єВідновлення для українців: уряд надав перші кошти на компенсації за пошкоджене житло

24.05.2023

За даними Мінінфраструктури, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тис. багатоповерхових житлових будинків і понад 142 тис. приватних садиб, тож коштів на відновлення треба багато.

 

Для цих цілей держава зібрала в спеціальний фонд близько 62 мільярдів гривень, половина з них — це вилучені кошти росіян.


Запрацювавши у травні, програма єВідновлення передбачає покриття витрат на ремонтні роботи, але вона не поширюється на повністю зруйноване житло.

 

«У межах єВідновлення сконцентруємося на відновленні житлових будинків, які мають незначні пошкодження. Для того, щоб це можна було зробити якнайшвидше, послугу єВідновлення максимально цифровізували та спростили для громадян. Подати заявку на допомогу можна в Дії — і вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна ухвалити рішення щодо її надання», — коментує міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

 

Згодом можливість приєднатися до програми буде доступна в центрах надання адмінпослуг, у нотаріусів та в управліннях соціального захисту.


За програмою єВідновлення можна отримати до 200 тисяч гривень компенсації на відновлення покодженого майна через війну. Витратити ці кошти можна буде на будівельні матеріали чи послуги підрядників, які є учасниками програми (на жаль, повного переліку таких компаній в офіційних джерелах поки немає).

 

Це стосується як квартир і приватних будинків, так й інших житлових приміщень, наприклад кімнат у гуртожитку. Витратити кошти потрібно протягом одного року з моменту отримання, інакше вони повернуться в бюджет.

 

Прейскурант цін досить адекватний ринку, наприклад, заміна віконного блока з урахуванням підвіконних дощок оцінена у 5 тис. 250 грн. Але якщо одночасно купувати будівельні матеріали і товари, які не підпадають під компенсацію, то робити потрібно дві окремі проплати.


На жаль, на сьогодні громадяни, які вже відремонтували своє житло власним коштом, не можуть претендувати на державну допомогу, хоч уряд запевняє, що працює над механізмом репарацій, тож зберігайте чеки, фотографії, свідчення сусідів щодо пошкоджень.

 

Але якщо ремонт зроблено лише частково — гроші отримати можна. Також програма не поширюється на тимчасово окуповані території, бо українська влада не може зафіксувати обсяг пошкоджень, і так буде до моменту деокупації територій. Це стосується і житла, розташованого в регіонах, де тривають бої.


Алгоритм отримання грошей за програмою єВідновлення дуже схожий на «ковідну» тисячу в 2021 році. Необхідно зробити шість кроків: у Дії в розділі «Послуги» треба обрати програму, повідомити про пошкоджене майно, вказати тип, площу, адресу об’єкта, контактні дані, за наявності додати фото та описати пошкодження. Після цього потрібно перейти до розділу «Подати заяву про виплату».

 

Потім відкрити рахунок єВідновлення в банку (до або під час подання заяви). Сьогодні є п’ять банків-партнерів, які випускають відповідні картки єВідновлення: Monobank, ПриватБанк, А-Банк, Сенс Банк, ПУМБ. Далі треба подати заяву про отримання допомоги через Дію.

 

Очікувати на дзвінок комісії місцевої влади для огляду майна та встановлення суми компенсації. Вартість робіт з відновлення прописуватиметься у спеціальному електронному чек-листі, який заповнюватиме комісія від місцевої влади на підставі обстеження житла.

 

За словами голови комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, під час обстеження житла здійснюється фотофіксація пошкоджень, що свідчать про характер та обсяг пошкоджень за кожним видом ремонтних робіт, визначених у чек-листі.

 

Не забудьте, що співвласники нерухомості мають надати згоду на отримання заявником грошової допомоги: або через застосунок Дія, або співробітнику органів місцевого самоврядування у паперовій формі під час проведення огляду нерухомості.


Висновок про рішення комісії прийде сповіщенням у Дію, але максимальний термін розгляду заяв становить 30 днів.


Наступний крок — отримати гроші на картку єВідновлення. Поповнювати картку єВідновлення, переказувати з неї кошти на інші картки чи розраховуватися за інші категорії товарів не можна — оплата не пройде.


Банки, залучені до програми, одразу ж відреагували, підготувавши для своїх клієнтів особливі пропозиції. Загальні умови однакові в усіх банках, — відрізняються лише відсотки кешбеку, який може отримати клієнт під час оплати, та додаткові бонуси.

 

Наприклад, ПриватБанк — 15% кешбеку (максимум 1,5 тис. грн на клієнта, нараховуються протягом трьох місяців після отримання виплати); Monobank — 5% кешбеку та участь у розіграші двокімнатної квартири; Сенс Банк — 1% кешбеку від банку та 1% — від «Епіцентру»; А-Банк — 10% кешбеку від «Епіцентру» на перші 5 тис. грн і 2% — на наступні, участь у розіграші 1 млн грн; ПУМБ — до 1,5 тис. грн кешбеку та бонусні 500 грн від банку. Але не забудьте, що з кешбеку, нарахування якого приходитиме на дебетову картку, сплачується податок на доходи фізосіб і військовий збір.


А що ж робити, коли 200 тисяч не вистачає на відновлення пошкодженого житла? Ще є матеріальна допомога, яку видають у районних депутатських приймальнях.

 

Хоч суми там дуже лімітовані, але може бути від 3 тис. 700 до 10 тис. грн. Звісно, треба подати якісь акти для підтвердження витрат. Місто Київ дає одноразову виплату 10 тис. гривень. Заяву на неї має подати власник квартири в управління соцзахисту району.


Треба зауважити, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України отримує дуже багато запитів від громадян, які хочуть подати заяву на виплату допомоги, але не можуть це зробити: Дія не відображає їхнє житло, бо наявність запису про право власності в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) є обов’язковою умовою для подання заяви на отримання допомоги в рамках програми єВідновлення. На жаль, ця проблема досить поширена (у 2/3 українців, які потребують допомоги, житло не зареєстроване в ДРРП).


Задля офлайн-вирішення проблеми потрібно звернутися до державного реєстратора при органі місцевого самоврядування у вашій громаді, який внесе дані в Реєстр, якщо вони не були внесені. А можна в Дії обрати відповідну послугу та подати заяву на реєстрацію нерухомості.