Смачно і повноцінно: рецети пісних страв, якими можна подивувати не тільки родину

05.04.2023
Смачно і повноцінно: рецети пісних страв, якими можна подивувати не тільки родину

Крабовий салат.

М’ясо, ковбаси, молочні продукти, десерти…

 

Під час Великого посту забороняється вживати цілу низку продуктів.

 

Здається на перший погляд, а що ж тоді їсти?

 

Насправді з дозволених продуктів можна приготувати безліч смачних страв.

Крабовий салат «Меридіан»
із молодою капустою
та червоною редькою

Легкий, соковитий, по-весняному свіжий, підійде як для пісної трапези, так і для буденного меню. Для приготування цього салату знадобляться звичайнісінькі й доступні продукти, а готувати його елементарно та швидко.


Крабові палички ми любимо, тому салатик сподобається всім. Незвичний інгредієнт — червона редька (її ще називають зеленою, оскільки червона вона лише всередині), завдяки якій страва набуває нового незвичного і дуже приємного смаку.


Отже, вам знадобляться:


— 200 г крабових паличок;
— маленька головка молодої капусти;
— банка консервованої кукурудзи;
— середня зелена/червона редька;
— невеличкий огірок;
— зелена цибуля та кріп.
Заправка:
— 3-4 ст. л. оливкової олії;
— 1 ст. л. бальзамічного оцту;
— 1 ч. л. меду;
— 2 ч. л. негострої солодкої гірчиці;
— прованські трави;
— сіль;
— чорний мелений перець.


Інгредієнти зібрали, тож беремося до приготування: капусту необхідно тонко посікти, трішки підсолити й злегка пом’яти руками. Кукурудзу відкинути на друшляк, дати стекти рідині. Редьку натерти на грубій тертці.


Огірок нарізати тонкою соломкою. Подрібнити кріп і зелену цибулю. Крабові палички розкрутити та нарізати у вигляді тонкої локшини. Скласти всі підготовлені продукти в глибоку миску.


Тепер необхідно зробити смачну заправку. Для цього змішайте всі вказані інгредієнти, перемішайте вінчиком та заправте салат. Спробуйте, це дуже смачно!

Пісний салат із рибою та квасолею

Cалат із риби та квасолі.

Цей пісний салат також готується досить швидко та просто, а в його складі немає інгредієнтів, що вимагають складної та тривалої попередньої підготовки.


Підготуйте:


— 200-грамову банку білої квасолі у власному соку;
— один великий свіжий огірок;
— перець, сіль, рослинну олію;
— банку консервованої горбуші або іншої рибки за вашим смаком;
— зелень;
— 20 г діжонської гірчиці.


Для початку розкриваємо консерви. Зливаємо з квасолі рідину, промиваємо бобові у воді та викладаємо в глибоку миску. Воду з горбуші також зливаємо, а рибу виделкою подрібнюємо на невеликі шматочки.


В окремій ємності змішуємо спеції, гірчицю та ложку рослинної олії. Огірок нарізаємо дрібними кубиками. Зелень дрібно ріжемо. Змішуємо всі інгредієнти, заправляємо гірчицею. Оце й усе. Страва готова!

Пісний салат із пекінською капустою та грибами

Салат із пекінської капусти та грибів.

Це легкий і ніжний весняний салатик. Інгредієнти прості, а до вподоби буде кожному.


Для приготування вам знадобляться:


— 250 г пекінської капусти;
— 200 г грибів;
— 4 картоплини;
— 1 перець;
— 4 мариновані огірки;
— зелень, оливкова олія.


А тепер займемося приготуванням. Обсмажте гриби до золотистого кольору. Найліпше взяти печериці, але можете використовувати й інші: лисички, опеньки чи білі гриби.

 

Далі відваріть картоплю й наріжте її кубиками. Нашинкуйте капусту і подрібніть інші інгредієнти, перемішайте й заправте салат. Усе готово. Можна подавати до столу.

Пісний салат із пекінською капустою та крабовими паличками

Салат із пекінської капусти
та крабових паличок.

Швидко і дешево, але так смачно. Це саме про цей салат, який стане справжньою окрасою для святкового столу.


Вам знадобляться:


— невелика пекінська капустина;
— 300 г крабових паличок;
— 1 банка кукурудзи;
— 1 огірок;
— зелень.


Для заправки салату візьміть спеціальний пісний майонез.


Тепер приготуємо салат: капусту дрібно наріжте, крабові палички та огірок — також. Додайте в салат кукурудзу, зелень і заправте майонезом за смаком.

Пісний салат із кальмарами

Салат із кальмарами.

Поціновувачі вишуканих страв будуть приємно здивовані смаком цього простого салату: в ньому гармонійно поєдналися м’ясо кальмара, свіжі й пасеровані овочі, а заправка у вигляді лимонного соку робить присмак дивовижно яскравим і витонченим.


