Привид «вагнергейту» розправляється з патріотами. Хто призначає ворогів серед активістів?

10.05.2023
Привид «вагнергейту» розправляється з патріотами. Хто призначає ворогів серед активістів?

Ексрозвідник Роман Червінський у телеефірі: «Зеленський нас зрадив».

Попри намагання влади стерилізувати професійний медійний простір, є частина журналістів, котрі задають необхідну тональність, аби суспільство не скочувалося до рівня брехливої раші, яка ненавидить істину.

 

Саме «для» і «проти» таких журналістів пропонуються каральні законопроєкти та поправки до закону про ЗМІ.

 

Як-от депутатська пропозиція — від п’яти до семи років позбавлення волі за критику влади в соцмережах. Ми наразі не про чорний піар та пропаганду говоримо, а про об’єктивне висвітлення реальності, без котрого настає задуха і непроглядна темінь, що не дає розгледіти оригінал картини всередині країни.


Там, нагорі, напевне, невтямки, що ЗМІ — це засіб інформування громадян, а не інструмент замовчування у період війни!

 

І чому ми маємо, скажімо, більше об’єктивних новин із фронтів дізнаватись від американських, німецьких, польських поінформованих ЗМІ, англійської розвідки, а не вітчизняної?


Однак шила в мішку не сховаєш, бо інформаційний простір доволі прозорий і відкритий перед усім світом. Він десятиліття тому вийшов за рамки листівок воєнного періоду, написаних від руки на коліні й розкиданих із горищ багатоповерхівок або розклеєних на стінах та стовпах.

 

Тому певну інформацію для роздумів можна отримати й від ворогів. Щоправда, її обов’язково потрібно ретельно перевіряти.

«Херсонський сором»

З кінця квітня рф почала нас іще більше кошмарити обстрілами дронами й ракетами. Але бумеранг має властивість повертатись. І після трагедії в Умані, 28 квітня, спалахнула пожежа на паливно-мастильній базі в тимчасово окупованому Севастополі.


Після цього ексватажок терористів «ДНР», воєнний злочинець Ігор Гіркін (Стрєлков), котрий останнім часом критикує владу росії за провали на війні проти України, вказуючи, що успіхів на полі бою окупанти не досягли, а Захід і НАТО більше не бояться погроз рф, написав у своєму телеграм-каналі й про пожежу в Севастополі.


«Українські націоналісти (я достатньо толерантно висловився? Нікого не дискредитував?) побомбили Севастополь. Втрат немає, лише пожежа. Сподіваюсь, даний прикрий факт не пошкодить священної «зернової угоди». А що стосується шановних київських партнерів, то вони тут ні до чого — це все злі націоналісти. Їх неодмінно знову заклеймить і пообіцяє знищити наш улюблений Лунтик. Тож немає про що турбуватись на 15-му місяці СВО. П. С. Херсонський сором!» — написав у притаманній йому в’їдливій манері Гіркін.


Вочевидь, має глибокі внутрішні образи-претензії до рашистських сателітів через свої нереалізовані амбіції. Але то його проблема. У нас виникає логічне запитання щодо іншого: він має якісь підстави для таких докорів «Лунтику»?


Провладні скажуть: «Фейк». І можна було сприйняти як маніпуляцію, якби в нас не було наочних історій судової розправи з патріотами — як громадськими активістами, так і військовими. Нагадаємо, досі не закрито справи щодо захисника півдня України генерала Марченка, відкрито провадження проти захисника Києва Сергія Кривоноса тощо.


Загалом зараз на фронті за Україну воюють чимало тих, проти кого відкрили й не закрили кримінальні провадження. Наших захисників переслідують. І вони відчувають тиск на себе.
Тобто майданівці й патріоти, хто вміє приймати рішення і нести відповідальність за долю України, — під слідством. Це теж фейк? Але йому немає спину.

Київський сором

От і нещодавня історія, про котру вже писала «УМ», — Шевченківський суд Києва взяв під варту колишнього розвідника Романа Червінського у справі про спробу викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому «Канатове» на Кіровоградщині — з цього ж збірника національного абсурду.


Нагадаємо, за рішенням судді Олени Чайки Червінського арештовано на два місяці без альтернативи застави, що повністю задовольняє клопотання обвинувачення. Прокурори аргументували ризиком утечі підозрюваного, тиску на свідків, загрозою знищення або спотворення речових доказів.


Адвокати Романа Червінського просили відмовити у задоволенні клопотання. Вони також зробили закид, що суддя, яка ухвалювала згадане рішення, у 2022 році закрила справу щодо заступника голови ОП Олега Татарова.


На судилищі над Червінським були потенційні поручителі — народний депутат Гео Лерос, колишній нардеп та військовий Андрій Тетерук, військовий журналіст Юрій Бутусов. Але все марно.


Червінського підозрюють у перевищенні службових повноважень. За даними слідства, воєнний ексрозвідник разом з іншими особами «самовільно вирішили провести так звану спецоперацію, заволодіти літаком повітряно-космічних сил рф. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України».


