Вступ України до НАТО попередньо підтримали 23 з 31 члена блоку: проти — США і Німеччина

12.07.2023
Вступ України до НАТО попередньо підтримали 23 з 31 члена блоку: проти — США і Німеччина

Саміт НАТО у Вільнюсі. (Фото: nato.int)

 Володимир Зеленський, який до останнього тримав інтригу з приводу своєї участі у вільнюському саміті, таки запланував доїхати на інавгураційне засідання Ради Україна–НАТО.

 

Про це повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг напередодні саміту у Вільнюсі у ході спільної пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою.

 

Там же була вперше озвучена новина про те, що учасники зустрічі можуть розглянути спрощений варіант вступу країни до блоку, але винятково після завершення війни.


«У майбутньому місце України, звичайно, в НАТО, – сказав пан Столтенберг. – Я очікую, що ми узгодимо, що просування навіть може бути без аспектів ПДЧ».


 Водночас Гітанас Науседа був більш конкретним. На його думку, час повторювати обіцянки вже минув.

 

«Пора узгодити чіткий план, як ми цього досягнемо, – резюмував він. – У нас немає іншого вибору, окрім як домовитися і послати потужний сигнал Україні».


Вступ нашої країни до Альянсу наразі публічно підтримали 23 з 31 члена блоку. Серед тих, хто проти, – США і Німеччина. Напередодні саміту Джо Байден дав інтерв’ю CNN, де пояснив свою позицію.

 

«Україна не готова до членства в НАТО зараз, у розпал війни, – сказав він. – Серед членів Альянсу немає одностайності щодо прийняття України в НАТО зараз. Але Україні потрібно запропонувати раціональний шлях кваліфікації для вступу. А поки Україна не в НАТО, США нададуть їй такі гарантії безпеки, як Ізраїлю».


А от колишній спеціальний представник Державного департаменту США, експосол Сполучених Штатів при НАТО Курт Волкер розкритикував позицію Джо Байдена. 

 

«У президента все відбувається навпаки, – сказав він. — Річ не в тому, що Україна не готова до членства в НАТО. Це НАТО не готовий прийняти Україну. І це ще відгукнеться в майбутньому».


Фактор війни – не єдина причина, що сповільнює інтеграційний процес. Зокрема, у Вашингтоні закидають офіційному Києву проблеми з демократією, відсутність боротьби з корупцією і засилля в органах влади російських «кротів». Але в офісі президента не надто зважають на ці аргументи, наполягаючи на тому, аби у Вільнюсі пролунало конкретне запрошення до блоку.

 

«Навіть якщо озвучуються різні позиції, все ж таки очевидно, що Україна заслуговує бути в Альянсі, – сказав Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні в понеділок. – Не зараз, – зараз війна, але нам потрібен чіткий сигнал. І сигнал потрібен саме зараз».


Зустріч президентів США та України запланована на середу. Експерти вважають, що їхній діалог навряд чи буде простим. Київ чекає від Вашингтона конкретних рішень, але там наразі готові запропонувати лише додаткові гарантії безпеки.

 

«По суті, це буде гарантія для України, що ми протягом дуже довгого часу оснащуватимемо їхні збройні сили, фінансуватимемо, консультуватимемо, навчатимемо їх, щоб у них була здатність стримування проти будь-якої майбутньої агресії», – повідомила Politico з посиланням на високопосадовців НАТО.


За інформацією видання, більш конкретні нюанси домовленостей обговорюватимуться пізніше. Кожна країна зможе на двосторонній основі визначити з Україною, які зобов’язання вона на себе приймає.

 

Це може бути будь-що, від ППО до танків. Ідея полягає в тому, щоб створити «парасольку безпеки» для всіх, хто готовий надавати постійну військову допомогу. Причому особливості цієї допомоги у сторін можуть бути свої.


До речі, власною безпекою учасники саміту переймаються набагато ретельніше. Країни-учасниці направили сюди близько тисячі військових для охорони і поставили передові системи ППО, перетворивши Вільнюс на неприступну фортецю.

 

Але, попри це, журналісти не втомлюються нагадувати, що столиця Литви розташована за 151 кілометр від Москви і за 20 кілометрів від Білорусі. Схоже, росія й далі наводить на них непереборний страх.