У Черкасах переселенців з Маріуполя і Краматорська долучили до творчості

22.03.2023
У Черкасах переселенців з Маріуполя і Краматорська долучили до творчості

Майстер-клас для переселенців у Черкасах. (Фото міськради.)

Інтеграційний хаб «Черкаси — твоє місто» провів для переселенців безкоштовний мистецький майстер-клас «Кераміка-ліплення».

 

Півтора десятка учасників з різних міст сходу України, які під час війни знайшли прихисток у місті, вчилися ліпити ангелів-охоронців. Про це «УМ» повідомили в Черкаській міськраді.


Дійство відбувалося у Галереї народного мистецтва, де зібралися переселенці з Харкова, Маріуполя, Сіверськодонецька, Краматорська.

 

Спеціально для майстер-класу з Чигиринського району привезли червону глину, з якою найлегше працювати новачкам.

 

Народні майстри кажуть, що цей матеріал знімає навантаження, стрес та дарує позитивні емоції.


Голова Черкаського обласного осередку Спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова продемонструвала учасникам вироби з глини, розповіла про цілющі властивості унікального природного матеріалу та особливості роботи з ним.

 

За її словами, кераміка прийшла до нас із Трипілля і є унікальним надбанням народного мистецтва та нашої прадавньої історії, яку ми повинні популяризувати.


«Я взагалі люблю, коли в нашу галерею приходять люди, тим більше ті, які приїхали з інших регіонів. Вони по-своєму пізнають Черкащину. І наше завдання — допомогти їм відчути красу і глибину, сакральність народного мистецтва, того першоджерела, яке живить нашу душу», — говорить пані Ольга.


Заступниця черкаського міського голови Марина Гаркава уточнює, що подія відбулася під егідою інтеграційного хабу «Черкаси — твоє місто», для функціонування якого виграли грант від Фонду Східна Європа.

 

Загалом кошти спрямовують на проведення культурно-мистецьких, кулінарних, профорієнтаційних, соціально-психологічних заходів різної тематики, які дають людині можливість перезавантажитися, перенавчитися, переключитися, знайти енергію, натхнення на продовження життя, інтеграцію і самореалізацію в місті. За період роботи хабу з нового року в Черкасах провели понад пів сотні заходів.