 ст. л.;
* олія — за смаком;
* сіль — за смаком.


У теплу воду додаємо дріжджі, по ложці цукру і борошна. Перемішуємо й залишаємо в теплому місці на 10 хвилин. Вмішуємо 1,5 склянки борошна.

 

Накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на годину. Тісто має значно збільшитися в об’ємі.


Додаємо куркуму, сіль, цукор, ванільний цукор і спирт (для того, щоб пампухи не вбирали олію при смаженні). Поступово досипаємо борошно, замішуємо дуже м’яке ніжне тісто.

 

Насамкінець додаємо олію і вимішуємо. Залишаємо в теплому місці на годину (має вирости вдвічі).


Розкачуємо тісто товщиною 1,5-2 см, склянкою вирізаємо пампухи і залишаємо ще на 20-30 хвилин.Смажимо у великій кількості олії на невеликому вогні. Викладаємо випічку на паперові рушники, а перед подачею ще й притрушуємо цукровою пудрою.

 

Отримуємо задоволення!

Валерія МУСХАРІНА