(Не)пріоритетний турнір: як лідерство в УПЛ захопили «середняки»

23.08.2023
(Не)пріоритетний турнір: як лідерство в УПЛ захопили «середняки»

Після поразки «Оболоні» головний тренер «Дніпра-1» подав у відставку. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Першого ж погляду на турнірну таблицю поточного розіграшу УПЛ достатньо, аби побачити її незвичну особливість.

 

Метушливі спроби розгледіти нагорі протоколу фаворитів турніру змушують погляд гарячково бігати по інших поверхах «табеля про ранги».
    

І лише тоді виявляються нехарактерні місця розташування флагманів, зокрема й призерів попереднього чемпіонату. Найнижче з цієї флагманської когорти перебуває «Дніпро-1». Не клеїться гра у дніпрян ні на європейській арені, ні в чемпіонаті. Затяжна серія невдач трансформувалася у відставку Олександра Кучера.

 

Спочатку дніпряни вилетіли з Ліги чемпіонів. Так само швидко попрощалися вони й з Лігою Європи (у третьому раунді кваліфікації поступилися чеській «Славії» — 0:3, 1:1). Останньою ж краплею, котра переповнила чашу терпіння і Кучера, який написав заяву про звільнення, й керівництва клубу, котре без вагань прийняло відставку тренера, стала поразка від «Оболоні».
    

Тепер, як свідчить комерційний директор «Дніпра-1» В’ячеслав Фрідман, у клубі чекають на молодого іноземного фахівця. У цьому контексті в ЗМІ найчастіше обговорюється кандидатура 39-річного іспанця Гонсало Гарсії.
    

При цьому до першого матчу «плей-оф» кваліфікації Ліги конференцій (після почергових вильотів із Ліги чемпіонів та Ліги Європи у віцечемпіона України все ще залишається шанс на єврокубкову осінь). Дніпровський колектив готуватиме тимчасовий виконувач обов’язків головного тренера Валерій Городов.
    

Сконцентроване на спробі пробитися до групового раунду Ліги конференцій і «Динамо». Після емоційно та фізично виснажливого повторного поєдинку третього раунду відбору ЛК проти грецького «Аріса», котрий завершився перемогою «біло-синіх» у серії післяматчевих пенальті, динамівці програли «Чорноморцю» й відкотилися від лідерських позицій.
    

«Важко було переїжджати з Бухареста до Одеси, важко грати через два дні на третій, але це не виправдання — ми мали перемагати сьогодні. Вибачте за емоції, я дуже злий зараз після матчу», — бідкався румунський наставник киян Мірча Луческу.
    

Ну а для «моряків» перемога над іменитим клубом — знакова історична подія. «Ми всі щасливі. Ця перемога для всіх людей, котрі живуть «Чорноморцем», і радий, що нам вдалося подарувати людям справді щастя, по-інакшому це й не скажеш», — зазначив наставник одеського клубу Роман Григорчук.
    

Відчутну порцію позитиву в минулому турі отримав і «Кривбас» Юрія Вернидуба. «Вважаю, що зіграти внічию — 3:3 — з чемпіоном країни — це дуже непогано», — наголосив очільник криворізького колективу.
    

А для «Шахтаря» це вже друга нічия в чотирьох стартових поєдинках чемпіонату країни. Хоча зрозуміло, що головна боротьба в УПЛ усе ще попереду, а ключовим для нового наставника «гірників» Патріка ван Леувена, звісно, буде виступ у груповому раунді Ліги чемпіонів. До слова, свої домашні матчі в поточному розіграші Суперліги «помаранчево-чорні» проводитимуть у німецькому Гамбурзі.
    

Поки ж чинний чемпіон перебуває в турнірній таблиці на незвичному для себе четвертому місці, а лідерська позиція, як і раніше, належить «Руху». Без перебільшення, його лідерство — це абсолютно неочікувана річ.

 

Так само викликають здивування й різкі, критичні та водночас сміливі заяви «рухівців». Зумівши піднятися на високу трибуну, керівництво українського «середняка» наважилося виступити з критикою еліти.
    

Незадоволені правом учасників єврокубків в односторонньому порядку переносити поєдинки національного чемпіонату, представники «Руху» закликали врівноважити права всіх учасників ЧУ.
    

«Не може клуб фактично одноосібно вирішувати, коли та де йому грати, і диктувати умови іншим. Зараз виглядає так, що теперішнє керівництво УПЛ і УАФ діють винятково в інтересах обраних клубів. Ми закликаємо всі клуби чемпіонату провести оперативну нараду щодо цього питання, аби змінити цей пункт Регламенту, котрий почав діяти в нинішньому сезоні», — каже технічний директор «Руху» Олександр Чабан.
    

На думку одного з керівників львівського клубу, вітчизняна першість має бути головним пріоритетом, а на підтримку свого твердження наводить приклади провідних європейських ліг: АПЛ, Ла Ліга, Бундесліга, Серія А, де, за його словами, повага до внутрішнього чемпіонату — безмежна!
    

«Ще раз хочу наголосити, що «Рух» підтримує ті клуби, які грають на євроарені, вболіває за них у євротурнірах, але наголошуємо на тому, що всі мають бути в рівних умовах. У кожного клубу є свої завдання, і хочемо, щоб цю позицію сприймали з розумінням та з повагою», — йдеться у заяві Олександра Чабана.

ТАБЛО

Чемпіонат України. 4-й тур. ЛНЗ — «Полісся» — 1:2, «Зоря» — «Олександрія» — 0:0, «Верес» — «Ворскла» — 1:2, «Металіст-1925» — «Минай» — 1:0, «Рух» — «Колос» — 1:1, «Дніпро-1» — «Оболонь» — 1:2, «Чорноморець» — «Динамо» — 3:2, «Кривбас» — «Шахтар» — 3:3.
Лідери: «Рух» — 10, «Чорноморець» — 9, «Колос», «Шахтар» — 8, «Олександрія», «Кривбас» — 7, «Динамо» — 6 (3 матчі), «Полісся» — 6.