Рецепт підійде і для святкового столу, і для легкого щоденного обіду, а процес приготування займе всього кілька хвилин. Готуйте його не раніше, ніж за одну-дві години до подачі, щоб продукти зберегли свіжий насичений смак і красиву форму.


Підготуйте необхідні інгредієнти:


— 1 тушка кальмара;
— 1 свіжий огірок;
— 1 середня цибулина;
— 1 зубець часнику;
— 1 свіжа морквина;
— 25 мл рослинної олії;
— 50 г соку лимона;
— сіль за смаком.


Спочатку підготуйте кальмара. Морожену тушку повністю розморозьте, швидко облийте окропом і зніміть ножем шкірку. Видаліть усі нутрощі, хрящі та плавники, а потім ретельно промийте в холодній проточній воді.

 

Опустіть в окріп і відварюйте 3-5 хвилин. Точний час залежить від розміру молюска: чим він більший, тим довше його слід варити. Потім злийте рідину, остудіть м’ясо і поріжте тонкою соломкою.


Моркву очистіть, так само поріжте соломкою, цибулю покришіть півкільцями. У сковороду влийте олію, нагрійте, додайте овочі й пасеруйте їх до м’якості 3-4 хвилини.


Свіжий огірок вимийте та обсушіть, потім наріжте так само, як і моркву, — тонкою соломкою.


З’єднайте в ємності м’ясо кальмара, пасеровані овочі разом з олією, нарізаний огірок і подрібнений зубчик часнику. Полийте соком лимона, посоліть за смаком, ретельно перемішайте — і салат готовий.
Можна подавати частування до столу.

Рибна запіканка з капустою

Запіканка з риби та капусти.

Ця страва — справжня «бомба-ракета», тому вона стане окрасою не тільки в будень, а й для святкового застілля. А приготовлена рибка за цим рецептом виходить дуже ситною і смачною. Перед подачею варто прикрасити зеленню.


Інгредієнти:


— 400 г філе тріски або іншої риби;
— 500 г білокачанної капусти;
— одна цибулина;
— невеликий шматочок кореня селери;
— морква;
— сіль, перець, приправи;
— 25 г томатної пасти;
— 30 мл олії;
— 20 мл лимонного соку.


Тепер займемося приготуванням. Філе риби промиваємо, обсушуємо та нарізаємо на великі порційні шматки. Солимо, перчимо, збризкуємо лимонним соком.


З капусти знімаємо верхні листки, нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю подрібнюємо, моркву та селеру натираємо на тертці. У сотейнику розігріваємо олію, обсмажуємо спочатку цибульку до золотого відтінку, потім додаємо моркву та селеру, смажимо ще кілька хвилин.

 

Додаємо капусту та томатну пасту, солимо, перчимо, тушкуємо до готовності капусти, постійно помішуючи всі овочі, щоб нічого не підгоріло.


Перекладаємо у форму для випікання половину тушкованих овочів, зверху акуратно викладаємо рибне філе, накриваємо рибу капустою, що залишилася.
Запікаємо в духовці впродовж тридцяти хвилин.

Рибні тюфтелі в томатній підливці

Рибні тефтелі в томатній підливці.

Рибні тефтелі — дуже корисна й апетитна страва. Такі симпатичні рум’яні кульки люблять навіть ті діти, які зовсім не шанують рибу в звичайному вигляді. Найчастіше для приготування страви вибирають філе тріски, хека, минтая, осетра, горбуші.


Якщо ви використовуєте заморожену рибу, то розморожувати її рекомендується в солоній воді — так вона збереже свій смак і корисні мікроелементи. На гарнір до тефтель рекомендується подавати картопляне пюре, рис або сочевицю.


Інгредієнти:


— 300 г риби;
— 130 г рису;
— 100 г зеленої сочевиці;
— цибулина, морква;
— спеції;
— сіль;
— 50 г томатної пасти;
— ложка цукру;
— олія;
— 2 ст. л. борошна.


А тепер займімося приготуванням. Відокремлюємо рибне філе від шкіри та кісток, ріжемо на дрібні шматочки. Сочевицю промиваємо та відварюємо протягом п’ятнадцяти хвилин на слабкому вогні у 200 мл води.

 

Рис також миємо й відварюємо в іншій каструлі до готовності. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, обсмажуємо в олії до золотого відтінку. Готову сочевицю подрібнюємо в блендері. Змішуємо фарш із сочевичним пюре, рисом, піджаркою, сіллю та спеціями.


Обсмажуємо кожну пісну тефтельку з риби на сковороді в розігрітій олії до готовності. В іншій сковороді змішуємо томатну пасту, трохи солі, борошно та цукор, тушкуємо п’ять хвилин. Потім цією ароматною підливкою заливаємо тефтелі й тушкуємо ще п’ять хвилин. Подаємо з будь-яким традиційним гарніром або зі свіжими овочами та зеленню.