Бойові «комарі» налетіли. Як український спецназ шокував рашистських пропагандистів

15.03.2023

Спецназівці Центру спецоперацій «А» влаштовують за допомогою маневрених безпілотників справжнє сафарі на військову техніку противника.

 

Днями FPV-дрон з кумулятивним боєприпасом, призначеним для ураження броні, вистежив на дорозі танк і, розвернувшись у повітрі, кинувся в погоню.

 

«Росіяни намагалися втекти, але їм не дуже вдалось, — прокоментували ситуацію в СБУ. — А ми продовжуємо знищувати загарбників до повної перемоги».


Ніч на 4 березня рашистам теж запам’ятається потужними вибухами. Тоді дрони з тепловізорами однією атакою демілітаризували п’ять танків, дві бойові машини і вантажівку з боєкомплектом.

 

А через кілька днів із таким же успіхом спалахнула знаменита вогнеметна система «Сонцепьок», викликавши шквал емоцій в ефірі скабєєвої.


«Російський «воєнкор» розскиглився, що їм бракує дронів для розвідки, цілевказівок і скидання боєприпасів у близькій прифронтовій зоні, а противник, на його думку, все це використовує, — розповів у своєму телеграм-каналі ізраїльський військовий експерт Сергій Ауслендер. — Мовляв, у нас цим займаються окремі ентузіасти, доводиться витрачати дорогущі «Ланцети». А ЗСУ недавно таким ось копійчаним дроном шарахнули «Сонцепьок». Знатний, до речі, трапився фейєрверк».


За словами Сергія Ауслендера, в українській армії напередодні рашистської агресії з такими дронами «було негусто». Але, окрім решти чеснот, українці відрізняються від росіян іще й гнучкістю.

 

«Швидко зрозуміли, швидко налагодили, — каже він. — Так, зусиллям волонтерів і цивільних, але все ж таки. Тепер у ЗСУ є відчутна перевага на малих висотах над фронтом. Причому зараз в Україні активно запускають лінійки вже серйозніших БПЛА. Державі, звичайно, теж треба активніше ворушитися, але в цілому українці сильно випереджають росіян. І це добре».


«Армія дронів» в Україні була створена минулого року. Наразі військові використовують безпілотники різних модифікацій як іноземного, так і вітчизняного виробництва.

 

Цього року Міноборони має на меті збільшити обсяги закупівель БПЛА, виділивши на розвиток проєкту близько 20 мільярдів гривень. У відомстві вже уклали 16 контрактів із вітчизняними фірмами, які працюватимуть над створенням сучасних безпілотників.

 

Крім цього, в Україні значно скоротили процедуру допуску дронів до експлуатації, яка тепер займає не рік-півтора, як раніше, а кілька тижнів.


За словами міністра Олексія Резнікова, оборонне відомство планує розвивати не лише ринок безпілотників, призначених для аеророзвідки, а й лінійки моделей широкого застосування. Тобто «повітря — земля-вода».

 

«Я їм сказав: «Хоч скільки б ви виробили — я у вас усе куплю, — повідомив він після зустрічі з виробничниками. — Зі мною поруч стоїть міністр внутрішніх справ, який теж буде докуповувати. В моєму бюджеті зарезервовано 20 мільярдів гривень, щоб купувати все, що вони вироблять. Паралельно у Федорова є проєкт United24. Крім того, уряд виділив 10 мільярдів гривень на можливість закупівлі дронів з-за кордону».