Який новий курс долара очікувати українцям — прогноз

03.05.2023
Який новий курс долара очікувати українцям — прогноз

Якщо гривня й надалі зміцнюватиметься, валютний курс можуть зробити не настільки вже й «таємним». (Фото з сайту gudvil.com.ua.)

Найближчим часом курс іноземної валюти в нашій державі може ще трохи знизитися і закріпитися на нових позначках.

 

Скажімо, долар на готівковому ринку має коштувати 36,6 гривні. Це головний сценарій, який запропонували фінансові аналітики.


Так, інвестиційний банкір Сергій Фурса вважає, що до кінця весни значних змін у вартості долара не варто очікувати.

 

Сьогодні валютний ринок стабільний, міжнародна допомога дозволяє поповнювати резерви НБУ. А факторів, які негативно впливали б на курс, немає.


При цьому банкіри стверджують, що зараз відбувається процес поступового вирівнювання офіційного та готівкового курсів долара. Різкої зміни не буде, але поступової стабілізації вони очікують уже найближчим часом.
 

Утім, на думку аналітиків, існують два фактори, які можуть негативно вплинути на вітчизняний валютний ринок. Перший — зрив зернових угод із боку рф. Другий — військова ескалація. Обидва сценарії на даний момент вважаються малоймовірними.


Тим часом аналітики зазначають: попит на валюту в Україні впав і банки скоротили обсяги її завезення до нашої країни. Як повідомляють в НБУ, обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України у березні 2023 року, становив 770 млн доларів.

 

Це на 91,6 млн доларів менше, ніж у лютому (861,6 млн доларів). Максимальне значення було зафіксоване у лютому минулого року, коли до України ввезли еквівалент понад 1 млрд доларів різними іноземними валютами. Також, за даними НБУ, в березні з України вивезли 36 млн доларів, що на 5,3 млн доларів більше, ніж у лютому.
 

На тлі цієї тенденції Національний банк очікувано ухвалив рішення зберегти облікову ставку на рівні 25%. Як пояснили в регуляторі, таке рішення підтримає ефекти від попередніх заходів з посилення привабливості гривневих активів, дозволить надалі забезпечувати стійкість валютного ринку та підтримати сталий тренд на зниження інфляції. Крім того, згодом це дозволить пом’якшити найбільш обтяжливі валютні обмеження.
 

Інфляція в нашій державі, згідно з аналітикою НБУ, стрімко знижується, проте через вплив війни ціновий тиск залишається високим. Цікаво, що інфляційні процеси в українській економіці знижувалися навіть швидше, ніж це прогнозував Нацбанк, і в березні цей показник сповільнився до 21,3% у річному вимірі.

 

Головна причина — достатня пропозиція продовольства та пального, а також швидке відновлення енергосистеми після російських атак. Крім того, на тлі припинення «друку гривні», зміцнення курсу гривні та підвищення привабливості гривневих активів поліпшилися інфляційні очікування.
 

Скептики при цьому зазначають: сьогоднішні показники — це не стільки успіхи економіки, скільки величезний провал в економіці за попередній період, із яким ми порівнюємо сьогоднішню динаміку. При цьому тиск на витрати бізнесу зберігається, зокрема через складнощі з налаштуванням логістики в умовах війни.
 

Тож інфляція за підсумками нинішнього року, на думку НБУ, становитиме не 18,7%, а 14,8%, а в наступні роки повернеться до однознакового рівня: у 2024 році — до 9,6%, а в 2025 році — до 6%. Імовірно, знижуватиметься вона й надалі, зокрема через дешевші енергоносії, стриманий внутрішній попит та вплив монетарної політики. 

 

НБУ й надалі передбачає зменшення безпекових ризиків як основне припущення прогнозу інфляції. Воєнні ризики при цьому залишаються, передусім — ризик тривалої та інтенсивної російсько-української війни, яка означатиме вищі потреби бюджету, а також генеруватиме супутні ризики (повільніше зниження світової інфляції, подальші руйнування інфраструктури, перешкоди в морському експорті).
 

Надалі ж облікову ставку — експерти постійно наголошують, що, надто висока, вона заважає розвитку банківського кредитування і розвитку бізнесу — можуть трохи знизити. Зробити це зможуть ближче до кінця цього року.

 

Водночас навіть за такого сценарію монетарні умови залишатимуться достатньо жорсткими з огляду на подальше сповільнення інфляції, поліпшення інфляційних очікувань та, відповідно, збереження високої реальної дохідності гривневих інструментів.