Черкаси та Кропивницький підписали меморандум про співпрацю в освітній галузі

12.07.2023
Черкаси та Кропивницький підписали меморандум про співпрацю в освітній галузі

Меморандум про співпрацю підписали міський голова Черкас Анатолій Бондаренко (ліворуч) та заступник міського голови Кропивницького Сергій Колодяжний. (Фото надане пресслужбою Черкаської міської ради.)

Дві міські ради – Черкаська та Кропивницька – підписали меморандум про співпрацю в освітній галузі.

 

Її мета – об’єднати зусилля  для покращення  підтримки дітей з особливими освітніми потребами та отримання рівного доступу до якісної освіти.


Як повідомили «УМ» в Черкаській міській раді, представники управління освіти Кропивницької міської ради хочуть перейняти досвід роботи Інклюзивно-ресурсного центру в Черкасах.


«Це перший такий Центр в Україні, де впроваджено послугу раннього втручання, тобто раннього виявлення командою спеціалістів  проблем зі здоров’ям та розвитком малюків і вчасне та оперативне надання їм допомоги, що дозволяє знизити інвалідизацію дитини в майбутньому», – пояснюють у Черкаській міській раді.


Така допомога, уточнюють, поєднує медичну, психологічну, соціальну, освітню та надається насамперед дітям перших років життя. У свою чергу, Черкаси вивчатимуть діяльність інклюзивних центрів у Кропивницькому, яких там три.

 

В рамках угоди домовилися про обмін досвідом, проведення спільних заходів – конференцій, семінарів, клубів професійного та інноваційного розвитку, робочих зустрічей, тренінгів, спрямованих на успішну реалізацію поставлених цілей та впровадження моделей послуги раннього втручання.


Також у Черкасах  вже починає працювати Клуб професійного та інноваційного розвитку корекційних педагогів. За словами директорки Інклюзивно-ресурсного центру Черкаської міської ради Світлани Скляр, у цьому клубі підвищуватимуть свої професійні компетенції педагоги, які здійснюють супровід дітей з особливими освітніми потребами – це логопеди, практичні психологи, корекційні педагоги не лише з Черкас та Кропивницького, а  й Житомира та Львова.


Як наголошує заступник кропивницького міського голови Сергій Колодяжний,  обмін досвідом у галузі інклюзивної освіти буде корисним для обох громад. А така співпраця та діалог допоможуть запроваджувати щось нове у роботі та втілювати кращі практики.


«Сподіваюся, що наші спільні напрацювання стануть рушієм позитивних змін заради кращого майбутнього наших дітей», – підсумовує Сергій Колодяжний.