Осінь на порозі: з України у теплі краї вже відлітають лелеки

30.08.2023
Осінь на порозі: з України у теплі краї вже відлітають лелеки

Шлях польського лелеки через Закарпаття в Африку. (Фото з ФБ-сторінки Віталія Грищенка.)

Осінь на порозі, тож з України у теплі краї відлітають лелеки.


Як повідомляє на своїй сторінці в ФБ Віталій Грищенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника Київського національного університету імені Тараса Шевченка, з першої декади серпня йшла інтенсивна міграція цього птаха, в багатьох місцях спостерігали зграї до кількох сотень, а іноді й більше.


«Відліт продовжується, хоч і йде вже на спад. Перелітні зграї можуть траплятися до вересня, поодинокі птахи — ще довше. Водночас подекуди чорногузи вже перестали зустрічатися», — розповідає пан Віталій.


За його словами, точно визначити початок міграції лелек не завжди легко. Після вильоту пташенят виводки збираються у зграї, можуть утворюватися чималі передвідлітні скупчення. Вони деякий час тримаються в багатих їжею місцях. Та й літні кочові зграї ще нікуди не поділися.


«Тож коли наприкінці липня ви бачили компанію лелек десь на полі чи пасовищі, це ще не означає, що вже почався відліт. Можуть бути як місцеві кочівники, так і перелітні птахи, що зупинилися на перепочинок, надовго на одному місці не затримуючись», — пояснює пан Віталій.

 

І додає, що характерною особливістю лелек-мігрантів є те, що вони летять на великій висоті і в напрямку міграції, зазвичай від південного заходу до південного сходу. Зграї можуть набирати висоту, кружляючи у висхідних потоках повітря, з приводу цього в людей виникає безліч фантазій — тренуються, прощаються, дорогу шукають.


«Не так давно лелеки з сусідньої Польщі летіли у вирій через західні області України. Наразі перший з них із супутниковими передавачами вже в Чаді, в Африці. За 25 днів птах пролетів 5,2 тис. км. Південніше Сахари лелеки роблять тривалу зупинку, а після початку там сухого сезону вирушають далі на південь», — наводить приклад пан Віталій.


«Виникає закономірне запитання: а куди лелеки так поспішають? Адже навесні прилітають вони ще в березні, коли може лежати сніг, а водойми та болота нерідко скуті кригою. І при цьому птахи знаходять удосталь їжі. Тож восени цілком могли б прогодуватися принаймні до жовтня», — веде далі Віталій Грищенко.

 

І уточнює, більшість лелек відлітають у теплі краї ще в серпні. До вересня залишається тільки невелика кількість, а довше — взагалі одиниці. Хоча деякі навіть зимують. Але це винятки, а правило — ранній відліт.

Білий лелека в польоті біля села
Оболоння на Чернігівщині.Крилата міграція


«Тож можна почути багато «передбачень», мовляв, буде рання осінь і холодна зима, «птахи віщують». Ні, кожного року лелеки так відлітають. Ба більше, є тенденція до зміщення строків початку відльоту білого лелеки на більш ранні дати. А от зима «рухається» у протилежний бік — настає пізніше, снігу й морозів усе менше», — пояснює Віталій Грищенко.


Він каже, що навесні лелеки поспішають у місця гніздування, тому що треба зайняти кращі гніздові ділянки. Є чітка закономірність: лелеки, які прилетіли раніше, зазвичай вирощують більше пташенят.

 

Це статистика, йдеться про порівняння середньої кількості пташенят, необов’язково кожна «рання» пара суперплодюча. Про причини вищої успішності розмноження у чорногузів, що прилетіли раніше, науковці ще сперечаються, але вона є.


«А от восени бузькам треба поспішати вже в інший бік, щоб дістатися до місць зимівлі в оптимальні строки. Однією з ключових територій для наших лелек, тобто птахів зі східної популяції, яка мігрує через Босфор, є Судан і ширше — вся смуга Сахелю (смуга саван південніше Сахари). Тут вони надовго зупиняються для відпочинку й годівлі після тривалого й важкого перельоту», — зазначає пан Віталій.

 

І додає, що клімат там теж сезонний, посушливий сезон чергується з дощовим. Оптимальним періодом для білого лелеки можна вважати закінчення сезону дощів, коли сильні тривалі зливи вже припиняються, але рослинність ще отримує достатньо вологи й чисельність комах та інших дрібних тварин висока.


«На півночі Судану дощовий сезон закінчується в серпні, на півдні триває до вересня. Ось вам і причина поспішати. Запізнишся — попадеш на сухий сезон, коли з їжею вже можуть бути проблеми. Ну а зміщення строків відльоту пов’язане в основному зі змінами клімату», — наголошує науковець.


Знову ж таки, зазначає він, можна дивуватися: то чого їм спішити, у нас же осінь стає все теплішою? Та лелекам важливо вчасно прибути до того ж таки Судану. А у тропіках клімат теж змінюється. Він стає не тільки більш спекотним, а й більш посушливим. І строки настання сухого сезону теж можуть змінюватися.


«Тобто не варто довго «збирати валізи» перед відльотом. Зміна строків міграцій птахів — це не забаганка, а реакція на зміну екологічних умов. І необов’язково в місцях гніздування», — підсумовує заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника.