Поки без медалей, але зі скандалами: як українські легкоатлети почали виступи на ЧС-2023

23.08.2023
Поки без медалей, але зі скандалами: як українські легкоатлети почали виступи на ЧС-2023

Марина Бех-Романчук не змогла відібратись до фіналу у стрибках у довжину. (Фото: ВВС.)

Після успішного минулорічного чемпіонату світу в Юджині, який наші атлети зусиллями стрибунів у висоту завершили з двома нагородами, від «синьо-жовтої» збірної чекають медалей і цього року в Будапешті.

 

Тим паче, що це одне з головних змагань перед Олімпіадою-2024, яку через рік прийме Париж. Тож у столиці Угорщини спортсмени, окрім, власне, місць на п’єдесталі, можуть поборотись і за виконання олімпійського нормативу.
    

Світовий форум традиційно розпочинається з фіналів у стаєрських та марафонських дистанціях — і там у спортивній ходьбі Україну гідно представили Олена Собчук, Людмила Оляновська та Ганна Шевчук, фінішувавши у топ-20 на дистанції 20 км (Собчук прийшла до фінішу 10-ю, слідом за нею — Оляновська, а Шевчук замкнула першу двадцятку). При цьому Олена, окрім місця у топ-10 з найкращим часом у кар’єрі, записала до свого активу і виконання олімпійського нормативу, який дозволить через рік виступити на ОІ.
    

«Звичайно, норматив хотілося ще раніше виконати, і ніяк не було таких зрушень з результатом, він був на місці. І от нарешті це зрушення відбулось, я виконала норматив. Виконання нормативу мотивуватиме працювати ще більше, аби гідно представляти країну в ці непрості часи», — поділилась враженнями Собчук.
    

А от Оляновській до кваліфікаційного часу не вистачило 16 секунд, але можливість відібратись на Ігри у неї, як і в Ганни Шевчук, ще буде. Максимальна квота для України на жіночих 20 км — три спортсменки.
    

Високу планку тримає й чоловіча частина українських стрибунів у висоту. У відборі і бронзовий призер ЧС-2022 Андрій Проценко, і 22-річний Олег Дорощук зуміли подолати висоту 2,28 м, яка забезпечила місця у фіналі.
    

Уже в боротьбі за медалі, за словами Проценка, потрібно буде стрибати за 2,30 м. Погоджується з ним і Дорощук, який розраховує покращити свій особистий рекорд у 2,28 м.
    

Як завжди, високі очікування і від нашого тріо в жіночих стрибках — Ярослави Магучіх, Ірини Геращенко та Юлії Левченко, які цього року неодноразово брали медалі на етапах Діамантової ліги. Вони свої змагання почнуть пізніше.
    

А поки відбіркові раунди для української команди проходять не надто вдало. Так, не зумів повторити свій успіх зимової частини сезону з «бронзою» на ЧЄ у приміщенні штовхальник ядра Роман Кокошко, який у кваліфікації став лише 29-м.
    

Справжньою драмою завершився відбір до фіналу у стрибках у довжину у Марини Бех-Романчук, яка поєднує виступи в цій дисципліні з потрійним стрибком.
    

У першому кваліфікаційному старті Марині знову завадила її стара «болячка» — три заступи. Як наслідок — українка опинилась узагалі без результату і, відповідно, до фіналу не потрапила. При цьому срібна призерка ЧС-2019 у цьому виді програми могла все-таки пройти до топ-12, якби арбітри зарахували другу спробу, втім електронна система зафіксувала заступ, а апеляцію нашого штабу відхилили.
    

«Ми були на трибунах, побачили другу спробу Марини, що заступ доволі спірний. Вона переглянула відео, не змогла об’єктивно оцінити ситуацію — чи був заступ, чи не було. На її місці це було б кожному важко, бо там дуже такі міліметрові зазори. Це важко оцінити без точної відеоапаратури і перегляду. Тому одразу після її сигналу ми пішли, не чекаючи завершення змагань, переглядати відео. Нога в самій шиповці рухається вперед і назад, і в момент відриву від планки вже вона була в легальній позиції. Тому ми за це намагалися зачепитися, подавали протест, розмовляли з апеляційними журі, акцентували увагу на те, що тут є дві різні фази моменту відштовхування. Але, на жаль, нашу думку не врахували», — пояснив ситуацію тренер збірної Олексій Сердюченко.
    

«Я просто намагалася зробити максимально якісний стрибок, щоб він був заліковий. Ось і все. Шкода, що не вдалося, але що маємо, те маємо. Попереду ще один вид. Тож перегортаю цю сторінку і готуюся до потрійного. Всі обурювалися на трибунах, що там не було заступу. Я те саме сказала судді, підійшла і сказала, що я просто в шоці. Це взагалі ненормально, неадекватно, але в нас зараз усі спираються на електроніку», — не приховувала розпачу і Марина.
    

Наразі ж найкращим результатом українців у Будапешті є 5-те місце у метанні молота Михайла Кохана. Таким чином 22-річний атлет, який у Токіо зупинився за крок від медалі, повторив свій найкращий результат на чемпіонатах світу, якого він досягнув три роки тому в Досі.
    

Але таким виступом Михайло залишився незадоволений. За його словами, далася взнаки обмежена підготовка — він пропустив низку міжнародних стартів через рішення української федерації його дискваліфікувати за порушення етичних норм.
    

«Результат? Що четверте, що п’яте, що восьме місце — це все одне і те ж. Треба готуватись далі. Можливо, треба ще раз дискваліфікувати мене, щоб узагалі не було досвіду», — емоційно відреагував спортсмен. При цьому він пояснив причину тимчасового відсторонення. За його словами, це відбулося через алкоголь, але Кохан наголошує, що сталося це у позазмагальний період.
    

«Через що саме дискваліфікація? Не можна пити пиво спортсменам. Під час змагань? Звісно, ні, після них. Коли увесь знервований, війна, все це дуже сильно нервову систему напружує. Тому треба було якось скинути все це. Що тепер поробиш? Чемпіонат світу пройшов, тепер можна їхати додому», — розповів Михайло.