Гарячий наступ: ЗСУ прорвали першу лінію оборони на Запорізькому напрямку і просуваються далі

30.08.2023
Гарячий наступ: ЗСУ прорвали першу лінію оборони на Запорізькому напрямку і просуваються далі

Наступ триває в надзвичайно складних умовах. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Лінія оборони рашистів у районі сіл Вербовка та Роботине була однією з найбільш укріплених на мелітопольському напрямку, але ЗСУ вдалося подолати шалений опір ворога.

 

За словами військового експерта Олега Жданова, це дасть змогу вийти на Токмак — опорний пункт кацапів у Запорізькому регіоні.

 

Аби врятувати ситуацію, москалі перекидають сюди підрозділи з Луганщини, ослаблюючи східний фронт.


Наступ триває в надзвичайно складних умовах. «Звільнено Роботине, і далі наші війська рухаються вже на південний схід від Роботиного і на південь від Нової Токмачки, — повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. — Це напрямки Новоданилівки, Новопрокопівки та Нова Токмачка, Очеретувате. Це напрямки, по яких просуваються наші Збройні сили, незважаючи на шалений опір ворога. Там суцільне замінування, бетонні укриття. Ворог кидає на ці напрямки всі свої сили і зазнає там величезних втрат».


А в окупованому Енергодарі відзначилися українські партизани, відправивши до пекла підрозділ «Ахмат-1». Вибух пролунав у колишньому відділенні банку, де кадировці облаштували штаб ОМОНу.


Підпільники провели успішну операцію, координуючи свої дії з військовою розвідкою. Вибухи пролунали на початку тижня також у Курську, де дрони-камікадзе вивели зі строю Су-30, Міг-29 та ППО. В операції було задіяно 16 безпілотників, більшість з яких досягли своєї цілі.


На Херсонщині в окупантів теж проблеми. Лише за одну добу артилерійські підрозділи ЗСУ виконали тут 1 тис. 218 завдань. У підсумку, за даними командувача оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександра Тарнавського, ворожа армія втратила 25 одиниць бойової техніки та 50 окупантів. Ще 293 чмобіки отримали поранення.


Той факт, що південний фронт став для орків по-справжньому гарячим, підтверджує й інформація з тимчасово окупованого Севастополя. В цьому місті спостерігається такий наплив 300-х, що в госпіталях їх розміщують не лише в коридорах, а й у їдальнях.


Водночас не вщухають бої за Бахмут, які остаточно розхитали цвинтарну стабільність російського політикуму.

 

«Б’ючись за це місто, українці розбили «Вагнера», сприяли жорсткому розриву між пригожиним і путіним, позбавили росію значних резервних сил і додаткових ресурсів для того, щоб окопатися, — прокоментував ситуацію професор Сент-Ендрюського університету Філіпс О’Браєн. — То був важкий вибір, але він того вартий. Боротьба за Бахмут привела до того, що путін зміцнив позиції шойгу та герасимова і позбувся суровікіна, який здається більш компетентним».


Захист цього міста, на думку міністра оборони Олексія Резнікова, може вплинути й на ситуацію, що склалася у Харківському регіоні.

 

«Що стосується напрямку Куп’янськ, — сказав він на пресконференції, — це логічний хід ворога: відвернути нашу увагу, атакуючи там, щоб ми забрали підрозділи з півдня та сходу. Але генерал Сирський, який командує угрупованням військ Хортиця, одночасно тримає оборону на тому напрямку і контратакує на Бахмутському напрямку. Росіяни начебто трохи там і просуваються, але якщо ми просунемося на Бахмутському напрямку, то тоді вже вони потраплять у котел».