Слідчі наполягали, що ця операція проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів. Внаслідок цього росіяни, мовляв, отримали дані про розміщення на аеродромі «Канатове» особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків, що дало змогу зс рф обстріляти летовище. В результаті один військовий загинув, 17 отримали поранення.
Сам підозрюваний назвав звинувачення політичними.


«Це використання смерті військових для політичного тиску. Підозра ґрунтується на основі неповних, односторонньо висвітлених, сфальсифікованих матеріалів», — заявив Червінський. Також він пов’язує справу проти себе з історією «вагнергейту».


Адвокати підозрюваного розвідника наголосили, що всі дії Червінського було узгоджено на відповідному рівні, а бомбардування аеродрому не було наслідком провалу операції, оскільки його обстрілювали й до цього.

Клубок «вагнергейту»
від Бурби

Так, Роман Червінський — дуже важливий свідок у справі того, яким чином провалилась якісно розроблена спецоперація з арешту кацапських злочинців-«вагнерівців».
Але нитка клубка з усунення та пресування знакових свідків почала розкручуватись 2021 року.


Саме тоді, в грудні, звільнили зі Збройних сил України колишнього очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони Василя Бурбу на підставі його ж рапорту. При цьому ексрозвідник зазначив, що написав рапорт ще у вересні 2021 року, однак тодішній міністр оборони Андрій Таран відмовився його підписувати.


Бурба пояснював, що в той час мало відбутися засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради у справі про зрив спецоперації з затримання бо­йовиків ПВК «Вагнер», на якому планували заслухати його свідчення, але засідання перенесли нібито через відсутність кворуму.


«Тобто вони перенесли, я так думаю, тому, що просто не хотіли слухати. І в цей час мене набрав міністр оборони (Андрій Таран. — Ред.) і сказав, щоб я прийшов до нього до кабінету. Під час розмови я не погодився з його позицією щодо моєї участі у ТСК. Я написав рапорт на звільнення. У зв’язку з тим, що міністра було звільнено, я написав новий рапорт, який задовольнив новий міністр Олексій Резніков», — розповів Бурба.


З того часу розвідку Міноборони очолює Кирило Буданов.


Отже, в підсумку маємо: Василь Бурба керував військовою розвідкою у той момент, коли готувалась спецоперація із затримання військових найманців приватної військової компанії «Вагнер», які воювали на Донбасі. Однак в Україні вирішили перенести її на кілька днів, і спецоперація зірвалась: бойовиків затримали білоруські спецслужби та видали назад росії.


Досі офіційно не повідомляється, хто винен у провалі операції.

Покроково

19 листопада 2021 року ексголова ГУР Міноборони Василь Бурба заявив, що 23 липня 2020 року отримав від делегованого президентом голови ОП Андрія Єрмака вказівку про перенесення фінального етапу операції з затримання «вагнерівців». Сам Єрмак цю інформацію заперечив.


29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК «Вагнер». Україна заявила, що серед «вагнерівців» було 28 осіб, причетних до військових злочинів на Донбасі, і СБУ зібрала достатньо доказів.


Офіс генпрокурора направив до білорусі офіційний запит про екстрадиційний арешт затриманих «вагнерівців». Відповідь ОГП не отримав. За тиждень після українського запиту білорусь віддала  32 «вагнерівців» росії. В офісі президента сприйняли це «з прикрістю». Пізніше путін назвав перебування «вагнерівців» у білорусі «спецоперацією США».


Український журналіст Юрій Бутусов тоді ж інформував, що українські спецслужби понад рік готували операцію із затримання «вагнерівців». Задля цього їх виманювали до білорусі.

 

Проте, за словами журналіста, коли на нараді в офісі президента силовики повідомили про фінальну стадію спецоперації, їх попросили відкласти її на кілька днів, після чого вона провалилася.


В СБУ та в Головному управлінні розвідки спростували свою причетність до підготовки цієї спецоперації, а керівник офісу президента України Андрій Єрмак назвав заяви «спланованою дезінформацією».


18 листопада 2021 року міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила розслідування, присвячене спецоперації України з перехоплення літака з бойовиками ПВК «Вагнер».

 

За даними Bellingcat, президент Володимир Зеленський та голова його офісу Андрій Єрмак намагалися відкласти операцію на тиждень, що негативно вплинуло на її подальше проведення.


Через тиждень, 26 листопада, президент Володимир Зеленський під час пресконференції заявив, що, намагаючись утриматись на посаді голови ГУР, Василь Бурба ініціював сумнівні операції, зокрема щодо затримання членів приватної військової компанії «Вагнер». У відповідь Бурба заявив, що позиватиметься до Зеленського через такі звинувачення.


Скільки й чого ще має статися, щоб нарешті прийшло глобальне усвідомлення того, що росіяни — дикуни, котрі вирішили зруйнувати мирний розвиток Європи та знищити розвиненішу й успішнішу західну цивілізацію.

 

Тому їхні методи мають відійти в історію, а не реанімовуватись на землі, яку вони сплюндрували. Виграти війну з росією та перетворитися самим на росію — поза межами здорового глузду й абсолютно позбавлено сенсу.