Мельпомена Херсона: під егідою ювілейного театрального фестивалю показали 75 вистав у 5 країнах

20.09.2023
Мельпомена Херсона: під егідою ювілейного театрального фестивалю показали 75 вистав у 5 країнах

«Мельпомена Таврії» повернулася в Херсон. (Фото театру.)

Упродовж дев’яти днів цього року відбувався XXV Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» — мистецька візитівка Херсона. У рік перед повномасштабним вторгненням росії в Україну театральні події південного міста на Дніпрі зібрали близько 15 тисяч глядачів.

 

Тепер, коли прифронтовий Херсон російські війська продовжують часто обстрілювати, такого розмаху саме в Херсонському театрі імені Миколи Куліша організатори не влаштовували. Але заявили чітко не лише слоганом фестивалю: «Ми вдома». Без показів у Херсоні був лише єдиний раз: «Мельпомену Таврії-2022» у період тимчасової окупації проводили у Львові та Києві.


Загалом у межах цьогорічного ювілейного фестивалю відбулося 75 показів 69 вистав 68 театрів. Географія фестивалю-2023: Португалія, Туреччина, Словаччина, Німеччина та Україна.


Як фестивалив власне Херсон? Найперше — у безпечних місцях. Як і в інших містах, офіційно відкрили фестиваль 8 вересня, після чого пройшов показ моновистави «Позивний «Горобчик» за п’єсою Наталки Ворожбит «Погані дороги». Також у Херсоні були дві гастрольні вистави від Центру сучасного митецтва «ДАХ» за Шекспіром «Кабаре «Шекспір» Частина | Гамлет» та від «ТОТЕАТРу» — Олени Вахрамєєвої «ТУТіЗАР».


Працювала літературна сцена. А це зустрічі з Оленою Маляренко, Тетяною Пилипець, Богданом Циганком та Олександром Набокою з «Піратської бухти», Наталією Шушлянніковою, Яною Голубятніковою та Тетяною Власовою.


Херсонцям передавали відеопривіт зі столиці Артемій Кірсанов, Сергій Дзюба та Валерія Борщевська. Вони спеціально до фестивалю підготували тизер до фільму «О вороже, коли тобі проститься...». Героями документальної кінострічки стали херсонці: Олександр Книга, директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша, і головний режисер театру Сергій Павлюк.

 

Обидва пережили російську окупацію, але не втратили оптимізму і віри в перемогу України, були ініціаторами руху спротиву після тимчасової окупації міста. Олександр Книга побував у російському полоні, але — попри загрозу для життя — не пішов на співпрацю з ворогом, не піддався на пропозиції агресорів працювати на них. Фільм покаже всі етапи постановки вистави «Заборонений» про Василя Стуса у Херсонському театрі: від читки до прем’єри. Як і Василь Стус свого часу, герої фільму виступили проти рабства і конформізму. Глядачі переконаються в незламності українців, їхньо­му вільному дусі, що передається з покоління в покоління.


У Херсоні в межах «Мельпомени Таврії» також відбувся акустичний концерт на музичній платформі, участь у якому взяли гітаристи Віктор Ревенко, Геннадій Білозубов, Ольга Продченко, Володимир Тука, Петро Кривий, Сергій Видута, співачка Мрія та рок-гурт «Криголам». 16 вересня колектив Херсонського театру імені Миколи Куліша долучився до Всесвітнього дня прибирання, після чого відбулося офіційне закриття XXV Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».


У столиці на власних сценах, як фестивальні, театри-учасники за 9 днів показали два десятки вистав. Театр імені Івана Франка представив «Украдене щастя» режисера Дмитра Богомазова. Театр на Липках — так само за творчістю Івана Франка — «Лиса Микиту» Катерини Чепури. А ще з української класики — дві «Енеїди».


Під грифом «Мельпомени Таврії» у Львові показали десяток вистав. Зокрема, Львівський національний академічний театр опери та балету представив  свою версію «Запорожця за Дунаєм» режисерки Оксани Тараненко. У ній знаменита арія Андрія («Блаженний день, блаженний час, Сіяє знов нам добра воля») звучить на початку.


На театральних сценах Одеси показали шість вистав місцевих колективів, один концерт поезії та джазу і три гастрольні постановки: «Позивний «Горобчик» Херсонського театру імені Миколи Куліша, «Двоє» київського Малого театру та «Про що мовчать чоловіки, або Дикун Forever» Івано-Франківської філармонії з Олексієм Гнатковським у головній ролі.


А Дніпровський академічний театр опери та балету показав у день закриття 25-ї «Мельпомени Таврії» фестивальну прем’єру «Хитрий Лис», першу прем’єру ювілейного 50-го сезону. Твір написав композитор Іван Небесний, режисер й автор лібрето — Василь Вовкун. Першою цю оперу показала Львівська національна опера. Й ось через 3 роки — успішна спільна постановка з дніпровськими виконавцями на їхній сцені.


«Дякуємо кожному, хто долучився та підтримав нас! Готуємось до XXVІ «Мельпомени Таврії» у мирному Херсоні!» — кажуть організатори легендарного фестивалю.

 

Євдокія ФЕЩЕНКО