Ракетний удар рф по Павлоградському хімзаводу загрожує екологічною катастрофою п’яти областям

03.05.2023

У жодній зі своїх воєн московська орда не славилася здоровим глуздом, але в Україні через безпорадність, схоже, остаточно втратила розум.

 

Як повідомили аналітики OSINT-проєкту GeoConfirmed, недавній ракетний удар по Павлоградському хімічному заводу може стати причиною екологічної катастрофи у п’яти областях.


«На сьогодні на полігоні зберігається понад 1,8 тисячі тонн простроченого твердого ракетного палива, — йдеться у повідомленні. — Минуло 20 років з дня закінчення терміну».

 

У своєму припущенні аналітики посилаються на статтю української служби BBC за січень 2020 року. Там ішлося, що вибух на підприємстві може призвести до екологічного лиха не лише на Дніпропетровщині, а й у чотирьох сусідніх регіонах.


Унаслідок обстрілу в місті було пошкоджено 80 приватних і 24 багатоповерхові будинки, п’ять шкіл, чотири дитсадки, амбулаторію, магазини, банківські установи, гуртожиток, а також сім автомобілів.


«Приватний сектор Павлограда. Поміж подвір’ями... На дорозі... Обличчям до землі.., — емоційно розповів у телеграм-каналі про пережите керівник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. — Так місцеві зустрічали сьогоднішній ранок. Вони укривалися від ворожого залізяччя. У цей момент навкруги сипалися їхні хати».


Артилеристи ЗСУ продовжують нищити об’єкти рашистів, пов’язані з війною. Причому нерідко після таких ударів орки втрачають віру у власну непереможність, тікаючи від України до своїх глухоманей.

 

Після вибухів у Севастополі, де злетіла у повітря нафтобаза, на Керченському мосту утворилася фактично нерухома автомобільна черга. Аби її розвантажити, рашисти знову запустили поромну переправу. Вдалі прильоти безпілотників певною мірою змінили й ситуацію на фронті.


«Нові вибухи в Севастополі справді підірвали запаси логістики Чорноморського флоту, — повідомила спікерка ОК «Південь» Наталя Гуменюк. — Усвідомлюючи це, вони почали більше орієнтуватися на Новоросійську базу, тяжіти до східних берегів, направляти туди свої ракетоносії, в тому числі ті, які перечікують шторм».

 

На її думку, окупанти вже розуміють, що їм доведеться розосереджувати свої запаси. Рівень тривожності у них збільшився.


Вітчизняна артилерійська справа успішно розвивається далі. Компанія One Way Aerospace, відома передусім своїми FPV-дронами-камікадзе Scalpel, готова продемонструвати оборонному відомству України, а також одній із неназваних європейських країн-членів НАТО свою систему великої дальності.

 

За даними Defense News, йдеться про демонстраційні польоти безпілотників AQV-150 Scalpel Heavy і AQ-400. Показ заплановано на кінець травня.

 

Як повідомив один зі співзасновників компанії Джеймс Ерл, дрон-камікадзе AQ-400 Scythe за своїми параметрами максимально наближений до потенціалу крилатої ракети, але коштує набагато дешевше.

 

Крім того, в поєднанні з дроном-камікадзе AQV-150 ці два типи безпілотників можуть створити одноразову багатоцільову ударну систему. Фактично йдеться про рій дронів, який може вразити одночасно 10 цілей на відстані 150 кілометрів з місця запуску.