Стрибок температури: в Антарктиді зафіксували світовий рекорд

18:09, 07.04.2024
Стрибок температури: в Антарктиді зафіксували світовий рекорд

Вчені опублікували докази спостережень зміни режиму літнього антарктичного морського льоду Антарктиди.

На Східноантарктичному плато вчені дослідницької станції Concordia зафіксували найбільший стрибок температури, який коли-небудь вимірювали на Землі — 18 березня 2022 року температура там піднялася на 38,5°C вище середнього сезонного значення. Це стало світовим рекордом.

 

Як інформує УМ, дослідження опублікували тільки зараз у Journal of Climate після років аналізу.

 

Рекордний стрибок температури найхолоднішому місці на планеті здивував полярних дослідників — і викликав тривогу. Полюсні вітри, які раніше мало проникали в атмосферу над холодним континентом, тепер несуть багато теплого вологого повітря з нижчих широт, включаючи Австралію, вглиб Антарктиди, що і стало причиною «спеки» поблизу станції Concordia.

 

Протягом останніх двох років науковці отримували дедалі більше спостережень про метеорологічні аномалії на континенті: льодовики трачають масу зі швидкістю, яка тільки зростає, рівень морського льоду, який плаває в океанах навколо континенту, різко впав.

 

У досліджені вчені дійшли висновку, що відбувся «різкий критичний перехід» у кліматі Антарктиди. Це може мати наслідки для екосистем самого континенту і для глобальної кліматичної системи.

 

Темні води на полюсах, які раніше ховалися під льодом, оголюються, і сонячне випромінювання більше не відбивається назад у космос — його натомість поглинає вода і нагріває тамтешні океани.

 

Серед загроз — затоплення прибережних територій, руйнування харчових ланцюгів, вимирання тварин, посилення глобального потепління.

 

Зараз континент наздоганяє Арктику, де наслідки глобального потепління досі залишалися найсильнішими на планеті. Арктика нагрівається в чотири рази швидше, ніж решта планети. Наразі є Антарктика почала нагріватись удвічі швидше, ніж планета вцілому.

 

Як повідомляла УМ, Антарктида «плаче»: крижаний щит за 200 років став тоншим на 450 метрів.